1. Företag
 2. /
 3. Kund hos oss
 4. /
 5. Driva företag
 6. /
 7. Starta företag

Starta företag

Det finns mycket att tänka på när du vill starta nytt företag. Vi ger dig tips och råd som underlättar för dig.

Är du redo att starta?

Att driva eget företag är både roligt och krävande. Förutom tid och engagemang behöver du kanske använda sparade pengar för finansieringen. Därför gäller det att vara noggrann i starten och att undersöka om din affärsidé inte bara fungerar utan också är lönsam. Här får du tips på vad du behöver tänka på.

Affärsidé och affärsplan

Du behöver en affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag. En lyckad affärsidé ska gå att omsätta i pengar och styr inriktningen av verksamheten. Det är väl investerad tid och ger dig underlag till möten med kunder, leverantörer och oss på banken. 

Planeringsstadiet 

I planeringsfasen bör du också tänka på en hel del: Hur ser konkurrenssituationen ut? Vilka är dina kunder? Vad är rätt bolagsform? Är det rätt tidpunkt? Hur kan du använda ditt nätverk? Kartlägg dina starka och svaga sidor och skapa en åtgärdsplan för olika scenarier.

glödlampa

Dags för uppstart

När du bestämt dig för att starta eget finns det en rad saker att ta tag i:

 1. Ansök om F-skatt på Skatteverket
 2. Registrera företaget hos Bolagsverket (ej enskild firma)
 3. Registrera ditt varumärke hos PRV
 4. Boka domännamn för din webbplats
 5. Boka rådgivning hos banken
Det kan även vara bra att tänka igenom hur du ska göra med personal, lokal, budget och lönsamhet, marknadsföring, företagsförsäkring. skatter och avgifter, samt kompanjonsavtal

Banktjänster för dig som startar nytt

Man och kvinna samtalar

Kom förberedd

När vi ses första gången går vi tillsammans igenom din affärsplan och budget samt diskuterar din verksamhets kapitalbehov. Ditt startkapital ska täcka de initiala kostnaderna i företaget innan dina intäkter kommer. Räkna även med hur mycket det krävs för att driva ditt företag under de första sex månaderna. Vi ser också över vilken typ av verksamhet du startar, om du startar aktiebolag behöver vi även veta hur ägarförhållandet ser ut. 

När vi lärt känna dig och ditt nystartade företag tittar vi på vilka banktjänster företaget har behov av.

Finansiering med lån

Om ditt företag kräver startkapital behöver du stå för en viss del själv. Det kan vara eget sparkapital eller ett banklån.

Hos Almi kan du också låna. De kompletterar vårt banklån till en något högre ränta då de inte får konkurrera med banker.

Banklån 
AlmiÖppnas i nytt fönster

Annan finansiering

Gå igenom ditt lånebehov igen och se om annan finansiering passar. 

Inventarier och utrustning kan du många gånger finansiera genom leasing. Det innebär att du hyr istället för att köpa och betalar ett fast belopp varje månad. 

Investeringar  

Börja med ett företagspaket

I Företagspaketet har vi samlat de bastjänster som utgör grunden. Har du enskild firma och vill få en samlad bild av firmans och din privata ekonomi passar Egen firma. 

Internetbank, mobilapp, konto med bankgiro, företagskort, personlig service och pensionsrådgivning ingår i paketen.


Finansiering, tips och hjälp

När du går i starta eget-tankar finns hjälp att få från myndigheter och andra organisationer med koppling till stat, kommun och näringsliv. 

Hos Almi och Verksamt.se kan du få hjälp med finansiering, tips, hjälp med registrering och mycket annat. 

AlmiÖppnas i nytt fönster 
Verksamt.seÖppnas i nytt fönster


En pratbubbla med ett frågetecken inuti och en pratbubbla med ett i inuti

Låt oss hjälpa dig komma vidare

Boka tid för rådgivning på ditt lokala bankkontor så hjälper vi dig se över dina behov. För oss är det självklart att sätta oss in i våra kunders förutsättningar, utmaningar och möjligheter. Bara då kan vi ge riktigt kvalificerad rådgivning och vara ett bra stöd.