Utbetalning av pension

Vi finns här när det är dags att ta ut din pension.
pensioner couple in autumn - Handelsbanken.se

Hur vill du ta ut din pension?

Det är bra att fundera på hur du vill ta ut din pension. Tänk på att livet efter arbetslivet kan vara långt, därför är det viktigt att se över hur din pension är placerad. Pensionen ska fortsätta växa under alla de år som du tar ut den. Samtidigt vill du kanske vill ha lägre risk i dina placeringar när du är äldre och börjat ta ut din pension. Det är också praktiskt att samla din pension på ett ställe för att få bättre överblick.

Så mycket påverkas pensionen

Födelseår påverkar när du kan ta ut den allmänna pensionen

Pensionsåldern höjs stegvis i takt med att medellivslängden ökar. När du är född påverkar när du kan ta ut den allmänna pensionen, det vill säga inkomstpension och premiepension. År 2026 införs den så kallade riktåldern som kommer avgöra när du kan gå i pension. Du kommer som tidigast kunna påbörja utbetalningen av din allmänna pension tre år innan din riktålder. 

När du går i pension påverkar din pension

Om du till exempel är född på 80-talet kommer din riktålder vara 69-70 år. Som tidigast kan du gå i pension när du är 66 år. Om du fortsätter jobba till du är 69 kommer din månatliga pension kunna öka med flera tusen kronor varje månad. 

Om du väljer att gå i pension tidigare än din riktålder är det ännu viktigare att du ser över ditt egna sparande till din pension.

Planera dina framtida pensionsutbetalningar

Eftersom din pension kommer från olika ställen blir det extra viktigt att planera din utbetalning. På så sätt kan du få större delen av din pension under de år du behöver den mest, och även se till att pengarna räcker hela livet.

Det här är bra att tänka på

 1. Se till att skaffa en helhetsbild över din pension. Den får du på Minpension.se Där kan du också se hur pensionen påverkas av när du börjar ta ut den.
 2. Planera under hur många år du vill ta ut din tjänstepension och kanske även ha en utbetalningsplan för ditt eget pensionssparande. Planering är viktigt för att du ska ta ut din pension på förmånligaste sätt.
 3. Se till att du har placerat din pension på ett bra sätt. Faktum är att din pension ska fortsätta växa under alla åren som du ska ta ut pengarna. När du börjat få pensionen utbetald vill du kanske minska risken i dina placeringar.
 4. Har du fått tjänstepension från flera olika arbetsgivare får du bättre koll om du samlar allt på ett ställe. Då kan du se hela din pension i internetbanken och i mobilappen och samtidigt få bättre koll på utbetalningarna.
 5. Vill du ändra utbetalningstid ska du kontakta bolaget där dina pengar ligger innan utbetalningen påbörjas. Tänk på att vissa utbetalningstider går inte att ändra efter att utbetalningen påbörjats. 

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp med att samla din pension eller kanske välja fonder? Boka tid för rådgivning på ditt bankkontor så kan vi titta på hela din pension.

Alla delar av din pension

Pension från staten

Pensionen från staten är uppdelad i två delar. Premiepension som du kan placera själv och inkomstpension som staten placerar.

Privat pensionssparande

Att ha sparat i ett privat pensionssparande kommer göra skillnad när du nu ska ta ut din pension.

Tjänstepension

Tjänstepension är  den pension som din arbetsgivare har betalat in under åren du arbetat.

Samla din pension hos oss

woman moving to new house Handelsbanken.se

Genom att samla all pension hos oss får du bättre överblick på ditt sparande och det blir enklare när du börjar ta ut pensionen. Vi kan hjälpa dig att flytta både din tjänstepension och ditt egna pensionssparande. 

Hållbart pensionssparande

 - Handelsbanken.se

Allt fler sparare gör medvetna och hållbara val i sitt pensionssparande. Vi erbjuder ett hållbarhetsgranskat fondutbud oavsett om du vill vara aktiv i dina placeringar eller göra ett fondval som står sig över tiden. Under 2023 lanserar vi Handelsbanken Hållbar Pension, som Sveriges första Svanenmärkta entrélösning för tjänstepension. Entrélösning är den förvalda placeringen för dig som inte vill göra ett eget val av fonder. 

Mer om din utbetalning

 • Det är bra att i god tid innan flytten sätta dig ner och gå igenom hur pensionen påverkas av en flytt samt vilka ändrade kostnader du kan räkna med. Att du har gott om tid är viktigt eftersom det kan ta längre tid än normalt att få svar från utländska myndigheter. Hur du tar ut din allmänna pension kan också ha betydelse för vilken rätt till socialt skyddsnät du har i det nya landet. För skattefrågor kan du kontakta Skatteverket. Hur skatten påverkas beror bland annat på vart du väljer att flytta.
 • För att veta hur mycket skatt du betalar på din pension kan du kontakta Skatteverket. Har du specifika frågor om hur du ska ta ut din pension kan du gå in på ditt bankkontor så hjälper vi dig.
 • Du väljer själv vilket konto som din pension ska komma till. För att ändra konto kom in på ditt bankkontor så hjälper vi dig.

 • Det enklaste sättet är att planera din pensionsutbetalning utförligt så att du inte behöver gör så många ändringar. Om du ändå skulle vilja göra ändringar så kontaktar du ditt bankkontor så hjälper vi dig med det som är möjligt.
 • Om du vill skydda din familj ekonomiskt om något skulle hända dig kan du ansöka om ett återbetalningsskydd. Med återbetalningsskydd får dina förmånstagare en efterlevandepension. Det är bra att se över ditt val av återbetalningsskydd så att det stämmer med din nuvarande livssituation. Om du känner att du vill ha hjälp med översynen kan du kontakta ditt bankkontor.

Läs också

Hur funkar? - Handelsbanken.se

Rådgivning om ditt sparande

Ditt sparande påverkas av en rad faktorer. Vi ger dig konkreta tips på hur du själv kan påverka din framtid.

Rådgivning i Handelsbanken