Par som sitter i soffan

Dags att förnya energideklarationen?

Vad är en energideklaration?

Det är när man gör en energideklaration som husets energiklass sätts. Energiklassen beskriver byggnadens energianvändning, där A står för låg energianvändning och G för hög. Det måste finnas en aktuell energideklaration  för byggnader som ska säljas eller hyras ut. När du gör en energideklaration är den giltig i tio år.

Förutom energiklass kan du också se mer i detalj hur energiförbrukningen ser ut, hur nära du är att nå nästa energiklass, var det går åt som mest energi och framförallt vilka insatser och åtgärder som skulle göra störst skillnad.

Hur gör jag en ny energideklaration?

Handelsbanken.se

För dig som bor i hus

Bekräfta energiklassen på din bostad genom att göra en energideklaration. Energiklass A eller B innebär att du kan få Grönt bolån som ger rabatt på din bolåneränta. Via Handelsbankens samarbete med Anticimex betalar du endast 3 000 kronor för en förnyad energideklaration. 

-  Handelsbaken.se

För dig som bor i bostadsrätt

Kontakta styrelsen i din bostadsrättsförening och stäm av om en ny energideklaration finns upprättad. Via vårt samarbete med Anticimex kan bostadsrättsföreningen få rabatt på kostnaden för att göra en ny energideklaration. Fyll i formuläret hos Anticimex och få en kostnadsuppskattning. 

Varför behövs en energideklaration när jag har Grönt bolån?

Energideklarationen är viktig för dig som ska ansöka om, eller redan har, ett Grönt bolån. Om din villa, bostadsrätt eller fritidshus har energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014 kan du få Grönt bolån som ger dig en ränterabatt på för närvarande är 0,10 procentenheter.

Du kan också få Grönt bolån om du bor i ett Svanenmärkt hus eller en guld- eller silvercertifierad Miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council.

Handelsbanken

Hur kan jag få upp min energiklass?

1. Ta reda på din energiklass

Du hittar din energiklass i energideklarationen eller så kan du använda Energikollen, som är ett kostnadsfritt analysverktyg där du får reda på vad du kan göra för att just ditt hem kan bli mer energieffektivt. 

2. Energieffektivisera 

Har du fått förslag på åtgärder du kan göra för att få en ännu bättre energiklass? Kolla in våra gröna erbjudanden med bland annat rabatt på solceller och värmepumpar. Du hittar också rabatterade avtal på fossilfria el. 

3. Finansiera

För att finanisera dina energieffektiviserande åtgärder kan du antingen höja ditt bolån, om du har en belåningsgrad på mindre än 85 %. Vi erbjuder också Grönt energilån - ett lån specifikt för energieffektiviserande renoveringar. 

Frågor och svar om energideklaration