1. Privat
 2. /
 3. Barn och unga
 4. /
 5. 16 - 18 år

För dig mellan 16 och 18 år

När du fyller 16 kan du göra lite mer. Du kan öppna eget konto och ansluta dig till E-faktura

Förändringar för dig som är mellan 16-18 år

Ungdom som promenerar

Våra tjänster är kostnadsfria för dig som är under 18 år. När du fyller 16 år kan du göra mer på banken än tidigare. Du kan exempelvis öppna ett eget konto och beställa kort, du kan swisha för högre belopp och lägga till mottagare för E-faktura. Vi har samlat vårt erbjudande till dig längre ner på sidan.  

För att komma igång med våra andra tjänster för ungdomar behöver din förälder eller vårdnadshavare hjälpa dig.

Är du mellan 16-18 år men inte är kund hos oss än? Här kan du läsa mer om alla tjänster vi erbjuder till barn och unga.


Öppna eget konto 

Om du har Internet ung kan du öppna ett eget konto på internetbanken, utan förälder eller förmyndare. Med ett eget konto kan du exempelvis ta emot lön och studiemedel. Du kan också lägga till nya mottagare i internetbanken, som du sedan kan överföra pengar till, både i mobilappen och internetbanken. 

E-faktura 

När du har fyllt 16 år kan du ansluta betalningsmottagare till E-faktura. Med E-faktura kan företag skicka fakturor till dig digitalt, så du slipper att fylla i alla betalningsuppgifter. Du ansluter enkelt ett företag på din inloggade internetbank.

Swish 

När du betalar med Swish är allt du behöver mottagarens telefonnummer, så förs pengarna över direkt. När du fyllt 16 år kan du Swisha  för 10 000 kronor per dag, och du kan höja beloppsgränsen till 30 000 kronor direkt i appen.

Internetbanken ung 

Internet Ung är en begränsad version av internetbanken. Din förälder eller förmyndare måste teckna tjänsten åt dig. På vår internetbank kan du hålla koll på din ekonomi och genomföra betalningar och överföringar. När du har internet ung kan du också teckna andra vanliga tjänster:
 • Mobilt BankID
 • Swish
 • Telefontjänster

Mobilt BankID 

Med Mobilt BankID kan du logga in hos olika företag och myndigheter, och hos Handelsbanken såklart. Du tecknar tjänsten på vår internetbank, när du loggar in med sladd. Tänk på att Mobilt BankID är en ID-handling och att du aldrig ska låna ut det till någon annan, eller logga in på någon annans begäran.

Mobilappen

Med telefontjänster ung får du tillgång till Handelsbankens mobilapp. I appen kan du bland annat se ditt saldo, göra överföringar mellan egna och sparande konton, ladda kontantkort och öppna och stänga kort för internet- och utlandsköp. Samma kod som du loggar in med på appen kan du använda för att ringa personliga service, dygnet runt.

Vårt erbjudande till dig

 • Vi erbjuder många olika tjänster och funktioner för dig mellan 16 och 18 år.
 • Hos oss får du bland annat tillgång till internetbanken, vår mobilapp, tjänsten Min ekonomi, Mobilt BankID och Swish.

Mobil med Min ekonomi

Min ekonomi i mobilappen

Min ekonomi 

Min ekonomi hjälper dig att få en samlad bild av dina utgifter, inkomster och sparande:
 • Automatisk kategorisering av inkomster och utgifter.
 • Överblick över hur dina utgifter fördelas.
 • Skapa egna kategorier i form av taggar.

Viktigt att tänka på om säkerhet

Penningmålvakter 

Det blir vanligare att kriminella försöker rekrytera unga för att tvätta pengar som kommer från brott. Du luras, lockas eller tvingas att låna ut ditt bankkonto, till exempel genom att swisha vidare pengar. Det gör dig till en penningmålvakt. Du hittar mer information om detta på polisens webbplats. 

BankID 

Mobilt BankID och ditt inloggningskort är ID-handlingar, precis som ett pass. Ditt kort och koder till kortet är värdehandlingar som ska skyddas. Om du tappar ditt inloggningskort eller din telefon med Mobilt BankID måste du kontakta oss och spärra ditt BankID.

Bedrägeri 

Vi kommer aldrig att kontakta dig och be dig att logga in, be dig om dina personliga koder och personnummer. Du ska lägga på luren om någon ringer dig och uppmanar dig att logga in på internetbanken eller i appen. Om du tror att någon har kommit åt dina personliga inloggningsuppgifter måste du kontakta oss direkt.