I väntan på Trumps tullbesked

Vad händer efter Trumps tullbesked? Hur reagerar marknaden och vilka konsekvenser får det? Vår prognoschef Johan Löf besvarar dina viktigaste frågor just nu.

Så påverkas Sverige av handelstullarna

Senast uppdaterad, 2025-07-14

Världen har hållit andan inför utfallet av förhandlingarna om nya handelstullar med USA. Men i praktiken förlängdes i stället tidsfristen och omvärlden väntar fortfarande spänt på en uppgörelse mellan EU och USA. President Trumps utspel den 12 juli om 30-procentiga tullar ökar oron för ett svårare handelskrig, men är inte ett slutgiltigt beslut utan snarare förhandlingstaktik.  

Med anledning av förhandlingarna får vi många frågor från våra kunder, både från privatpersoner och företagare. För att ge vägledning har vår kontorschef i Ystad, Katerina Bosevska, samlat våra kunders vanligaste frågor och bett vår prognoschef Johan Löf att reda ut hur din ekonomi och ditt företag kan påverkas av beskedet.

Kan du beskriva vilka olika scenarier som är möjliga framöver?

– Absolut. Vi ser i bred mening tre tänkbara scenarier för utfallet mellan EU och USA.

 Scenario 1: Omfattande uppgörelse

Överenskommelse om relativt låga tullar, i förhållande till Vita Husets hot. USA:s tullnivå landar klart lägre än den så kallade den nya basnivån, 10%, men högre än tidigare år.

Exportindustrin stärks – i Sverige inte minst fordonssektorn.

Tillväxten får skjuts eftersom avtalet är bättre än väntat och lyfter både exportorder och investeringsutsikter. Dessutom lättar osäkerheten om framtiden, vilket i sig ger konsumenter och företagare råg i ryggen att konsumera och investera.

Boräntor stiger i viss mån eftersom Riksbanken inte länge behöver stötta upp ekonomin med extra räntesänkningar.

Börsen lär stiga när utsikterna förbättras och riskerna mildras, men uppgången kan bli mindre än man kanske skulle tro eftersom börsen redan handlat på ett optimistiskt huvudscenario.

Scenario 2: Måttlig tullhöjning

Överenskommelse, eller en mer bestående förlängning av nuvarande tullpaus och hoppfullt förhandlingsläge. USA:s tullnivå omkring 10% men EU klart lägre. 

Exporttillväxten dämpas när världshandeln ställer om och USA:s efterfrågan sjunker. Det här är den nya högre tullnivå vi bedömer att många har förväntat sig och kanske börjat förbereda sig på, men en tröst är åtminstone att företagen nu kan jobba utifrån dessa givna förutsättningar.

BNP-tillväxten i bredare mening hankar sig fram. Det dröjer innan konjunkturåterhämtningen kommer igång på allvar, men den minskande osäkerheten leder till att vändningen inleds i hushållens konsumtion och så småningom näringslivets investeringar.

Boräntor ligger mer eller mindre still från dagens nivåer eftersom räntemarknaden redan ställt in sig på ungefär detta scenario, men den rörliga räntan sjunker något eftersom Riksbanken troligen sänker en gång till för att stimulera ekonomin.

Börsen kan stiga en aning på beskedet eftersom osäkerhetens dimma skingras ytterligare, men i mångt och mycket är detta godartade scenario redan inprisat.

Scenario 3: Kraftig tullhöjning

Ingen överenskommelse eller förlängd tullpaus med illavarslande förhandlingsläge. USA:s tullnivå stiger till 20–50% och EU slår tillbaka med eskalering. Lång väg till nedtrappning och slutgiltigt avtal.

Exporten faller – ett bakslag som resulterar i en svår omställning för många företag.

En konjunkturnedgång får fäste i omvärldsberoende Sverige, vilket i förlängningen leder till färre nya jobb och även stigande varsel. Hushåll och företag håller ännu hårdare i plånboken, så nedgången tilltar ytterligare i höst och vinter. Dessutom leder EU:s egna tulleskalering till högre kostnadstryck och därmed en inflationsimpuls.

Boräntor faller förmodligen, men osäkerheten är stor i det här scenariot. Inflationsuppgången kan i värsta fall tvinga Riksbanken att gå försiktigt fram.

Börsen dämpas när konjunktursättningen plötsligt ser ut att kunna bli mer av en utdragen lågkonjunktur. Dessutom stiger den börsfientliga osäkerheten totalt sett, eftersom osäkerhet om handelsavtal ersätts av ny osäkerhet om ekonomin och den ekonomiska politiken, vilken ställs inför svåra avvägningar när tillväxten faller och inflationen stiger samtidigt – en stagflationsimpuls.

Två personer pratar om handelstullar.
Tullbeskedet kan komma att påverka såväl räntor som inflation och BNP.

Hur sammanfattar du läget just nu?

– Det blev inga klara besked när tidsgränsen 9 juli närmade sig. Istället kvarstår osäkerheten efter att Vita Huset skickat brev till en rad länder med ny annonsering av tullar i samma härad som de chockartade höjningar som annonserades 2 april. Men det här är knappast förhandlingarnas slutdestination. President Trump har lämnat dörren öppen för ytterligare förändringar och i praktiken förlängt förhandlingstiden till 1 augusti – åtminstone. Flera länder vittnade direkt om att nya förhandlingsbud väntar.  

