Ränta på ränta − hur fungerar det?

Lär dig förstå ränta på ränta-effekten och hur du kan använda det för att få ditt sparande att växa över tid.

Snöbollseffekt för ditt sparande

Så fungerar ränta på ränta-effekten 

Ränta på ränta-effekten är en ekonomisk princip som innebär att pengarna du får i ränta i sin tur genererar mer ränta. Det ger en snöbollseffekt för ditt sparande över tid.

Detta sker när du väljer att inte ta ut dina intäkter utan istället återinvesterar dem. Ju längre du behåller och återinvesterar dina intäkter, desto kraftfullare blir den så kallade ränta på ränta-effekten. Det är en princip som är särskilt framträdande i samband med långsiktiga investeringar och långsiktigt sparande.

Kom igång med ditt sparande - 3 tips

  1. Börja tidigt: Ju tidigare du börjar spara, desto mer tid har ränta på ränta-effekten att påverka ditt kapital. Varje extra år kan göra betydande skillnad, så gör en plan för ditt sparande så tidigt som möjligt.

  2. Återinvestera avkastning: Istället för att ta ut din avkastning eller vinst, överväg att återinvestera dem. Genom att låta dina pengar generera ytterligare intäkter kan de växa över tid.

  3. Kontinuerlig sparande: Skapa en regelbunden vana av att spara. Oavsett om det är ett månadssparande med en fast månadsinsättning eller en procentandel av din lön, regelbundet sparande gör att du kan utnyttja ränta på ränta-effekten.

Hur snabbt kan ditt sparande växa?

Hur mycket du kan spara är individuellt och beror bland annat på din livssitl, hur din livssituation ser ut och hur din boende situation ser ut. Det bästa sparandet är det sparandet som faktist blir av och även ett litet sparande kan växa sig stort över tid. Med vår sparkalkylator kan du räkna på vad du vill spara − och hur mycket det skulle kunna bli över tid.

Frågor och svar

Hur vill du spara?

Det finns många bra anledningar till att börja spara. Ett sparkonto kan vara en bra början.

På sparkonto

Våra sparkonton med ränta är avgiftsfria och du har fria uttag. Sparkonton omfattas av insättningsgaranti. Perfekt om du vill spara till buffert.

Spara i fonder

Ett långsiktigt månadssparande i fonder kan vara ett bra sätt att sprida risken, du väljer själv hur aktiv du vill vara i ditt sparande.

Handla aktier

Köp aktier och andra värdepapper till fördelaktigt courtage. Du får också tillgång till aktuell marknadsinformation och aktieanalyser.

Läs fler artiklar om sparande

En pappa och en dotter på en campingplats.

Bästa sättet att spara pengar

Oavsett hur mycket eller hur lite du kan spara − ett sparat kapital ger alltid glädje.

En pappa med sin bebis på babysim.

Tips vid barnspar

Ju tidigare du börjar spara desto bättre. Vi hjälper dig att komma igång med ett sparande till ditt barn eller barnbarn.

 - Handelsbanken.se

Spara i fonder?

Här finns allt du behöver och lite till för att komma igång med ditt fondsparande.