Så maxar du som företagare pensionen i år

Tusentals egenföretagare riskerar en pensionssmäll då inkomstbasbeloppet höjdes den 1 januari, säger Martin Björgell, pensionsexpert på Handelsbanken.
Artikel från Företaget och Ekonomin februari 2023

Som egenföretagare eller ägare till ett aktiebolag har du möjlighet att justera ditt löneuttag och exempelvis ta ut vinst som utdelning. I år finns det anledning att tänka till en extra gång, efter höjningen av basbeloppen.

– Många företagare behöver höja sin lön, för att inte missa pensionspengar. En vanlig fråga vi får är vilken lönenivå som är mest fördelaktig att lägga sig på, säger Martin Björgell.

Ta ut rätt lön under 2023

De som har utrymme planerar ofta uttag av ersättning från företaget genom att kombinera uttag av lön med avsättning till tjänstepension (maximalt 35 procent av lönen) och utdelning. Genom att göra aktiva val kan du maximera avsättningen till din pension, både den allmänna statliga pensionen och tjänstepension via ditt eget företag. Det är dessutom avdragsgillt för företaget.

Det finns flera beloppsgränser du måste förhålla dig till. Den högsta pensionsgrundande inkomsten är 7,5 inkomstbasbelopp, efter avdrag för allmän pensionsavgift. För att få maximal pensionsinbetalning under 2023 motsvarar det 49 967 kronor per månad före skatt. Många företagare förhåller sig även till brytpunkten för statlig inkomstskatt, som för 2023 höjs till 51 158 kronor per månad.

– De höjda brytpunkterna gör att många företagare behöver agera och höja sin egen lön, om utrymme finns. Men glöm inte att anmäla höjningen till ditt försäkringsbolag, för att din sjukförsäkring ska gälla för rätt lönenivå, säger Martin Björgell.

Pensionen är din framtida lön

Drygt var tredje företagare saknar tjänstepension, och därmed också grundläggande trygghetsförsäkringar som ersättning vid långvarig sjukskrivning, olycksfall eller vid dödsfall. Avsättningar till tjänstepension är ofta helt avgörande för att skapa förutsättningar för en stabil och tillräcklig pension.

– Se till att du har koll på din framtida pension. Ett bra första steg är att flytta ditt pensionssparande till oss, eller starta ett nytt. Vi hjälper dig med allt, säger Martin Björgell, och påminner om att Handelsbankens tjänstepensionslösningar har haft bäst snittavkastning under de tio senaste åren.**

Trygghet i oroliga tider

Tjänstepension rankas som en av de viktigaste personalförmånerna av anställda, och kan vara avgörande för att locka och behålla nyckelpersoner på företag som saknar kollektivavtal.

Samtidigt påpekar Martin Björgell att svensk ekonomi är inne i en tuff period där många företag vittnar om högre kostnader för både insatsvaror och energi.

– Därför är det extra viktigt att du även ser över ditt egna, och de anställdas försäkringsskydd. All osäkerhet i omvärlden gör att trygghet blir allt viktigare, menar han.

** Bäst snittavkastning de senaste tio åren, enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå 2012-2021.

"Det är aldrig för sent att börja spara själv."

Martin Björgell, pensionsexpert Handelsbanken. 

Martin Björgell pension expert Handelsbanken.se

Fem tips för din pension

 - Handelsbanken.se
 1. Maximera pensionsinbetalningarna
  Se över möjligheterna att höja lönen för att maximera pensionsavsättningarna till den allmänna pensionen. 49 967 kronor per månad före skatt ger full pensionsinbetalning under 2023.

 2. Komplettera med tjänstepension
  Utnyttja företagets fördelar med ett skattemässigt gynnat sparande, utöver den allmänna pensionen.

 3. Anmäl rätt lön till försäkringsbolaget 
  Om du redan har tjänstepension, glöm inte att anmäla eventuell höjning av din lön till ditt försäkringsbolag.

 4. Se över ditt sparande och dina trygghetsförsäkringar, inte minst efter höjningen av inkomstbasbeloppen.

 5. Boka ett möte med din bank eller en rådgivare för att komma igång.


Prata tjänstepension med oss - för dig och dina anställda

Bli kontaktad 

Fyll i dina uppgifter och vad du vill ha hjälp med, så ser vi till att en rådgivare kontaktar dig.  

Till kontaktformulär

Ring oss 

Har du frågor om pension och försäkring är du välkommen att kontakta oss vardagar 9-17. 

Ring: 0771-78 22 25

Mejla eller boka möte

På de lokala bankkontorens webbsidor hittar du öppettider och kontaktuppgifter till våra rådgivare. 

Kontakta bankkontor

Du kanske är intresserad av

Martin Björgell, pensionsexpert på Handelsbanken.

Läge för höjd lön – och ökad pension

Inkomstbasbeloppet har höjts 2023 vilket påverkar gränsbeloppen för både lön och pension.

Till artikeln om höjningen
Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension

Löneväxling – förmån som inte kostar

En attraktiv förmån för högavlönade anställda som inte kostar arbetsgivaren något.

Till artikeln om löneväxling