Så kallade investeringsbedrägerier är ett globalt problem som omsätter miljardbelopp. Några av de vanligaste varianterna är investeringar kopplade till kryptovaluta som exempelvis Bitcoin, antingen direkt i valutan eller via ett avancerat upplägg.
Hur går det till?
Den första kontakten etableras ofta via telefon eller genom annonser på nätet eller i sociala medier. Bedragaren utger sig för att vara en ekonomisk rådgivare och erbjuder ett förtroendeingivande erbjudande. Kontakten blir oftast intensiv och det är vanligt att relationen till rådgivaren känns både trygg och personlig. Många gånger presenteras en webbplats där man kan följa hur investeringen växer, men informationen är falsk och pengarna har egentligen redan försvunnit. Ibland kan en utbetalning göras för att bygga upp ett förtroende, men det handlar alltid om mycket mindre pengar än vad som investerats.
Ett annat upplägg är att bedragare som utger sig för att vara representanter för en myndighet eller advokatbyrå kontaktar den som redan utsatts för ett bedrägeri. Då handlar det om att erbjuda hjälp med att få tillbaka förlorade pengar genom att påstå att man har startat en utredning eller företräder andra brottsoffer. I själva verket är det bara en fortsättning på bedrägeriet, och ett sätt att försöka komma över ännu mer pengar.
Vad kan jag tänka på?
- Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar. Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så.
- Det är väldigt ovanligt att seriösa företag erbjuder investeringar över telefon. Det bästa du kan göra är att lägga på.
- Använd inte ditt BankID och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan.
- Låt inte någon ansluta till din dator på distans.
- Kontrollera att Finansinspektionen inte har varnat för företaget. Företag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som figurerat i tidigare bedrägerier – finns listade i Finansinspektionens varningslista.
Har du koll på säker användning av QR-koder?
QR-koden har successivt fått allt större plats i den digitala vardagen. Man kan säga att en QR-kod är data i bildformat och den kan till exempel innehålla text, en länk till en hemsida, en bild eller en film. Som bankkund använder du QR-kod när du loggar in i internetbanken med Mobilt BankID.
Införandet av QR-koder i samband med bankinloggning har gjort det svårare för bedragare att utföra bedrägerier med mobila BankID:n. Men bedragare är dock påhittiga och försöker ständigt hitta sätt att använda ny teknik. Det är därför viktigt att tänka på några saker när du hanterar QR-koder i samband med dina bankärenden.
- Visa aldrig upp din QR-kod i ett videosamtal för någon annan. Det kan jämföras med att du lämnar ut dina koder.
- Skanna eller skicka aldrig en bild på en QR-kod på uppmaning av någon annan.
Bli svårlurad
Under flera års tid har telefonbedrägerierna ökat och många bankkunder blir lurade att lämna ut personliga koder eller att logga in på sin bank - och förlorar på det sättet sina sparade pengar.
En vanlig situation kan vara att någon ringer och påstår att något har hänt som behöver åtgärdas akut. Bedragarna ger intryck av att det är mycket bråttom och att du behöver agera snabbt. Exempelvis kan bedragaren påstå att ditt bankkonto används av någon obehörig under samtalets gång. Det är vanligt att en bedragare ber dig använda ditt BankID eller uppge personliga koder från kortläsaren.
Tre tips för att skydda dig
- Lägg på luren! Om någon kontaktar dig och ber dig uppge koder, lösenord eller personlig information ska du aldrig göra det. Avsluta samtalet vid minsta misstanke om bedrägeriförsök. Tänk på att en bank aldrig skulle be dig att uppge personliga uppgifter.
- Kontrollera fakta! Gör en egen kontroll av uppringaren genom att själv ringa upp den aktör som personen säger sig representera. Ring alltid på ett nummer som du själv söker upp via tillförlitliga källor, exempelvis aktörens hemsida.
- Använd aldrig BankID på annans uppmaning! När du använder ditt BankID för att logga in eller signera transaktioner ska det alltid vara på ditt eget initiativ. Var alltid noggrann med att läsa igenom vad du signerar.