Spartips

Ta hjälp av våra tips för en bättre hushållsekonomi. Oavsett hur mycket eller lite du kan spara - ett sparat kapital ger alltid glädje.
Handelsbanken

Bästa sättet att spara pengar

Hur sparar man pengar bäst? Ja, det är en fråga många ställer sig idag. Kanske kan våra tips inspirera och hjälpa dig eller någon i din närhet att komma igång. En del tips är kanske självklara men värda att påminna om. 

Hur shoppar du från soffan?

Det är så enkelt idag att shoppa och klicka hem både stort och smått. Det blir lätt onödiga köp. Bestäm dig för att när du handlar, gör du det medvetet och genomtänkt. Inte för att du har lite tråkigt.

Säg upp några abonnemang?

Gå igenom alla kontobetalningar och kortutgifter du haft under en månad och se om det är några abonnemang som är onödiga. Är det några tjänster som du kanske inte använder? 

Sälj dina dolda skatter

Kanske har du saker i källaren du inte använder. Möbler, cyklar eller kläder? Det du inte vill ha, kanske någon annan gärna vill köpa. 

Se över avtal

Vad betalar du för dina försäkringar? Går det att hitta ett bättre elavtal? Ta dig tid att kolla upp vad som är bäst för dig. 

Skala ner? 

Det här tipset är kanske inte för alla. Men kan vara värt att prova. Som exempel, behåll bilen ett par år till istället för att köpa en ny. Fundera över om renoveringen är nödvändig. Och kanske fortsätta hemestra?

Vad kan du göra själv?

Brukar du köpa tjänster som hemkörning av mat, montering av IKEA-möblerna, få skräpet hämtat och kanske städhjälp. Det är jättebekvämt förstås, men det kostar. Vad kan du göra själv? Planera och och ta hjälp av familj eller vänner. 

Dela mera

Kan du låna istället för att köpa? Eller hyra eller byta? Eller köpa ihop med någon. Delningsekonomi kan vara ett sätt att minska sina utgifter. Och kan också ha goda miljöeffekter.


3 tips för dig som vill få koll på ditt sparande

- Handelsbanken.se

1. Börja med en buffert

Gör dig själv en tjänst och se om du kan spara ihop en buffert lika stor som 2 månadslöner. Då är du rustad för oplanerade utgifter och inkomstbortfall. Om du äger din bostad är det bra att säkra upp med en bobuffert. För hus är ett bra riktmärke att spara 10 kronor per kvadratmeter i månaden. För bostadsrätt är motsvarande 5 kronor per kvadratmeter. Många buffertsparar på sparkonto.

2. Spara till din pension

Ta hand om lönen du ska ha när du blir gammal. Ett eget pensionssparande gör stor skillnad. Vill du få en pension på 80 procent av din slutlön bör du spara minst 5 procent av din lön efter skatt. Självklart sparar du utifrån din förmåga och ekonomi. Hellre lite än inte alls. Ta reda på mer om pensionsspara.

3. Spara till barn

En målbild kan vara att spara motsvarande minst halva barnbidraget, gärna hela. Det blir en fin start till barnets första bostad eller startkapital i vuxenlivet. Och går det inte, hur mycket skulle kunna vara rimligt att spara? Det viktigaste är att du kommer igång, att komma igång tidigt med barnsparande kan göra stor skillnad


Vill du få proffshjälp med ditt sparande?

Woman in office - Handelsbanken.se

Prata med en av våra experter på ditt närmsta bankkontor. Du får kvalificerad rådgivning baserad på din situation och dina förutsättningar. Välj hur du vill träffa experten - på bankkontoret eller online. 

Boka rådgivning

Nå dit du vill med sparmål

 - Handelsbanken.se

Att spara går ut på att göra medvetna prioriteringar. När du skapar ett sparmål och formulerar vad du faktiskt sparar till, då blir den prioriteringen lättare att göra i vardagen. Ska du välja hämtkaffe eller spara till bufferten? 

Sparmål hjälper dig att svara på frågan "Vad är viktigast…?". 

Nu kan du enkelt sätta upp dina sparmål i internetbanken. Sparmålen kan du koppla till dina sparkonton och andra sparprodukter.

Logga in och skapa sparmålÖppnas i nytt fönster

Läs mer om sparande

Vilket konto passar dig?

Att spara på konton är tryggt eftersom du inte riskerar att pengarna sjunker i värde. Kolla in vårt breda utbud av konton som passar utmärkt för sparande på både kort och lång sikt. 

Månadsspara i fonder

När du månadssparar sprider du helt enkelt dina köp över tid och följer börsen i både upp- och nedgång. Genom att starta ett månadssparande i fonder blir sparandet av. Varje månad.

Spara jämställt

Visste du att män och kvinnor sparar olika? Det skapar stora skillnader både på storleken på sparkapitalet och valet av sparform. Kolla hur jämställt ert sparande är i spartestet.