Bedrägerier riktade mot barn och unga

Barn och unga kan utnyttjas i bedrägerier – här får du veta mer
 - Handelsbanken.segirls walking and watching mobile - Handelsbanken.se

Bedrägerier riktade mot unga

Vissa typer av bedrägerier drabbar barn och unga i högre utsträckning. Barn och unga riskerar även att utnyttjas av kriminella att aktivt medverka i bedrägerikedjan som penningmålvakter. Därför är det viktigt att prata med barnen om bedrägerier och säker användning av bankkort, konto och bankID. Det är viktigt att barnen förstår riskerna och vad som kan bli följden om de lockas av att tjäna en enkel slant.

Om ditt barn drabbas av bedrägeri

Om du misstänker att någon kommit över ditt barns inloggningsuppgifter, om ditt barn blivit bestulen på sitt inloggningskort eller tappat sin telefon med måste du omedelbart spärra tjänsterna.

Inom Sverige: 020-41 12 12
Från utlandet: +46 8 41 12 122

Nedan beskriver vi hur några av de vanligaste bedrägerierna riktade mot unga kan gå till.

Undvik att bli lurad

Läs mer på vår sida om säkerhet hur du kan skydda dig och ditt barn från att utsättas för bedrägerier.

Chatt-bedrägerier

Unga har ofta svaga lösenord på sina sociala media-konton. Det gör det lätt för en bedragare att hacka kontona. Efter att ha kommit över inloggningsuppgifter kan bedragaren utge sig för att vara en kompis. I ett chattmeddelanden skriver "kompisen" att denne behöver låna pengar snabbt och ber att kompisen swishar över pengar, med en förklaring till varför swishnumret är nytt. Pengarna plockas direkt ut av mottagaren i bankomat eller skickas vidare till andra penningmålvakter.

Bedragare kan även utge sig i chatt för att vara mormor, bror eller förälder som vill dela med sig av ett presentkort eller en vinst. För att få tillgång till erbjudandet behöver man klicka på en länk i chatten och ange kortuppgifter eller bekräfta med Mobilt BankID.   

Tänk på att inte skicka pengar på uppmaning av någon i en chatt, eller ange kortnummer eller använda dig av Mobilt BankID i länkar som skickas till dig. Du kan aldrig kan vara säker på vem som befinner sig på andra sidan skärmen. 

Ungdomar utnyttjas som målvakter

Så kan det gå till

Kriminella utnyttjar barn och unga för att tvätta pengar. Det kan gå till så att barnet luras, lockas med ersättning eller tvingas ta emot eller överföra pengar via Swish. Det kanske låter oskyldigt men det kan få stora konsekvenser, både för dig som förälder men även för barnet. Det gör dem nämligen till penningmålvakter vilket är ett brott. Som förälder kan man själv göra mycket för att förhindra att sitt barn blir utsatt för bedrägerier eller utnyttjas till penningtvätt. 

Se filmen för att ta reda på hur du kan upptäcka och agera om du misstänker att ditt barn är utsatt.

Läs mer om hur unga utnyttjas på Polisen.se

Annonsbedrägerier

Det är populärt bland unga att handla över internet. Dessvärre är det vanligt med falska annonser på sociala medier och på olika marknadsplatser. Ofta finns det ingen försäljningsvara och man betalar förskott via till exempel Swish. Först flera dagar senare, när man fortfarande inte fått varan och inte längre får någon kontakt med säljaren förstår man att man blivit utsatt för ett bedrägeri. Då har pengarna försvunnit för länge sedan. I annonserna kan det även förekomma länkar som leder till falska webbsidor där du kan drabbas av skadlig kod.

Se upp med:

  • Var medveten om riskerna när du gör en förskottsbetalning till en privatperson du inte känner
  • Klicka aldrig på länkar för till exempel betalning eller leveranser i mejl eller sms om du inte är säker på avsändaren
  • Brådska – dra dig ur om du blir pressad, säljaren försöker hetsa fram ett köp
  • Om säljaren vill att din betalning ska skickas till någon annan person kan det vara ett sätt få pengarna att "försvinna" utan att du får din vara och utan att lämna något spår till bedragaren
Anmäl till banken och Polisen om du blivit utsatt för ett annonsbedrägeri.

SMS-bedrägerier

De vanligaste sms-bedrägerierna riktade mot unga ser ut att komma från seriösa fraktbolag, till exempel Postnord. I det falska sms:et finns information med en länk om att spåra, bekräfta eller betala en avgift för att få ett paket levererat. Via länken behöver man sedan ange betalkortnummer och ibland även bekräfta med Mobilt BankID eller ange svarskoder som kommer i nya sms. Så fort bedragaren kommer över kortuppgifterna finns risk att pengar försvinner från ditt konto. De falska sms:en kan också se ut att komma från banken eller från BankID. Det förekommer också att du luras att skapa ett Apple- eller Samsung Pay som sedan kontrolleras av bedragaren.

Tänk på:

  • Var försiktig med länkar i sms.
  • Använd inte Mobilt BankId på uppmaning i sms-länkar. Du vet inte vad du faktiskt signerar.
  • Får du ett sms om ansluta Apple- eller Samsung Pay i samband med sms ska du avbryta.
  • Uppge inte kortnummer, koder eller svarskoder och visa inte bank-QR-koder till någon annan.
En bra idé är att använda möjligheten att öppna och stänga ditt kort för köp på internet och i utlandet.