Handelsbanken.seHandelsbanken.se

Lönsamt att gå i pension på deltid

För företagare passar det ofta bra att ta pensionen ett steg i taget, och trappa ner på deltid. Men vad är viktigt att tänka på?

Jobba och gå i pension samtidigt?

Att fortsätta jobba, men ändå ha mer fritid – låter det som en dröm? För företagare passar det ofta bra att ta pensionen ett steg i taget, och trappa ner på deltid.  

– Företagare har en större grad av flexibilitet än anställda. Men det kräver också att man planerar mer, säger pensionsekonomen Dan Adolphson Björck. 

Fortsatt engagemang i företaget, men också tid för hobbyer, familj och resor. För företagare som både vill behålla kakan och äta den finns goda möjligheter – genom att gå i pension på deltid. 

– Det lönar sig att fortsätta jobba så länge du vill och har hälsan i behåll. Och som företagare har man större möjligheter att välja hur länge man vill arbeta, säger Dan Adolphson Björck som är pensionsekonom på Min Pension. 

Lägre skatt på jobb och pension  

Att gå i pension på deltid i stället för heltid har flera positiva effekter, inte minst ekonomiskt. Åtminstone om man väntar till det år man fyller 66. Då får man nämligen behålla en betydligt större del av inkomsten vid utbetalning av lön. Dessutom sänks arbetsgivaravgifterna kraftigt året från det år man fyller 67, då betalar man bara in ålderspensionsavgiften, som är 10,21 procent. Dessutom blir grundavdraget högre, vilket sänker inkomstskatten.  

– Att kombinera arbets- och pensionsinkomster högre upp i åldrarna är förmånligt. Det gäller bara att se upp så att man inte hamnar över gränsen för statlig inkomstskatt när man slår ihop lönen och pensionen, säger Dan Adolphson Björck. 

Ta ut före 65 blir dyrare 

Trappar man ner sin arbetstid och tar ut hela eller delar av sin pension tidigare än 65 blir pensionen i stället lägre. Det beror dels på att inbetalningarna till den framtida pensionen minskar, dels på att pensionen blir mindre när den ska räcka över fler år. Den allmänna pensionen kan tas ut i olika grad, exempelvis 25, 50 eller 75 procent. 

När man bestämt sig för att börja plocka ut sin pension är det en sak som är viktig att tänka på: den allmänna pensionen går att pausa ifall man ändrar sig. Du kan alltså börja ta ut den men sedan stoppa utbetalningarna under några år. En tjänstepension går däremot inte med dagens regelverk att pausa när den väl börjat betalas ut. Därför bör du tänka igenom noga vilken eller vilka tjänstepensioner du vill sätta i gång, om du har flera. 

Tjänstepension en viktig del 

För de flesta är tjänstepensionen är en viktig del av inkomsten. Som företagare har man inte automatiskt någon tjänstepension, utan måste ordna med det själv. Om man skippar tjänstepensionen innebär det ett stort avbräck den dagen man går i pension. Vid en inkomst som ligger ungefär vid brytpunkten för statlig skatt, alltså runt 50 000 kronor, kan det bli ett inkomstbortfall på en tredjedel av den totala pensionen om man saknar tjänstepension. 

– Det handlar om åtskilliga tusenlappar varje månad, säger Dan Adolphson Björck. 

Och det är många som berörs. Enligt Pensionsmyndigheten saknar tre av tio egenföretagare ett pensionssparande. Har man avstått från att sätta undan till tjänstepension länge så finns det dock möjlighet att ta igen det sparande man har missat. 

– Det finns generösa avdragsregler som gör att du kan köpa i kapp din tjänstepension ifall du har halkat efter, säger Dan Adolphson Björck. 

Utdelning kan bli en pensionsfälla 

För att få en bra pension behöver man först och främst betala ut lön så att avsättningar görs till den allmänna pensionen. Det är något som många företagare missar, eftersom det ofta ses som mer fördelaktigt att ta ut pengar som utdelning.  

– Men som företagare bör du inte bara tänka på hur du ska få ut pengarna ur bolaget ett enskilt år, utan planera för en långsiktigt bra ekonomisk situation, säger Martin Björgell som är pensionsexpert på Handelsbanken.  

För att maximera ekonomin efter pensionen väljer många att ta ut lön upp till maxtaket för pensionsavsättningar, vilket för 2024 motsvarar 51 245 kronor per månad, och sedan bygga på genom att spara i en tjänstepension. Det går att sätta undan upp till 35 procent av lönen avdragsgillt för företaget. Om det blir pengar över kan de tas som utdelning. 

– Med en bra tjänstepension skapar du flexibilitet för dig själv i framtiden och kan gå i deltidspension tidigare om du önskar. Det är klokt att utnyttja alla de goda år du får i din näringsverksamhet till att ge dig själv den friheten när du blir gammal, säger Martin Björgell. 

Vill du få hjälp med din tjänstepension? Ta kontakt med ditt bankkontor för rådgivning. 

Tips – räkna på din pension 

 På Skatteverket Öppnas i nytt fönster kan du räkna på både lön och pensionsinkomster vid olika åldrar. 

– Där ser man tydligt hur skatten på pensionen påverkas om man tar ut den tidigare eller senare, säger Dan Adolphson Björck på Min Pension. 

Se även webbinarium: Hur får man ett rikt liv efter arbetslivet? 

Dan Adolphson Björk
Dan Adolphson Björk, pensionsekonom Min Pension.
Martin Björgell
Martin Björgell, pensionsexpert Handelsbanken.

Experternas 5 tips om pension för företagare

  1. Planera i tid för pensionen 

    Vill du trappa ner arbetet stegvis? Lönar det sig för dig? Räkna på pensionen och gör en plan.  
  2. Positivt att arbeta längre

    Att kombinera arbets- och pensionsinkomster högre upp i åldrarna är förmånligt.
  3. Det går att ändra sig

    Den allmänna pensionen kan pausas om du skulle ändra dig. 
  4. Fixa tjänstepension 

    Har du halkat efter? Generösa avdragsregler gör att du kan köpa i kapp din tjänstepension. 
  5. Utdelning kan vara lurigt

    Lön ger avsättningar till allmänna pensionen, det gör inte utdelning. Så planera långsiktigt för bra ekonomisk situation även senare i livet. 

Du kanske också är intresserad av

En vacker vy över en flod

Få koll på ditt företags klimatavtryck 

Med Hållbarhetskollen kan du minska företagets koldioxidutsläpp.
En grupp med människor har ett möte

Förnya med egna idéer

De flesta företag behöver förnyelse – men det händer inte av sig själv. 

En företagare undviker att bli lurad

Företagskapning

Företagskapning, falska mejl och bluffakturor – bedrägerier ger förluster på flera miljarder per år. 

Vi kan även hjälpa dig med

Hjälp och rådgivning vid företagsfrågor.
Tips och råd genom företagets olika faser.