För vad är det som påverkar er ekonomi egentligen? Och vad är best practice för ett så rättvist avslut som möjligt? Dags att reda ut vem som har rätt till vad med andra ord.
Skilsmässa
En guide med praktiska tips på vägen.
Vem har rätt till vad?
För vad är det som påverkar er ekonomi egentligen? Och vad är best practice för ett så rättvist avslut som möjligt? Dags att reda ut vem som har rätt till vad med andra ord.
Så här skiljer du dig – skilsmässans 3 steg
1. Ansök om skilsmässa
Ansökan skickas till tingsrätten i din hemkommun tillsammans med hemorts- och personbevis. Är ni övers om att gå isär skickar ni en gemensam ansökan.
2. Gör en bodelning
En bodelning handlar om att fördela tillgångar och skulder. Utvärdera först vad ni har. Sen – fördela det på vardera person så att den får det hen har rätt till.
3. Lös det för barnen
Är ni överens om hur ni gör med barnen vad gäller vårdnad och umgänge bestämmer ni förstås själv spelreglerna. Om ni inte kan enas – vänd er till domstolen.
Skilsmässa – så går det till
En första att-göra-lista
- Se över er gemensamma ekonomi
- Ändra autogiro och e-faktura
- Kolla barnens ekonomi och sparande
Hör av dig när det är dags att sköta relaterade bankärenden. Vi finns här genom hela processen.
Tips och begrepp att ha koll på
6 frågor att ställa sig
1. Se över vardagsekonomin
Som gifta har ni troligtvis haft en gemensam ekonomi. Vilka kostnader delar ni och hur ska de omfördelas nu när ni går skilda vägar?
2. Vem ska komma åt vad?
Vem har rätt att disponera över pengarna? Gå igenom era gemensamma konton och se över rätten att disponera över varandras konton.
3. Hur gör ni med bostaden?
Hur ser det ut med gemensamt lån och delning av bostaden? Hemmet och bolånet är viktiga frågor som behöver diskuteras när skilsmässan är ett faktum.
4. Har ni gemensamt konto?
Det är vanligt att ha kort och konton gemensamt. Fundera på vad ni behöver justera nu. Och om ni ska ha kvar ett gemensamt konto för utgifter för barnen.
5. Vem ärver vem?
Nu är det bra att se över låneskyddets och placeringsförsäkringens förmånstagare. Hör av dig om du vill ändra ditt förmånstagarförordnande.
6. Gör en plan för framtiden
Nu när din ekonomi förändras är det bra att lägga upp en plan för att du ska ha råd trots förändrade förutsättningar.
Hjälp, någon behöver flytta!
Att bestämma hur man ska bo är en av de svåraste bitarna vid en skilsmässa. För hur ska man dela? Vem ska bo kvar? Och vem har ens råd? Det finns flera sätt att tänka här.
Ni kan sälja den gemensamma bostaden och istället köpa varsin ny. Eller istället låta en stanna medan den andre flyttar. Oavsett vad ni väljer behövs finansiering. Och med det nya låneansökningar och säkerheter. Boka ett möte med oss så leder vi er rätt.
Ta hjälp av en jurist
Som kund i Handelsbanken kan du få juridisk stöd och hjälp via Lexly. Så kontakta dem om du behöver stöd för att skilsmässan ska bli så rättvist som möjligt.
Frågor och svar
-
Efter en skilsmässa gör man en bodelning för att fördela egendom, tillgångar och skulder mellan sig. Bodelningen skrivs ner i ett s.k. bodelningsavtal, där man listar allt och gör en beräkning av hur mycket var och en har rätt till i bodelningen.
Banken kräver ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån efter att ni separerat.
-
Det finns ingen generell blankett för bodelningsavtal utan det bästa är att ta hjälp av en jurist. Du kan få hjälp med att skriva ett bodelningsavtal via vår samarbetspartner Lexly. Läs mer om vad du som Handelsbankenkund kan få hjälp med hos Lexly.
-
Under prövotiden anses man fortfarande vara gifta och ska då hjälpas åt med ekonomin efter sin förmåga.
-
Era gemensamma lån skrivs upp i bodelningsavtalet, de delar ni på. Om ni har personliga skulder ansvarar ni för dem var och en för sig.
-
Den som har ekonomisk möjlighet och störst behov av bostaden kan få bo kvar och ta över bostaden. Här finns särskilda regler –kvarsittanderätt och övertaganderätt –som är till för att trygga eventuella barns trygghet och behov av kontinuitet vid en skilsmässa.
Den som har det huvudsakliga ansvaret för barnen får oftast rätt att bo kvar i bostaden. Är makar överens om bostaden regleras detta slutligt i bodelningsavtalet eller så skrivs ett överlåtelseavtal.
-
Kan ni inte komma överens om vem som ska bo kvar i bostaden kan tingsrätten på begäran från någon av makarna fatta ett tillfälligt beslut om vem som ska få bo kvar tills bodelningen är klar, det kallas kvarsittanderätt.
-
Om det är så att ni äger bostaden gemensamt med lika stor andel var så delas värdet av huset lika mellan er vid bodelningen. Förenklat kan man säga att den som ska ta över bostaden löser ut den andra partnern till ett marknadsvärde minus den vinstskatt som skulle uppkommit vid en försäljning.
För att få reda på marknadsvärdet, ta hjälp av en mäklare.
-
Vill du ha hjälp med att ta reda på om du kan köpa ut din partner? Prata med oss så hjälper vi dig att räkna på det. .