Kvinna vid dator

Fondskolan − lär dig allt om hur du sparar i fonder

Här finns allt du behöver för att komma igång med ditt fondsparande.

Vad är en fond och hur sparar jag i fonder?

Vad är en fond?

En fond är en samling av olika värdepapper, till exempel aktier eller räntebärande värdepapper. En fond måste innehålla minst 16 olika värdepapper men de flesta placerar i många fler. Du behöver alltså inte själv köpa varje enskilt värdepapper och du kan placera i marknader som annars kan vara svåra för privatpersoner att nå. 

Hur sparar jag i fonder?

Du sparar i fonder genom att köpa fondandelar. Det enklaste sättet att komma igång att spara i fonder är att månadsspara i fonder. Då väljer du en summa som automatiskt investeras i fonder åt dig varje månad. Hos oss kan du handla fonder i appen eller internetbanken. Vi har ett stort utbud av fonder att välja bland. 

3 fördelar med fonder

  • Det är enkelt
  • Du sprider risken

  • En förvaltare tar hand om ditt innehav


Hur väljer jag fonder?

För att hitta en fond som passar dig finns det några faktorer du bör du ta hänsyn till. 

Spartid och risk

Hur länge du vill spara är viktigt för vilken typ av fond och risk du bör välja. Sparar du på kort sikt kan det vara klokast att säkra ditt kapital. Då passar fonder med låg risk. Sparar du på längre sikt kan det vara motiverat med en högre risk. Över en längre tid svänger de flesta marknader, men eventuella nedgångar följs sannolikt av uppgångar.

Resultat och rating

Ett sätt att jämföra en fond är att se hur väl fonden har presterat tidigare år, gärna över en femårsperiod eller längre. Ett annat sätt att jämföra olika fonder är att titta på deras rating. Rating är ett slags betyg på fonder som normalt bygger på fondernas tidigare avkastning men kan mäta andra faktorer också.

Fondavgifter

Du betalar en förvaltningsavgift när du äger andelar av en fond. Avgiften varierar mellan olika fonder beroende på vilka marknader som fonden placerar på och hur mycket arbete som krävs för att administrera fonden och analysera marknaden. Även andra avgifter kan förekomma och du kan även få betala en fondskatt. Alla avgifter finns tydligt utskrivna i fondlistan.

Kom igång med fondsparande

Få guidning i appen

I appen finns en sparguide där du kommer igång med fondsparande snabbt och enkelt.

Ladda ner appen

Välj fonder själv

Starta ett månadssparande i internetbanken, där kan du välja fonder själv från en lista.

Logga in och väljÖppnas i nytt fönster

Få hjälp att komma igång

Som kund i Handelsbanken kan du boka ett möte med en rådgivare och få hjälp med ditt fondsparande.

Boka möte

Fördjupa dina fondkunskaper

Tid: 2 min 47 sek

Experten guidar - Rebeccas fondskola

Är du intresserad av att spara i fonder men tycker att det är en riktig djungel? Vår fondexpert Rebecca Jansson dig till allt du behöver veta för att komma igång. I första avsnittet får du reda på vad en fond är och varför är det så bra att spara i fonder.

Aktiefonder

Tid: 3 min 12 sek
Mer om aktiefonder

Räntefonder

Tid: 2 min 24 sek
Fördjupa dig i räntefonder

Blandfonder

Tid: 2 min 42 sek
Lär dig mer om blandfonder

Aktiva och passiva fonder

Tid: 2 min 37 sek
Mer om aktivt förvaltade fonder
Lär dig mer om indexfonder

Hållbara fonder

Tid: 3 min 17 sek
Mer om hållbara fonder

ISK, KF eller fondkonto?

Tid: 2 min 50 sek
Ta reda på mer om ISK
Mer om kapitalförsäkringar

Välja fonder

Tid: 3 min 17 sek
Lite mer om att jämföra fonder

Pensionsfonder

Tid: 2 min 12 sek
Ta reda på mer om pensionssparande

Mer att läsa om fonder

Hur köper och säljer man fonder? 

När du köper en fond anger du vanligtvis för hur mycket pengar du vill köpa. När du säljer kan du välja mellan att sälja för ett visst belopp eller antal andelar. 

Jämföra fonder - tänk på detta

Det finns många olika sätt att jämföra fonder på. Ett sätt är att se hur väl fonden har presterat över tid. Ett annat sätt att jämföra olika fonder är att titta på deras rating. 

Följa upp fonder - så gör du

Om du handlat fonder hos Handelsbanken följer du enklast utvecklingen i appen. Vi har samlat verktyg, tips och djupdykningsmaterial som underlättar för dig att följa din investering. 

Vad är aktivt förvaltade fonder?

Aktivt förvaltade fonder är när en fondförvaltare aktivt väljer placeringar och inte följer ett index. Se vilka fördelar och nackdelar som finns med aktivt förvaltade fonder.

Frågor och svar

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan.

Handelsbanken reserverar sig mot eventuella fel i informationen.