Kontanter

Du som är privatperson och kund i Handelsbanken kan ta ut och sätta in kontanter i Bankomats automater, samt på vissa av våra bankkontor.

Hur tar jag ut pengar?

I uttagsautomat

Det enklaste sättet att ta ut pengar är att använda uttagsautomater. I dem kan du ta ut upp till 5 000 kronor per gång och högst 15 000 kronor under en fyradagarsperiod. Du hittar närmaste automat via kartan på Bankomats webbplats.

Bankomats webbplatsÖppnas i nytt fönster

Uttag på Ica

Med Bankkort MasterCard och Bankkort Maestro kan du ta ut kontanter i din ICA-butik. Du kan ta ut högst 2 000 kronor per dygn, i mån av tillgång.

Beställa sedlar

Du kan även beställa svenska och utländska sedlar i internetbanken för privatpersoner. Max 5 000 kronor per beställning. Pengarna skickar värdehanteringsbolaget Loomis med Rek till ditt postombud och det tar normalt 1-3 dagar.

Uttag på bankkontor

Vill du som privatkund i Handelsbanken ta ut mer än 5 000 kronor i kontanter behöver du kontakta ditt bankkontor i förväg. Av säkerhetsskäl har vi inte stora summor på kontoren. Det är heller inte alla bankkontor som hanterar kontanter.

Det finns flera alternativ till kontanter vid betalningar. Till exempel en överföring till bankkonto, Swish eller postväxel. Vi hjälper dig gärna att hitta ett sätt som passar för dig.

Kan coronaviruset smitta via sedlar och mynt?

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inget som tyder på att coronaviruset sprids via sedlar och mynt. 

Hitta bankkontor

Här kan du söka bland alla våra bankkontor. Genom att klicka på pilen längst till höger om kontorsnamnet får du information om öppettider och eventuell kontanthantering.


Inlösen av värdeavier från Swedbank och Plusgirot

Med början under oktober 2020, kommer Handelsbanken och övriga banker inte längre att kunna lösa in värdeavier utställda av Swedbank eller Plusgirot.

Swedbanks alternativ för inlösen

Plusgirots/Nordeas alternativ för inlösen


mynt och sedlar

Hur sätter jag in pengar?

Insättning via automat

Med hjälp av Handelsbanken Allkort, Bankkort MasterCard, Bankkort Maestro eller Frikort, kan du sätta in svenska sedlar på ditt konto i Handelsbanken via Bankomats insättningsautomater.

Pengarna sätts in på det konto som kortet är kopplat till och blir tillgängliga direkt. Den maximala insättningen är 15 000 kronor per trettiodagarsperiod och gäller per kund.

Närmaste insättningsautomat
Insättningsautomaterna finns på cirka 200 orter i Sverige. De är ofta placerade på bankkontor hos andra banker, men kan också finnas i så kallade kontantcenter i till exempel gallerior. Du hittar enklast närmaste automat via kartan på Bankomats webbplats. Du kan även hitta automater i mobilappen.

Bankomats webbplatsÖppnas i nytt fönster

Insättning på bankkontor

Som privatkund i Handelsbanken kan du sätta in svenska sedlar och mynt på många av våra bankkontor. Det är dock inte alla bankkontor som hanterar kontanter och öppettider för kontantärenden kan variera. Du kan besöka kontorets webbsida för mer information.

Hitta bankkontor

Sätta in större belopp
Vill du som privatkund i Handelsbanken sätta in 10 000 kronor eller mer, behöver du kontakta ditt bankkontor i förväg. Av säkerhetsskäl hanterar vi inte stora summor på kontoren.

Glöm inte legitimationen
Vid alla insättningar måste vi notera namn och personuppgifter på den som sätter in pengar, så ta med dig en ID-handling.

Enligt penningtvättslagen måste vi på banken dessutom förstå transaktionen och då är det lämpligt att du tar med dig relevant dokumentation, som till exempel ett kvitto på det du har köpt eller sålt.


Lämna in mynt

Om du är kund hos oss kan vi ta emot dina mynt på bankkontoret och sätta in pengarna på ditt konto i Handelsbanken – mot en avgift. Avgiften kan skilja sig åt mellan olika bankkontor beroende på vilken rutin kontoren har. Den kan vara 7 procent på hela beloppet eller 50 kronor per myntpåse. Alla bankkontor hanterar inte kontanter – så kontakta ditt bankkontor för mer information om avgifter och mynthantering.

Information om avgifter på tjänster kopplade till betalkonton.

Avgiftsinformation och ordlista