Två skrattande studenter.Två skrattande studenter.

Hur förändras din ekonomi när du fyller 18?

Att fylla 18 år medför en hel del nya möjligheter och du får också ett större ekonomiskt ansvar. Här listar vi saker som händer när du blir myndig.

Ekonomiskt myndig – vad innebär det?

När du blir 18 år och myndig får du tillgång till alla dina konton och kan själv disponera dina pengar. Du kan också nyttja hela bankens tjänster och utbud. Begränsningar som finns för minderåriga är nu ett minne blott.

I samma veva som du blir myndig så kan inte dina föräldrar längre se dina konton. Ifall du vill att de eller någon annan du litar på ska hjälpa dig kan du upprätta en fullmakt. 

Ekonomiskt ansvar när du blir myndig

Med ökade befogenheter kommer också mer ansvar. Långt ifrån alla lär sig om detta i skolan, så prata gärna med dina föräldrar eller någon annan du litar på vad det innebär med ekonomiskt ansvar. 

Här tar vi  upp några saker som är bra att ha koll på – för både dig som blivande 18 åring och som förälder.  

Kontroll över konton och banktjänster

När du fyller 18 år får du egen kontroll över alla dina konton och banktjänster. Har dina föräldrar öppnat ett sparkonto i ditt namn så är det nu du som bestämmer över pengarna.

Det samma gäller om de investerat pengar i fonder, till exempel på ett investeringssparkonto (ISK) i ditt namn. Dina föräldrar har inte längre någon insyn i dina bankaffärer.

Ifall du inte redan har ett konto som du kan betala ifrån kan det vara klokt att skaffa ett. Om du inte vet hur du betalar räkningar så är det en bra tidpunkt att lära sig det nu. 

Om du är mellan 18-26 år och studerar med studiemedel, med insättningar från CSN, betalar du till exempel ingen årsavgift för ett Bankkort Mastercard. Håll utkik efter andra förmåner och erbjudanden för dig som student.

När du blir 18 får du ingå avtal

När du fyllt 18 och blivit myndig får du ingå avtal. Det ställer krav på dig att du förstår villkoren innan du undertecknar och därmed godkänner ett avtal. För oavsett om det gäller ett anställningsavtal där du ska få lön för utfört arbete, eller om det gäller ett köpeavtal för till exempel ett mobilabonnemang, gymkort eller streamingtjänst, så är det viktigt att veta vilka ekonomiska konsekvenser det medför för dig att ingå avtalet. Som myndig har du nu eget ansvar för din ekonomi.

I takt med att du blir äldre kommer du också att ingå avtal där mer pengar står på spel, som till exempel hyresavtal för lägenhet eller kanske en vara på avbetalning. Hur dyr blir egentligen varan på avbetalning jämfört med om du betalat allt på en gång? Många gånger lönar det sig att spara först och handla sen, när du kan betala allt på en gång.

En pappa och dotter sitter och pratar.
När du fyller 18 år får du egen kontroll över alla dina konton och banktjänster.

Se upp för bedrägerier 

Bedrägerier har blivit allt vanligare och vissa former av bedrägerier är mer riktade mot barn och unga. Till exempel är det vanligt att barn och unga råkar ut för chattbedrägerier, så tänk efter om det verkligen är din kompis du chattar med. 

Du ska aldrig ta emot pengar från andra utan direkt orsak. Då kan det handla om att du riskerar att bli en ofrivillig målvakt med allvarliga konsekvenser som följd. Var observant på mejl och sms från okända avsändare och klicka inte på länkar i sådana sms eller mejl. Ett annat tips för att inte råka illa ut är att du reflekterar över det du hör och läser; för det som låter för bra för att vara sant är oftast också är det. 

Tänk på att Mobilt BankID är en id-handling, precis som ett körkort, och att ditt bankkort och koder är värdehandlingar som du aldrig ska låna ut till någon. Du ska heller aldrig publicera eller skicka information om konton, koder eller bankkort på sociala medier. Om du tror att någon fått vetskap om din kod, spärra ditt kort och BankID omedelbart.

Ta kontroll över din vardagsekonomi 

Genom att ha kontroll över din ekonomi så kan du känna dig trygg i att axla det större ekonomiska ansvaret som följer av att bli myndig. Genom att göra en budget får du koll på balansen mellan inkomster och utgifter. Det ger en tydlig bild av vad dina pengar ska räcka till, hur mycket du kan spara och hur mycket som blir över till annat.

Checklista – att tänka på när du blir myndig

  • Skaffa ett konto som du kan betala ifrån.

  • Lär dig hur du betalar räkningar.

  • Skaffa ett sparkonto och så snart du har möjlighet börjar du spara, både till en buffert och mer långsiktigt.

  • Gör en budget för att få kontroll över din ekonomi, så att dina utgifter inte överstiger dina inkomster.

  • Ingå bara avtal när du förstått vilka villkor som gäller.

  • Säkerhet är viktigt. Undvik att gå på bedrägerier genom att vara uppmärksam och tänka efter om det som påstås verkligen stämmer.

  • Vill du flytta hemifrån – ställ dig i bostadskö.

  • Du är skyldig att börja deklarera själv.

Frågor och svar

Hur mycket kan ditt sparande växa?

Trädkronor i solsken.

Räkna på ditt sparande

Det bästa sparandet är det som blir av. Med vår sparkalkylator kan du räkna på vad du vill spara − och hur mycket det skulle kunna bli över tid. Även ett litet sparande kan växa sig stort över tid.

Du kanske också är intresserad av

En kvinna som pratar i telefon.

Sparar du tillräckligt?

Att spara minst 5 procent av din inkomst är ett bra riktmärke. Ta hjälp av våra enkla tumregler för att komma igång med ditt sparande.
En ung man sitter i ett rum fullt med flyttlådor.

Första lägenheten?

För att göra övergången och själva flytten till din första lägenhet lite enklare har vi listat saker du kan tänka på. 

En ung killa står och tittar in i ett kylskåp.

Knapert som student?

Livet som student är ofta knapert, men med en budget räcker pengarna längre. Här visar vi hur en studentbudget kan se ut!