Flicka som köper glass Flicka som köper glass

Trygg start med egna banktjänster

Har du barn som ska börja ta hand om sina egna pengar? Då kommer här några tips på hur du kan hjälpa dem att få koll och lära sig mer om privatekonomi.
Din ekonomi juni 2023

Sommaren är här, och kanske är det dags för ett eller flera barn att på egen hand åka på läger, ta sig till en kompis eller göra en utflykt? Att lära unga om privatekonomi är en viktig del av föräldraskapet, och sommaren är för många en tid då barnen vill börja ta ansvar för och hantera sina fickpengar på egen hand.

Vecko- eller månadspeng är ett första steg som kan hjälpa barn att ta ekonomiskt ansvar och förstå pengars värde. Nästa steg kan vara att få fickpengar på ett eget konto och tillgång till Swish och bank-app. Men se till att finnas där som stöd och hjälp längs vägen.

Om ditt barn är kund i Handelsbanken kan du enkelt skaffa både konto och kort åt barnet i internetbanken. Där kan du även teckna ett Handelsbanken ID för barnet - en begränsad version av BankID som endast fungerar för Handelsbankens app och för Swish. När ditt barn fyllt 12 år kan barnets Handelsbanken ID bytas till ett Mobilt BankID, som kan användas för identifiering hos både myndigheter och många företag, men också i andra sammanhang. 

girls walking and watching mobile - Handelsbaken.se

Veckopengen

Hur mycket är rimligt att ge? Med vår Veckopengshjälp får du en rekommendation på belopp baserat på barnets ålder. 

Testa VeckopengshjälpenÖppnas i nytt fönster

Handelsbanken ID

Hos oss får ditt barn möjlighet att ansvara för sitt konto och swisha pengar, men inte göra egna kortköp på nätet. 

Mer om Handelsbanken IDÖppnas i nytt fönster

Läs fler artiklar från Din ekonomi

Man med laptop

Undvik investeringsbedrägerier