Samboavtal − så här fungerar det

Ett samboavtal är ett juridiskt bindande dokument. Det används när man till exempel vill avtala bort sambolagens bodelningsregler.

Undvik framtida konflikter med samboavtal

Vad är ett samboavtal?

Ett samboavtal är ett juridiskt avtal mellan två personer som bor tillsammans i ett samboförhållande. Det reglerar hur ni ska dela upp samboegendom i händelse av separation eller dödsfall. 

Med samboegendom menas sambors gemensamma bostad och i bostaden tillhörande möbler, om dessa införskaffats av samborna för gemensam användning. Det är syftet med användningen som är avgörande för om det är samboegendom och inte vem som betalat för egendomen.

Huvudregeln enligt sambolagen är att värdet av allt som är samboegendom ska delas lika vid bodelning. Ett samboavtal gör det möjligt att avtala bort sambolagens regler om likadelning och istället välja en fördelning som bättre passar er.

Hur gäller sambolagen om man inte har ett samboavtal?

Om ni inte har ett samboavtal gäller sambolagen automatiskt vid en separation. Det innebär att:

  • Samboegendomen delas lika: Värdet av bostad och möbler som köpts för gemensam användning delas lika, oavsett vem som har betalat för vad.
  • Egendom som inte är samboegendom behålls av ägaren: Tillgångar som inte är kopplade till det gemensamma boendet, som bankkonton, bilar eller personliga ägodelar, behåller sin ägare.
  • Sambolagen är tänkt att skydda den ekonomiskt svagare parten, men den passar inte alltid alla situationer. Om ni vill ha en annan fördelning av tillgångarna än den som följer av sambolagen är ett samboavtal nödvändigt.

Varför ska man skriva ett samboavtal?

Även om det kan kännas svårt att tänka på separation när ni precis flyttat ihop, kan ett samboavtal spara er både tid och bekymmer i framtiden. 

Här är några anledningar:

  • Rättvisa och tydlighet: Ett avtal klargör vad som gäller, vilket minskar risken för konflikter.
  • Skydd för individuell egendom: Har någon av er köpt bostaden eller andra större tillgångar, kan ett samboavtal säkerställa att de tillfaller rätt person.
  • En enklare separation: Om det skulle ta slut mellan er blir uppdelningen av era tillgångar enklare och mindre stressig.

Att skriva ett samboavtal behöver inte vara komplicerat. Ni kan få hjälp av en jurist för att säkerställa att avtalet är tydligt och giltigt. Tänk på att avtalet bör vara skriftligt och undertecknat av båda parter för att gälla.

En familj står vid sitt hus
Det är viktigt att skriva avtal och komma överens i början av en relation.

Ord och begrepp:

Samboavtal=ett juridiskt bindande dokument som avtalar bort hela eller delar av sambolagens bodelningsregler.


Samboegendom=bostad och bohag som skaffats för gemensam användning

Hur skriver man ett samboavtal?

Mallar för samboavtal

Det finns mallar för samboavtal att hitta ute på nätet, men tänk på att de är generella och inte är utformade efter just din familjs situation. Vid minsta tveksamhet, prata med en jurist. 

Formkrav

Ett samboavtal ska vara skriftligt, daterat och undertecknat av båda samborna. Samboavtalet börjar genast gälla efter att ni skrivit under. Inga vittnen eller registrering behövs. Förvara samboavtalet på ett säkert ställe.

Testamente för sambor

Ett samboavtal kan behöva kompletteras med ett testamente eftersom sambor inte ärver varandra enligt lag.

Frågor och svar

Ta hjälp av en jurist

Lexly kan hjälpa dig

Du som är kund i Handelsbanken kan ta hjälp av Lexlys jurister när det gäller samboavtal och andra familjejuridiska avtal. 
Handelsbanken

Du kanske också är intresserad av

Ett par skriver testamente med hjälp av en jurist.

Läge för ett testamente?

Underlätta för dina anhöriga genom ett testamente. Men det finns tydliga krav för hur ett testamente ska utformas. Läs juristens råd och tips.

Ett barn leker med sin pappa

Hur fungerar livförsäkring?

Hur hög livförsäkring behövs för att skydda familjen vid ett dödsfall? Läs vår guide.
Ett ungt par ska snart bli sambo.

Att tänka på när du blir sambo

Flytta ihop och bli sambo är mysigt. Men hur ska man tänka runt ekonomin?