För EU:s del blev beskedet från Vita Huset den 12 juli att det blir 30 procents generell tull på varor, till och med högre än den dramatiska 20-procentiga höjningen 2 april, om än lägre än Trumps muntliga hot om 50 procent. Det är ett besked som, om det blir verklighet, skulle innebära en kraftig upptrappning i handelskonflikten och aktualisera det mest negativa scenariot i vår analys, med en markant inbromsning i konjunkturen och högre arbetslöshet (se ovan). Men beskedet är inte slutgiltigt utan sannolikt mestadels amerikansk taktik för att öka trycket i förhandlingarna med EU. Information från europeiskt håll tyder också på att man varit nära en uppgörelse som skulle resultera i att tullarna inte når en så hög nivå. 

Vårt huvudscenario förblir en måttlig tullhöjning, men med det sagt kan vi konstatera att den senaste rundan av besked från USA varit en besvikelse med mindre deskalering än förväntat. Precis som vi och den politiska expertkåren kommunicerat under året är högre amerikanska tullar dessvärre här för att stanna. Vår konjunkturprognos i maj antog att USA:s genomsnittliga tull mot omvärlden skulle höjas från drygt 2 procent i fjol till ungefär 13 procent, men nu är det mer troligt att nivån landar över 15 procent mot årets slut.

Glädjande nog ser världsekonomin ut att stå någorlunda pall. Till det bidrar vårt huvudscenario för USA-EU-avtalet, trots att det skulle innebära en jobbig omställning för många företag. Men om bakslagen i USA:s förhandlingar med stora handelspartner såsom EU, Japan och Sydkorea inte reds upp skulle det ha stor effekt på helheten och därmed i slutändan slå mot världsekonomin och marknaden. 

Situationen kan snabbt förändras. Vi håller dig uppdaterad. Har du frågor om hur detta påverkar dig?

Vi finns här för dig, kontakta oss för personlig rådgivning.

Prognoschef Johan Löf

"Precis som vi och den politiska expertkåren kommunicerat under året är högre amerikanska tullar dessvärre här för att stanna."

Johan Löf, Prognoschef Handelsbanken
Kontorschef Katerina Bosevska

"Det viktigaste för oss just nu är att finnas tillgängliga och ge stöd åt våra kunder."

Katerina Bosevska, Kontorschef Handelsbanken Ystad

Kontorschefens 5 bästa tips

Det är viktigt att fortsätta fatta kloka och välgrundade beslut, även när världsekonomin gungar och blir alltmer svårtolkad. Katerina Bosevska, kontorschef Handelsbanken Ystad, ger oss sina bästa tips kring hur man bör agera.

Se över din ekonomi och stärk din motståndskraft

Säkerställ att du har en ekonomisk buffert för oförutsedda händelser. Det är bra att se över sin ekonomi och ha en bra balans, speciellt i semestertider kan det vara skönt att ha lite extra koll på semesterkassan. Det skapar trygghet – särskilt i tider av osäkerhet eller under semestern när utgifterna lätt ökar.

I osäkra tider kan det vara klokt att se över sin räntekänslighet. Säkerställ även att du har en sund riskspridning mellan rörliga och bundna bolån. Om du önskar rådgivning får du gärna .

Köpa eller sälja sin bostad?

På lång sikt kan inflationsoro och ökade räntor medföra att bostadsköpare avvaktar och därför kan det till exempel ta längre tid att sälja sin bostad. Ett sätt att skapa trygghet vid en eventuellt utdragen försäljningsprocess är att ha en god buffert för att klara dubbla boendekostnader och ett sparandekapital som kan stötta upp vardagsekonomin om det skulle behövas.

Behåll lugnet och tänk långsiktigt

När det stormar är det ofta bra att försöka behålla lugnet och inte försöka tajma marknaderna. Om man hade ”kastat in handduken” i början av april och sålt sina aktier när tullkaoset var som värst hade man gått miste om den senaste tidens kraftiga återhämtning på aktiemarknaden. Den som sparat i 10 år eller mer de senaste hundra åren har i princip alltid fått en positiv avkastning oavsett vilken sparperiod vi tittar på.

Se över risknivån

Såväl den svenska börsen som den amerikanska befinner sig idag på toppnivåer och framförallt den amerikanska börsen har stigit kraftigt de senaste månaderna. Den positiva utvecklingen kan mycket väl fortsätta men man ska vara medveten om att ju mer positiva nyheter som prisas in i aktiemarknaden, desto mer känslig blir den för negativa överraskningar. Se till att ha en risknivå (och avkastningspotential) i ditt sparande som du är bekväm med och sprid riskerna väl på olika marknader och typer av placeringar.

Marknaden är oberäknelig

Aktiemarknaden agerar ibland på ett sätt som kan tyckas vara ologiskt. Ibland faller den på till synes ”bra” nyheter och ibland reagerar den inte alls, eller till och med stiger, på nyheter som man tycker är ”dåliga”. Förklaringen är att börsrörelser är kopplade till förväntningar det vill säga vad marknaden har räknat med och inte. 

Äldre relaterade artiklar

Handelsbanken.se

Hur påverkas börsen?

Hur ska man tänka kring sitt sparande i en omtumlande tid. Här låter vi våra experter svara på några vanliga frågor från våra kunder.

Möten om handelstullar

Vilken framtid väntar företagarna?

Nya tider är här med handelstullar, politiska utspel, svängig börs och en släpande tillväxt. Så här säger vår chefsekonom Christina Nyman om framtiden

""

Så ska du tänka när börsen skakar

Det är fortsatt oroligt på världens börser med stora svängningar från dag till dag. Vår expert Caroline Bragner svarar på de vanligaste frågorna just nu.