Information om utvecklingen i Ukraina

På den här sidan lägger vi löpande ut information som rör situationen i Ukraina.

Detta gäller om du öppnar upp ditt hem

Tips till dig som vill hjälpa

Det finns många sätt att hjälpa det ukrainska folket. Att öppna sitt hem för flyktingar är ett av dem. Men det är inte helt okomplicerat. EFN – Ekonomikanalen ger här tips till dig som upplåter ditt hem. I korthet:

  • Vill du ge plats i ditt hem? Anmäl din bostad hos En trygg start i Sverige.
  • Kolla upp din hemförsäkring om ni blir fler i hushållet. Många aktörer erbjuder just nu gratis tilläggsförsäkringar.
Längd: 1:08

Mer om En trygg start i Sverige

En trygg start i Sverige är en gemensam satsning från flera ideella organisationer och näringslivet. Initiativet erbjuder bland annat matchning av privatpersoners bostäder med familjer från Ukraina. Handelsbanken har stöttat initiativet ekonomiskt för att bidra till en snabb lansering. Banken går även ut till sina medarbetare för att informera om initiativet och uppmuntrar dem att öppna upp sina hem eller bli volontärer.


Vill du skicka eller skänka pengar till Ukraina?

Vill du skicka pengar till Ukraina?

Handelsbanken har tillfälligt öppnat för utlandsbetalningar från privatpersoner till Ukraina via våra bankkontor i Sverige. 

Detta på grund av den humanitära situationen i landet, men även för att vi har privatkunder som vill kunna skicka pengar till anhöriga i Ukraina. 

Vill du stödja Ukrainas befolkning?

Det finns flera hjälporganisationer som exempelvis Röda Korset, Rädda Barnen, UNHCR och Childhood som ser till att stödet kommer rätt. 

Via länken nedan kan du se vilka svenska organisationer som granskas av den oberoende organisationen Svensk Insamlingskontroll.

Vill du donera pengar till Ukrainas försvar?

Det är möjligt för kunder att göra betalningar till den ukrainska centralbankens konto för insamling till landets försvar. 

Via ukrainska centralbanken kan du göra en kortbetalning direkt. Du kan även skicka en utlandsbetalning i vår internetbank.


Mastercard och Visa stoppar kortköp och kontantuttag i Ryssland och betalningar med ryska kort

4 cards

Inga kortköp i Ryssland

Mastercard och Visa har helt stoppat möjligheten för kortinnehavare att betala eller göra kontantuttag med kort i Ryssland. Detta innebär alltså att du som kund i Handelsbanken inte kan använda våra kort i Ryssland. 

Inga kortköp från kunder med ryska kort

I och med att Mastercard och Visa har stängt ner sina tjänster i Ryssland, stödjer de inte längre kort utgivna av ryska banker. Tar ditt företag betalt med kort? Då innebär detta att ni inte längre kan acceptera betalningar från kunder som vill betala med kort utgivna i Ryssland.

Mastercard Statement on Suspension of Russian OperationsÖppnas i nytt fönster
Visa Suspends All Russia OperationsÖppnas i nytt fönster

Så påverkas ditt sparande

kollegor Handelsbanken

Sparar du i fonder? 

Läget i Ukraina har stor påverkan på världens marknader, men hur påverkas du och ditt sparande av situationen? Våra experter ger här råd och svar på vanliga frågor kring fondsparande.

kvinna som tittar på sin mobil

Håll dig uppdaterad

Vill du ha mer information om vad som händer på marknaden? Här hittar du allt från nyheter och experternas insikter till aktuella börskurser.

Inslag från EFN – Ekonomikanalen

Längd: 1.43 minuter

Hur påverkas din ekonomi? 

I skuggan av det mänskliga lidandet i Ukraina är påverkan på privatpersoners ekonomi i Sverige försumbara. Men icke desto mindre blir det konsekvenser.

Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet på Handelshögskolan i Stockholm, berättar om hur situationen i Ukraina kan påverka energi- och matpriser, inflation, räntor och svenska kronan.

Längd: 1:25 min

Krigets konsekvenser för svenska företag

Situationen i Ukraina och de följande sanktionerna mot Ryssland skickar höga svallvågor genom världsekonomin. Jonas Frycklund, tf chefsekonom på Svenskt Näringsliv, berättar hur de svenska företagen påverkas. 

Han nämner fyra punkter som de viktigaste: osäkerhet, leveransproblem, energipriser och IT-osäkerhet.


Vill du ha koll på världsekonomin?

Kvinna som sitter med en kopp kaffe i solen

Rysslands invasion av Ukraina har resulterat i förlorade liv, stor förstörelse och miljoner människor på flykt. Invasionen kan få stora negativa effekter på den globala ekonomin. 

Vill du ta del av insikter och analyser från våra experter? Prenumerera då på nyhetsbrevet Makrosvepet. I Makrosvepet presenterar och analyserar våra analytiker varje vecka det ekonomiska läget i världen.

Senaste Makrosvepet (28 mars)Öppnas i nytt fönster
Prenumerera på Makrosvepet