1. Privat
  2. /
  3. Barn och unga
  4. /
  5. Barn och unga under 16 år

Barn och unga under 16 år

Barn och unga har tillgång till flera banktjänster. Hjälp ditt barn att komma igång med egen ekonomi.

Kom igång med tjänster för ditt barn

Pappa sitter och visar sonen på mobilen

Öppna konto på internetbanken 

Via internetbanken kan du som vårdnadshavare öppna ett Allkonto Ung med ett tillhörande Bankkort Maestro. Är ni två vårdnadshavare krävs det att ni båda har Handelsbanken för att öppna ett konto på webben.

Fler tjänster på kontor 

Om du vill öppna fler tjänster till ditt barn måste du besöka ett kontor. Genom att du eller ni ger varandra en fullmakt behöver endast en av er besöka ett bankkontor för att komma igång. Du kan teckna en fullmakt på internetbanken.
Om ni inte har möjlighet att ge varandra fullmakt är ni välkomna in tillsammans på ett av våra kontor.

Tjänster för barn under 16 år

Allkonto ung 

Allkonto ung är ett konto till barn under 18 år som barnet kan disponera på egen hand. När barnet är under 16 år går det bara att överföra pengar mellan egna konton. Du som förälder kan se kontot på internetbanken och i vår mobilapp.

Bankkort kopplat till kontot 

Många börjar med ett Bankkort Maestro kopplat till Allkonto ung. Kortet fungerar i butiker och på internet, men med vissa begränsningar. När barnet handlar med kortet dras pengarna direkt från kontot. Du kan välja om ditt barn ska ha ett Bankkort Maestro eller ett Bankkort Mastercard.

Internet Ung 

Internet Ung är en begränsad version av vår internetbank. Om du tecknar internet ung åt ditt barn kan barnet genomföra några av våra vanliga bankärenden. När barnet har internetbanken kan andra digitala tjänster tecknas, exempelvis:
  • Mobilt BankID
  • Swish
  • Telefontjänster

Mobilt BankID 

Med Mobilt BankID kan ditt barn logga in på våra tjänster men också hos andra myndigheter och företag. Barnet kan själv teckna Mobilt BankID på sin inloggade internetbank.

Swish 

Med Swish är det enkelt att exempelvis ta emot veckopeng. Beloppsgränsen för att Swisha är 2000 kronor  per dag när barnet är under 16 år. Om ditt barn har tillgång till internetbanken kan barnet själv teckna tjänsten där.

Telefontjänster ung 

Med telefontjänster ung får barnet tillgång till en begränsad version av Handelsbankens app. I appen kan barnet bland annat se sitt saldo, göra överföringar mellan egna konton, ladda kontantkort och öppna och stänga kort för internet- och utlandsköp.


Starta ett sparande till ditt barn

Ge ditt barn en bra start i livet

Det är bra att komma igång med ett sparande så tidigt som möjligt, men som småbarnsförälder kan det ibland vara svårt att hinna med. Med några enkla steg hjälper vi dig att starta ett sparande till ditt barn. Med ett konto kan mor- och farföräldrar, andra släktingar och vänner sätta in pengar till barnet, exempelvis vid dop eller födelsedag. 
Morfar o barnbarn

Prata om säkerhet med barn och unga

BankID

Det är viktigt att prata med ditt barn om säkerhet. Tänk på att ett Mobilt BankID och inloggningskortet på samma sätt som ett pass är en id-handling. Kort och koder är också värdehandlingar som ska skyddas. Kontakta oss direkt om ditt barn förlorat sitt inloggningskort, tappat sin telefon med Mobilt BankID eller misstänker att ni blivit utsatta för ett bedrägeri.

Bedrägerier

Berätta för ditt barn att banken aldrig ringer upp och ber någon identifiera sig med BankID. När ditt barn loggar in på internetbanken ska det alltid vara på eget initiativ. Om någon försöker få ditt barn att logga in med BankID ska barnet lägga på luren.

Säkerhet

Penningtvätt och penningmålvakter

Det blir vanligare att kriminella försöker rekrytera unga för att tvätta pengar som kommer från brott. Ungdomarna luras, lockas eller tvingas att låna ut sina bankkonton, till exempel genom att swisha vidare pengar, vilket gör dem till penningmålvakter. Du hittar mer information om hur du kan agera som vårdnadshavare på Polisens webbplats. 

Polisen.seÖppnas i nytt fönster

Gör ditt kort personligt

Visste du att kan välja en egen bild till ditt kort? Med din egen design får du ett unikt kort som syns.

Eget kortmotiv