Kurva över börshandel.Kurva över börshandel.

Så undviker du de vanligaste misstagen på börsen

Du kanske blir orolig när ditt innehav i fonder eller aktier tappar i värde, men med en strategi för ditt långsiktiga sparande kan du dämpa oroskänslan.
Att investera på Stockholmsbörsen har historiskt visat sig vara ett bra alternativ. Men ibland skakar marknaden tillfälligt och du ser dina aktier eller fonder vika nedåt. 
Därför kan det vara bra att sprida riskerna och tänka långsiktigt. Här kommer några goda råd från vår placeringsstrateg Peter Engstedt.


Sprid riskerna 

Till att börja med är det viktigt att ha rätt risknivå i sitt sparande genom att sprida risken mellan olika tillgångsslag, det vill säga mellan aktier/ och räntesparande (till exempel i eller på , där sparräntan är högre). Men riskspridning är centralt även i ditt aktiesparande. 

Om en aktie du köpt faller med 50 procent behöver du 100 procents avkastning för att gå jämnt upp, och du vill inte att ett misstag ska förstöra hela portföljavkastningen.

– En bra mix av placeringar innebär att om några faller i värde, kan andra stiga och bidra till dina sparmål, förklarar Peter Engstedt.

Vad gäller aktiedelen i ditt sparande är tumregeln att äga 12-15 olika aktier i olika branscher för att ha en bra riskspridning. Har du ett i botten, så kan du minska antalet enskilda aktier i din portfölj.

– En bra start är att börja med en handfull olika fonder och successivt bygga på med enskilda aktier, säger Peter.
En man framför sin dator
Tänk på att alltid göra en egen bedömning av bolag och aktiekurser innan köp.

Spara långsiktigt

Det finns alltid något att oroa sig för vad gäller aktiesparande. Det är en del av villkoren på marknaden och över tid blir vi belönade för att ta risk.

Om vi tittar på börsens utveckling under de senaste åren har det svängt kraftigt på grund av stora händelser som pandemi, geopolitiska oroligheter och hög . Men långsiktigt aktiesparande är mindre riskfyllt än man kan tro. 

– Den som sparat i tio år eller mer under de senaste hundra åren, har i princip alltid fått en positiv avkastning oavsett vilken sparperiod vi tittar på, konstaterar Peter.  

Och glöm inte bort möjligheten att återinvestera utdelningarna eftersom tid och gör underverk för avkastningen på lång sikt!

Försök inte tajma marknaden – utan spara regelbundet

– Erfarenheten visar att det är mycket svårt att komma rätt i gungan om man försöker tajma börsen, säger Peter.

Även om du säljer i tid, brukar det vara mentalt svårt att gå in igen när det vänder upp. Och det gör det ofta snabbt efter kraftiga nedgångar.

Det är bättre att vara till hälften investerad i aktier  hela tiden (till exempel i en ), än att vara fullt investerad halva tiden, och då riskera att gå in och ur börsen vid fel tillfällen. 

– Genom att sprida dina köp över tid kommer du att köpa både när börsen stigit och när börsen sjunkit, förklarar Peter.

Det enklaste sättet att är genom att sätta upp en stående överföring. Då glömmer du aldrig att spara.

Går börsen upp så har du tjänat pengar men köper nya fondandelar lite dyrare, och går börsen ner så sparar du pengar eftersom du kan köpa fondandelar billigare. 

"En bra start är att börja med en handfull olika fonder och successivt bygga på med enskilda aktier".

Peter Engstedt, Placeringsstrateg Handelsbanken.
- Handelsbanken.se

5 tips för ett lyckat långsiktigt sparande

  • Sprid riskerna 

  • Köp och behåll kvalitet

  • Fokusera på avkastning framför pris

  • Tid i marknaden framför timing the market

  • Tålamod: Ränta på ränta-effekten tar tid

Frågor och svar

Läs fler relaterade artiklar

Handelsbanken.se

Så blir du rik

Ta del av vår expert Mats Nymans allra bästa tips.

Handelsbanken.se

Bästa sättet att spara pengar

Ta hjälp av våra spartips för en bättre hushållsekonomi.
Handelsbanken.se

Så gör du en budget

Ta kontroll över din ekonomi genom en smart hushållsbudget.