1. Privat
 2. /
 3. Pension
 4. /
 5. Ta ut din pension

Ta ut din pension

Vi finns här när det är dags att ta ut din pension.
Man tittar ut genom fönstret och ser fundersam ut.

Kontakta ditt bankkontor så hjälper vi dig att planera inför din pension. Det är bra oavsett om du är nära pensionering eller bara vill planera inför framtiden.

 • Det är bra att planera hur du vill ta ut din pension. Tänk på att livet efter arbetslivet kan vara långt.
 • Se över hur din pension är placerad. Pensionen ska faktiskt fortsätta växa under alla de år som du tar ut den.
 • Få koll på hur mycket pension du har sparat ihop. Att samla allt på ett ställe är ett tips. Då blir det också enklare att se hur mycket du får varje månad.

Planera dina framtida pensionsutbetalningar

Eftersom din pension kommer från olika ställen blir det extra viktigt att planera din utbetalning. På så sätt kan du få större delen av din pension under de år du behöver den mest, och även se till att pengarna räcker hela livet.

Det här är bra att tänka på

 1. Få en helhetsbild över din pension. Den får du på Minpension.seÖppnas i nytt fönster. Där kan du också se hur pensionen förändras om du till exempel tar ut den tidigt eller sent.
 2. Planera under hur många år du vill ta ut din tjänstepension och kanske även ha en utbetalningsplan för ditt eget pensionssparande. Planering är viktigt för att du ska ta ut din pension på förmånligaste sätt.
 3. Se till att du har placerat din pension på ett bra sätt. Faktum är att din pension ska fortsätta växa under alla åren som du ska ta ut pengarna.
 4. Har du fått pension från flera olika arbetsgivare får du bättre koll om du samlar allt på ett ställe. Då kan du se din pension i internetbanken och mobilappen och samtidigt få bättre koll på utbetalningarna.
  Flytta din pension
 5. Vill du ändra utbetalningstid ska du kontakta bolaget där dina pengar ligger innan utbetalningen påbörjas. Vissa utbetalningstider går inte att ändra efter att utbetalningen påbörjats.

Boka tid för rådgivning på ditt bankkontor så kan vi titta på hela din pension och hur du kan göra dina utbetalningar på ett sätt som passar dig.


Så här gör du när det är dags att ta ut din pension

 1. Kontakta ditt bankkontor och boka tid för en rådgivning inför din pensionsutbetalning.
 2. Logga in på Minpension.seÖppnas i nytt fönster och uppdatera dina uppgifter. Har du uppdaterat dina uppgifter kan rådgivaren ge dig en mer komplett bild av hela din pension.
 3. Fundera på när du vill gå i pension och hur du vill ta ut pensionen.
 4. Vi möts på en rådgivning och planerar för din pensionsutbetalning. Vi kan också titta på om det är en fördel för dig att samla din pension på ett ställe genom att flytta den till Handelsbanken.

Alla delar av din pension

Premiepension

Pensionen från staten är uppdelad i två delar. Premiepension som du kan placera själv och inkomstpension som staten placerar.

Privat pensionssparande

Att ha sparat i ett privat pensionssparande kommer göra skillnad när du nu ska ta ut din pension.

Tjänstepension

Tjänstepension är  den pension som din arbetsgivare har betalat in under åren du arbetat.

Mer om din utbetalning

  Rådgivning om ditt sparande

  Ditt sparande påverkas av en rad faktorer. Vi ger dig konkreta tips på hur du själv kan påverka din framtid.

  Rådgivning i Handelsbanken