Jonna Hagelbrand är kontorschef på Handelsbankens kontor i Karlskoga. Hon möter dagligen frågor från kunder som vill veta vilken sparstrategi som passar i rådande marknadsläge. Mats Nyman är placeringsstrateg i Handelsbanken och här besvarar han tillsammans med Jonna Hagelbrand de vanligaste frågorna just nu.
Vad händer på börsen med Trumps tullar?
Mats Nyman förklarar:
− När Donald Trump började införa omfattande tullar mot bland annat Kina och EU ökade osäkerheten, och svängningarna, på världens finansmarknader. Den upptrappade handelskonflikten har lett till att investerare oror sig över effekterna på den globala handeln, företagens vinster och de långsiktiga tillväxtutsikterna.
Hur ser det ut idag – har marknaden återhämtat sig?
−Trots att börsen varit skakig, har den visat en imponerande återhämtningsförmåga, fortsätter Mats Nyman. Under maj steg världens aktiemarknader, inklusive Stockholmsbörsen och just nu ligger börsen någon procent under nivån vid årets början. Mycket pekar på att marknaderna i stora delar nu har prisat in tullar och oro, och istället fokuserar på bolagens vinster, inflation och hur räntorna utvecklas.
− Även spararna visar fortsatt förtroende för marknaden. I maj satt nytt rekord i fondsparande – hela 49 miljarder kronor sattes in, enligt Fondbolagens förening. Främst långa räntefonder och aktiefonder fick nya insättningar och totalt var fondförmögenheten i Sverige vid utgången av maj över 8 000 miljarder kronor. Många väljer Europafonder, medan det har varit vissa nettouttag från Nordamerika- och Sverigefonder. Så även om det skakar på marknaderna, verkar det som om långsiktiga investerare håller fast vid sina strategier och fortsätter spara, säger Mats Nyman.
Vad händer när 90-dagars pausen löper ut?
− Det är inte klart vad som händer när den nuvarande pausen för Trumps aviserade tullhöjningar löper ut, säger Mats Nyman. För EU tar den slut 9 juli, medan pausen för delar av de nya åtgärderna mot Kina löper ut omkring den 14 augusti.
− Skulle förhandlingarna misslyckas kan vi i sommar återigen stå inför nya tullar och därmed ny oro på marknaderna. Men många analytiker bedömer att Trump, särskilt med det amerikanska presidentvalet i sikte, vill undvika att utlösa en alltför stor börsoro. Historiskt har han ofta anpassat sina tullbesked i takt med marknadens reaktioner. Därför kan hot om tullar i många fall snarare användas som förhandlingsinstrument än som omedelbart verkställda åtgärder. Marknaden är också idag mer van vid president Trumps utspel, vilket kan dämpa de mest kraftiga reaktionerna, avslutar Mats Nyman.
Hur ska jag tänka och agera kring mitt sparande?
Jonna Hagelbrand, kontorschef i Karlskoga ger följande råd.
− Att vara långsiktig med sitt sparande lönar sig, även i osäkra tider. Oavsett hur förhandlingarna om tullar utvecklas visar erfarenheterna från de senaste åren just det. Perioder med svängningar på börsen är normalt och något vi behöver stå ut med för att ha möjlighet till högre avkastning än vad ränteplaceringar kan erbjuda. Och ofta kommer de stora uppgångarna på börsen direkt efter stora nedgångar. Den som försöker tajma marknaden riskerar att missa viktiga återhämtningar, säger Jonna Hagelbrand.
− Månadsspara, fortsätter Jonna Hagelbrand. Om du sprider ut ditt sparande löpande över månader, år och till och med decennier blir betydelsen av kortsiktiga nedgångar liten. Du har större chans att lyckas med dina placeringar om du har en disciplinerad och konsekvent sparstrategi, än om du baserar dina beslut på det aktuella marknadsläget eller din ”magkänsla”. En av fördelarna med månadssparande i fonder är att man köper andelar både när börsen stiger och när börsen sjunker, avslutar Jonna Hagelbrand.
Mats Nyman
Placeringsstrateg Handelsbanken
Jonna Hagelbrand
Kontorschef Handelsbanken Karlskoga