För att ge vägledning har vår kontorschef i Ystad, Katerina Bosevska, samlat våra kunders vanligaste frågor och bett vår prognoschef Johan Löf att reda ut hur din ekonomi och ditt företag kan påverkas av beskedet.
Kan du beskriva vilka olika scenarios som är möjliga framöver?
– Absolut. Vi ser huvudsakligen tre tänkbara scenarios.
Scenario 1: Omfattande uppgörelse
Överenskommelse om relativt låga tullar. USA:s tullnivå klart lägre än det som kallats den nya basnivån, 10%, men högre än tidigare år.
Exportindustrin stärks – i Sverige inte minst fordonssektorn.
Tillväxten får skjuts eftersom avtalet är bättre än väntat och lyfter både exportorder och investeringsutsikter. Dessutom lättar osäkerheten om framtiden, vilket i sig ger konsumenter och företagare råg i ryggen att konsumera och investera.
Boräntor stiger i viss mån eftersom Riksbanken inte länge behöver stötta upp ekonomin med extra räntesänkningar.
Börsen lär stiga när utsikterna förbättras och riskerna mildras, men uppgången kan bli mindre än man kanske skulle tro eftersom börsen redan handlat på ett optimistiskt huvudscenario.
Scenario 2: Måttlig tullhöjning
Överenskommelse eller förlängd tullpaus med hoppfullt förhandlingsläge. USA:s tullnivå omkring 10% men EU klart lägre.
Exporttillväxten dämpas när världshandeln ställer om och USA:s efterfrågan sjunker. Det här är den nya högre tullnivå många har förberett sig på, men en tröst är åtminstone att företagen nu kan jobba utifrån dessa givna förutsättningar.
BNP-tillväxten i bredare mening hankar sig fram. Det dröjer innan konjunkturåterhämtningen kommer igång på allvar, men den minskande osäkerheten leder till att vändningen inleds i hushållens konsumtion och så småningom näringslivets investeringar.
Boräntor ligger mer eller mindre still från dagens nivåer eftersom räntemarknaden redan ställt in sig på ungefär detta scenario, men den rörliga räntan sjunker något eftersom Riksbanken troligen sänker en gång till för att stimulera ekonomin.
Börsen kan stiga en aning på beskedet eftersom osäkerhetens dimma skingras ytterligare, men i mångt och mycket är detta godartade scenario redan inprisat.
Scenario 3: Kraftig tullhöjning
Ingen överenskommelse eller förlängd tullpaus med illavarslande förhandlingsläge. USA:s tullnivå 20–50% och EU slår tillbaka med eskalering.
Exporten faller – ett bakslag som resulterar i en svår omställning för många företag.
En konjunkturnedgång får fäste i omvärldsberoende Sverige, vilket i förlängningen leder till färre nya jobb och även stigande varsel. Hushåll och företag håller ännu hårdare i plånboken, så nedgången tilltar ytterligare i höst och vinter. Dessutom leder EU:s egna tulleskalering till högre kostnadstryck och därmed en inflationsimpuls.
Boräntor faller förmodligen, men osäkerheten är stor i det här scenariot. Inflationsuppgången kan i värsta fall tvinga Riksbanken att gå försiktigt fram.
Börsen dämpas när konjunktursättningen plötsligt ser ut att kunna bli mer av en utdragen lågkonjunktur. Dessutom stiger den börsfientliga osäkerheten totalt sett, eftersom osäkerhet om handelsavtal ersätts av ny osäkerhet om ekonomin och den ekonomiska politiken, vilken ställs inför svåra avvägningar när tillväxten faller och inflationen stiger samtidigt – en stagflationsimpuls.
Hur sammanfattar du läget just nu?
Glädjande nog ser världsekonomin ut att stå någorlunda pall i detta huvudscenario som trots allt är en jobbig omställning. Samtidigt vill vi påminna om att bakslag eller framgångar i USA:s övriga förhandlingar med stora handelspartner såsom Japan och Indien skulle kunna ha stor effekt på helheten och därmed världsekonomin och marknaden.
Situationen kan snabbt förändras. Vi håller dig uppdaterad. Har du frågor om hur detta påverkar dig?
Vi finns här för dig , för personlig rådgivning.
"Precis som vi och den politiska expertkåren kommunicerat under året är högre amerikanska tullar dessvärre här för att stanna."
"Det viktigaste för oss just nu är att finnas tillgängliga och ge stöd åt våra kunder."
Katerina Bosevska, Kontorschef Handesbanken Ystad