Information om utvecklingen i Ukraina

På den här sidan lägger vi löpande ut information som rör situationen i Ukraina.

Så påverkas ditt sparande

kollegor Handelsbanken

Sparar du i fonder? 

Läget i Ukraina har stor påverkan på världens marknader, men hur påverkas du och ditt sparande av situationen? Våra experter ger här råd och svar på vanliga frågor kring fondsparande.

kvinna som tittar på sin mobil

Håll dig uppdaterad

Vill du ha mer information om vad som händer på marknaden? Här hittar du allt från nyheter och experternas insikter till aktuella börskurser.

Ikon hand som håller i ett hjärta - omtanke

Vill du skicka eller skänka pengar till Ukraina?

Vill du skicka pengar till Ukraina?

Handelsbanken har tillfälligt öppnat för utlandsbetalningar från privatpersoner till Ukraina via våra bankkontor i Sverige. 

Detta på grund av den humanitära situationen i landet, men även för att vi har privatkunder som vill kunna skicka pengar till anhöriga i Ukraina. 

Vill du stödja Ukrainas befolkning?

Det finns flera hjälporganisationer som exempelvis Svenska Röda Korset, Rädda Barnen, UNHCR och Childhood som ser till att stödet kommer rätt. 

Via länken nedan kan du se vilka svenska organisationer som granskas av den oberoende organisationen Svensk Insamlingskontroll.

Vill du donera pengar till Ukrainas försvar?

Det är möjligt för kunder att göra betalningar till den ukrainska centralbankens konto för insamling till landets försvar. 

Via ukrainska centralbanken kan du göra en kortbetalning direkt. Du kan även skicka en utlandsbetalning i vår internetbank.

Vill du ha koll på världsekonomin?

Kvinna som sitter med en kopp kaffe i solen

Rysslands invasion av Ukraina har resulterat i förlorade liv, stor förstörelse och miljoner människor på flykt. Invasionen har fått stora negativa effekter på den globala ekonomin. 

Vill du ta del av insikter och analyser från våra experter? Prenumerera då på nyhetsbrevet Makrosvepet. I Makrosvepet presenterar och analyserar våra analytiker varje vecka det ekonomiska läget i världen.

Inga kortköp i Ryssland eller betalningar med ryska kort

4 cards

Inga kortköp i Ryssland

Mastercard och Visa har sedan mars 2022 stoppat möjligheten för kortinnehavare att betala eller göra kontantuttag med kort i Ryssland. Detta innebär alltså att du som kund i Handelsbanken inte kan använda våra kort i Ryssland. 

Inga kortköp från kunder med ryska kort

I och med att Mastercard och Visa stängt ner i Ryssland, stödjer de inte längre kort utgivna av ryska banker. Företag som tar betalt med kort kan alltså inte acceptera betalningar med kort från Ryssland.

Vill du veta mer?

Regeringskansliet

På regeringens webbplats hittar du aktuell information om både sanktioner och annat som rör Rysslands invasion av Ukraina.