Månadsspara

Skapa en buffert eller spara till en resa? Det finns bra anledningar att börja månadsspara. Här hittar du våra bästa tips.

Starta ett automatiskt månadssparande

Att månadsspara är det enklaste och snabbaste sättet att bygga upp ett framtidskapital och nå dina långsiktiga sparmål. För att ditt månadssparande ska bli av kan det vara klokt att välja ett automatiskt sparande. Då överförs ett fast belopp antingen till ditt sparkonto eller fondkonto varje månad och du får ett sparande som är så gott som självgående. 

Ett regelbundet sparande med automatiska överföringar varje månad är inte bara bekvämt, det lönar sig också. Om du sparar i fonder är det exempelvis betydligt enklare att göra fasta insättningar varje månad än att försöka lista ut vart marknaden är på väg och köpa in dig vid rätt tillfälle. 

Hur mycket ska du spara varje månad?

Hur mycket du kan och bör spara beror helt på dina ekonomiska förutsättningar. En vanlig rekommendation som många sparekonomer nämner är att du bör spara minst 5 procent av din lön efter skatt, gärna 10 procent. 

Om du exempelvis tjänar 20 000 kronor netto (efter skatt) så avsätter du alltså 2 000 kronor i månaden till sparandet. Det är inte hela världen om du inte kan lägga exakt den andelen av inkomsten på ditt månadssparande just nu. Att bygga upp ett sparkapital är ett långsiktigt projekt och det viktigaste är att du kommer igång, ju tidigare du börjar desto bättre.

Det bästa sparandet är det sparandet som blir av. Med vår sparkalkylator kan du räkna på vad du vill spara och se hur mycket ditt sparande kan växa över tid.

Månadsspara i fonder eller på sparkonto?

Vilken sparform som är bäst för dig beror till stor del på vilken tidshorisont och vilka sparmål du har. 

  • Om din tidshorisont är kortare än tre år kan ett månadssparande på vara ett bra alternativ. 
  • Har du istället en längre sparhorisont kan ett månadssparande i vara ett annat alternativ. 

Om risk: Historisk utveckling är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik.

Frågor och svar

Kom igång med ditt månadssparande

Mamma med barn.

Ta hjälp av våra enkla tumregler för att planera och komma igång med ditt sparande.

  • Spara minst 5 procent av din lön om du kan
  • Börja med att spara till en
  • Att bospara kan vara bra om du äger eller sparar till ett eget boende
  • När du är nöjd med din buffert, börja spara till din
  • Har du barn? Lägg undan en del av barnbidraget

Läs fler relaterade artiklar

En pappa med sin dotter på en campingplats.

Bästa sättet att spara pengar 

Ta hjälp av våra tips för bättre hushållsekonomi. Ett sparkapital ger alltid glädje, oavsett hur mycket eller lite du kan spara.

 - Handelsbanken.se

Kom igång med ditt sparande

Börja med en buffert, börja sen med andra sparmål. Ta hjälp av våra enkla tumregler för att komma igång med ditt sparande. 

En barnfamilj i en matbutik.

Hur jämställt är ditt sparande?

Tänk att det är skillnad på hur vi sparar. Till exempel så sparar män mer än kvinnor. Går det här att ändra på? Ska vi försöka?

Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan. Fondlista
Sammanfattning av investerares rättigheter