Fyra sätt att rusta företaget inför tuffa tider

Många företag känner redan av lågkonjunkturen, och fler förväntas drabbas av lägre intäkter de närmaste åren. Företagarnas Günther Mårder föreslår fyra åtgärder för att rusta företaget inför sämre tider.
Företaget och ekonomin maj 2023

Det finns en oro bland svenska företag kring hur lågkonjunkturen kommer att påverka verksamheten. Günther Mårder är vd för Företagarna och tror att många företag står inför utmaningar framöver. Men det finns sätt att rusta firman bättre för magrare år.

Günther Mårder, vd Företagarna
Günther Mårder, vd Företagarna

Gör en analys

Det första ett företag bör göra är att analysera sin situation för att få överblick över vilka risker som finns och hur de kan hanteras.

Günther Mårder rekommenderar att arbeta med scenarier i analysen. Ett exempel kan vara att kostnaderna ökar. Steg två är att värdera sannolikheten för att dessa scenarier ska inträffa, och steg tre att bedöma hur allvarligt varje scenario skulle vara. Genom att sätta poäng från 1 till 5 både på sannolikheten och på allvaret i konsekvenserna, kan företaget förstå vad som är viktigast att rusta sig för.

– Sedan bör man titta på vilka åtgärder som kan vidtas. Vissa saker kan man påverka och kanske förhindra, medan andra är beroende av yttre omständigheter. I de fallen får man i stället lägga fokus på hur situationerna ska hanteras om de uppstår.

Kapa kostnader

De flesta framgångsrika företag har en inneboende kultur av sparsamhet, menar Günther Mårder – och ger Ikea, H&M och Clas Ohlson som exempel.

 – Den som har högst effektivitet har den bästa motståndskraften i tuffa tider. Att vända på kronorna är ett bra sätt att öka konkurrenskraften, säger han.

 En lågkonjunktur är ett bra tillfälle för att få till stånd ett kulturskifte och införa ett mer sparsamt tankesätt i bolaget. Under goda tider är det svårare att motivera personalen att bli mer sparsamma.

– Att slippa uppsägningar är en bra anledning att införa en kultur av sparsamhet. Ett företag är som en familj, och man vill förstås att alla ska få vara kvar.

Günther Mårder förespråkar att använda vad han kallar hyvlingsmetoden – i stället för att kapa bort delar av verksamheter med yxa hyvlar man ner kostnaderna lite grann på många ställen. Det kan handla om att förhandla om avtal med leverantörer, att välja billigare alternativ eller att ifrågasätta ifall en produkt alls behöver köpas in.

 – I många fall finns det rätt mycket att hyvla bort.


Säkra finansieringen

De flesta företag som går under gör det för att de saknar likvida medel, konstaterar Günther Mårder. Hans råd är att säkra upp likvida medel i förväg, till exempel genom en checkkredit.

– Är du ute i god tid är chansen större att få schysta villkor. Om du däremot kommer i elfte timmen är det ofta svårt att få den kredit du behöver.


Affärsutveckla och förbered bolaget för vändningen

Sämre tider innebär ofta mindre att göra. Det gäller att utnyttja den tid som frigörs, och ta sig tid för de saker som blir eftersatta under mer hektiska perioder.

– Det är bra att ägna sig åt utvecklingsarbete och att se över hur erbjudandet mot kund kan utvecklas. Om företaget kan föda idéer som ger resultat under nästa högkonjunktur är man väl rustad när konjunkturen vänder.

För många företag gäller det just nu bara att överleva. Men om situationen är trygg finns det även anledning att fundera över hur landskapet i branschen kommer att förändras de närmaste åren. Finns det konkurrenter som närmar sig pension och som kanske vill sälja? Eller aktörer som inte tidigare har varit intresserade av samgående, men som nu kan vilja ta upp samtalen?

– De mest spännande strukturaffärerna kan ske under tuffa tider, konstaterar Günther Mårder.
För även om läget just nu är tufft kan en högkonjunktur ligga bara några år bort.

– Om fem år kommer situationen att vara en annan än i dag. När ekonomin tar fart igen är konkurrensen alltid lägre i början. De företag som har kunskap och förmåga att leverera kommer att skörda stora frukter när ekonomin vänder.  


Missa inte konjunkturprognosen 24 maj

Anmäl dig till webbinarium den 24 maj klockan 10. Då går Handelsbankens experter igenom konjunkturläget och du kan passa på att ställa dina frågor. 


Ligg steget före

Man som funderar för riskhantering i kontorsmiljö

Skydd mot oönskade valutarörelser

Det är viktigt att kartlägga riskerna som kan uppstå så att du får rätt lösning på plats. 

Människor i kontorsmiljö som lyssnar till webbinarier

Håll dig uppdaterad 

Få värdefulla tips från experterna genom att anmäla dig till kommande webbinarier eller se tidigare sändningar. 


Fler intressanta artiklar från Företaget och ekonomin

Sveriges Riksbank

Kronan svagast i klassen?

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman reder ut vad som styr kronans värde och hur det funkar. 

Människor på ett kontor

Tips från företagsrådgivaren

Många företag står inför utmanande tider nu när konjunkturen förändras, vad kan du göra?


Boka rådgivning

Kvinna i en kontorsmiljö - rådgivning

Vi hjälper dig att se över dina risker

Låt ditt företag växa – inte riskerna. Att driva företag innebär ett stort ansvar och det kan vara svårt att sätta sig in i de risker som kan uppstå. För att få rätt lösning på plats för företagets affärer är det viktigt att kartlägga riskerna. 

Boka rådgivning på ditt lokala bankkontor så kan våra kunniga rådgivare hjälpa dig och ditt företag.