Bopriserna stiger igen andra halvåret
Bostadspriserna var oförändrade i maj och är, i genomsnitt, på samma nivå som för ett år sedan. Den försiktighet som hushållens konsumentförtroende ger uttryck för syns även på bostadsmarknaden, bostadsspekulanterna är mer avvaktande än tidigare och antalet bostadsobjekt till salu är många. Samtidigt är försäljningsaktiviteten skaplig, där inte minst småhus sticker ut med transaktionsvolymer som till och med är höga i ett historiskt perspektiv.
Bostadsrättsförsäljningen har gått lite trögare de senaste månaderna, men även bland dessa ser prisutvecklingen stabil ut. Vi räknar med att hushållens oro för de ekonomiska utsikterna kommer tynga bostadsmarknaden hela året men i gradvis minskad omfattning. Vår bedömning är att bostadspriserna återigen stiger under andra halvåret, med stöd av Riksbankens räntesänkningar och finanspolitiska stimulanser.
Regeringen aviserade den 17 juni ett förslag om att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent samt att det skärpta amorteringskravet, med 1 procent ytterligare amorteringskrav på lån som överstiger 450 procent av bruttoinkomsten, slopas. Dessutom begränsas tilläggsbelåning till 80 procent av bostadens marknadsvärde, enligt förslaget. Förslaget ska ut på remiss och föreslås träda i kraft 1 april 2026.
Förslaget var i linje med våra förväntningar, där vi i prognoserna antagit att regeringen under året kommer föreslå en höjning av bolånetaket till 90 procent samt ett slopat skärpt amorteringskrav. Vår prognos är att bostadspriserna stiger med ca 5-6 procent per år 2026-2027, där vi antar att ca 2 procent per år är till följd av lättnaderna i bolånekraven.