Plötsligt är det dags att flytta hemifrån. Drömmarna är oftast stora medan möjligheten att hitta ett eget boende är mindre. Särskilt om man bor i en större stad eller i vissa universitetsorter. Och att som ung själv klara av ett bolån kan vara svårt med dagens bostadspriser. Du som förälder kan hjälpa till på olika sätt, men det är viktigt att fundera över hur det kan påverka din egen ekonomi.
Första bostaden
Här har vi samlat några tips till dig som ska köpa din första bostad och till dig som är förälder som kan och vill hjälpa till.
Bra att tänka på inför bostadsköp
I den här filmen får du som ska flytta hemifrån och du som förälder tips och råd om vad ni behöver tänka på inför köpet av första bostaden.
Tre sätt att hjälpa ditt barn med sitt första bostadsköp
Hjälp till genom att låna ut pengar eller ge dem som en gåva.
När du köper en bostad behöver du betala minst 15 procent av bostadens pris kontant, en så kallad kontantinsats. Det innebär att om bostaden exempelvis kostar 2 miljoner kronor behöver du betala 300 000 kronor kontant.
Du kan hjälpa ditt barn genom att låna ut pengarna eller genom att ge dem som gåva. Om du har flera barn som behöver hjälp är det klokt att tänka igenom vad kostnaden blir för att hjälpa alla.
Låna tillsammans och ha ett gemensamt ansvar för räntor och amorteringar.
Ett sätt att hjälpa till är att du som förälder lånar till bostaden tillsammans med ditt barn. Då är det lättare att få ett lånelöfte än om ditt barn står själv på lånet. Det innebär också att ni har gemensamt ansvar för räntor och amorteringar.
Tänk på att om ditt barn inte kan betala lånet är du ansvarig och kan behöva betala i barnets ställe och att du som medlåntagare har rätt att dra av de räntor du betalar.
Hjälp till genom att stå som delägare av bostaden.
En annan viktig sak att ta reda på är vilka regler bostadsrättsföreningen har om ni är fler som äger bostaden. Vissa föreningar tillåter att föräldrarna står som ägare och barnet är den som bor i lägenheten. Andra föreningar vill att den som bor i lägenheten ska äga åtminstone tio procent av bostaden.
Bra att tänka på när du ska hjälpa ditt barn
Har du flera barn?
Hur påverkas din framtida ekonomi?
Det kan vara klokt att tänka igenom dina framtidsplaner och hur de påverkas om du hjälper ditt barn. Vad händer till exempel när du går i pension, om du vill gå ner i arbetstid, om du själv behöver låna mer pengar eller om du vill flytta till en annan, kanske billigare, bostad?
Planera för barnets framtida ekonomi
Det är bra att tidigt göra en plan för när barnet själv ska kunna ta över lånet. Fundera över hur lånet och ägarandel ska fördelas om barnet blir sambo eller gifter sig.
Balans mellan inkomster och bolån
Det är viktigt att som förälder inte ha för höga lån i förhållande till inkomsten. Då kan det vara svårt att ta ytterligare lån i framtiden.
Påverkas du av amorteringskravet?
Bostäder med en belåningsgrad över 50 procent ska amorteras.
Juridisk rådgivning
Det kan vara klokt att kontakta en jurist om du har frågor och funderingar kring vad som passar för just dig och din familj.
Bra att tänka på för dig som ska köpa din första bostad
- Innan du lånar är det viktigt att göra en budget, det vill säga ta reda på vad det kostar att bo.
- Se till att lägga undan pengar så att du klarar av om till exempel bilen, frysen eller något annat går sönder.
Låneskydd — en extra trygghet för dig med bolån
Kontakta ditt bankkontor så kan du boka tid hos någon av bankens jurister för att se över familjesituationen. Det är extra viktigt om det finns fler syskon eller särkullbarn.
Hitta kontor