- Handelsbanken.se

Jämställd pension

Checklista för en mer jämställd pension

Kvinnor har i genomsnitt 6 700 kronor lägre pension i månaden än män. Detta brukar kallas pensionsgapet och beror framför allt på skillnader i inkomster mellan kvinnor och män under arbetslivet. För att täppa till gapet kan du göra en hel del själv. Börja med att ta reda på hur det ser ut just för dig och hur du kan stärka din egen pension.

1. Arbeta heltid om du kan

Om det är möjligt, jobba heltid. Är deltid nödvändigt, är det ofta bättre att dela lika än att en tar hela ansvaret. Den som tar större ansvar för familjen och hushållet bör kompenseras ekonomiskt. 

2. Kolla tjänstepensionen 

Fråga om din arbetsgivare fortsätter att betala in till din tjänstepension även när du är föräldraledig. Om du helt saknar tjänstepension, diskutera detta med din arbetsgivare. Läs mer om tjänstepension här.

Som företagare behöver du själv säkerställa att du har ett sparande och rätt trygghetsförsäkringar. 

Du hittar mer information här om pension för egenföretagare.

3. Spara till dig själv

Om du inte sparar själv blir skillnaden ofta stor i inkomst mellan arbete och pension. Se därför till så att ni båda har ett eget sparande. Glöm inte bort att skriva äktenskapsförord så att sparandet blir enskild egendom. Annars ingår det i giftorättsgods som ska delas vid en eventuell skilsmässa. Om du väljer en kapitalförsäkring kan du också välja förmånstagare. Här kan du läsa mer om privat pensionssparande.

4. Kompensera varandra ekonomiskt

Kompensera den part som tar större ansvar för föräldraledighet och vab, eller som har den lägre lönen. 

Gifta par/registrerade partners kan föra över sin premiepension till den som tjänar mindre, eller som tagit större ansvar för föräldraledighet och eventuellt deltidsarbete. Det kan vara ett sätt att kompensera för det pensionsbortfall som uppstår. 

5. Dela på föräldraledigheten

Få familjer delar lika på föräldraledigheten. Män tar i genomsnitt ut 30 procent av all föräldraledighet medan kvinnor tar ut 70 procent av de utbetalda dagarna.

Att dela lika bidrar till att pensionen blir mer jämställd. Och båda föräldrar kan utveckla sina karriärer i framtiden få en högre lön. 

Försäkringskassan har ett bra planeringsverktyg om du vill räkna på just din ekonomi.

Fler tips för jämställdhet i familjen

dad giving a snack to his daughter- Handelsbanken.se

Dela på hushållsarbetet

Undersökningar visar att i familjer där män tagit ut en större andel av föräldraledigheten så tar de också ett större ansvar för hem och barn. En förutsättning för att det avlönade arbetet, och därmed pensionen, ska bli jämställt är att även det oavlönade hemarbetet fördelas rättvist.

father with child sitting in the living room- Handelsbanken.se

Dela på vabbandet

Ett ojämnt uttag av vab mellan föräldrar är en bidragande orsak till att kvinnor kan få en lägre pension. Om du vabbar ofta kan även din tjänstepension påverkas.

Prata om hur ni vill fördela dagarna så att det blir rättvist. Eller kompensera den som tar ett större ansvar för sjuka barn ekonomiskt. 

Handelsbanken.se

Pension och försäkringar

Prata med oss om dina trygghetsförsäkringar och om pensionen. Vi kan hjälpa dig att se över vad du har och vad du behöver. Du kan också samla allt ditt pensionssparande hos oss för bättre koll.     

Hur fungerar de olika sparformerna?

Sparkonto

Om du vet att du behöver sparpengarna vid en viss tidpunkt är ett kontosparande tryggt. Du riskerar inte att pengarna sjunker i värde. Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Investeringssparkonto

Investeringssparkonto (ISK) är avgiftsfritt. Du kan köpa och sälja värdepapper och fonder utan att deklarera för varje enskild affär. Däremot betalar du en schablonskatt på ditt kapital.

Kapitalförsäkring

Med en kapitalförsäkring kan du välja vem som ska få pengarna och hur de ska betalas ut. Köp och sälj utan att deklarera för varje affär. Istället betalar du en schablonskatt på ditt kapital. 

Du kanske också är intresserad av

Ett par står och håller om varandra framför en rödmålad stuga.

Hur stor blir tjänstepensionen?

Flera faktorer som lön, arbetstid och kollektivavtal kan påverka din tjänstepension.
En mamma lutar sig över sin bebis som ligger på sängen.

Pension och föräldraledighet?

Se tips på vad du kan göra för att kompensera för förlorad pension till följd av en föräldraledighet.

En närbild på ett par bebisfötter.

Hur mycket ska man spara till sin pension?

Det är inte lätt att veta hur mycket man ska spara till sin pension. Här är några tips! 

Läs också

En glad kvinna sträcker ut armarna i naturen

Hållbarhet och pensionssparande - så fungerar det

Du som pensionssparar kan välja bland våra fonder som uppfyller olika hållbarhetskriterier samtidigt som de ger avkastning. 

Hållbarhet och pensionssparande - så funkar det