Handelsbanken.seHandelsbanken.se

Jämställda val stärker familjens ekonomi

Många par har stort fokus på att leva jämställt i vardagen, men ofta glöms det ekonomiska bort. Egna pengar betyder både frihet och trygghet. Har du funderat över hur det ser ut för dig och din ekonomi?

En undersökning från Novus, som genomförts på uppdrag av Handelsbanken, visar att nära hälften av kvinnorna är oroliga för sin ekonomiska framtid, men bara var fjärde man. Det finns flera orsaker till kvinnors ekonomiska sårbarhet. Även om löneskillnaderna minskat tjänar kvinnor i snitt 10 procent mindre än männen.

− Vi behöver definitivt prata mer om ekonomisk jämställdhet och hur små och stora val i vardagen påverkar säger Linda Haraké, hållbarhetsansvarig Handelsbanken Savings & Pension. Kvinnor sparar i snitt 1 100 kronor mindre i månaden än män, vilket kan få stora konsekvenser på sikt. Många anser sig inte heller ha råd att skilja sig, vilket leder till en ekonomisk ofrihet. 

Linda Haraké fortsätter:

− Egna pengar betyder frihet och trygghet att fatta större livsavgörande beslut även i tuffa tider. När ni ser över vardagsekonomin tillsammans i hushållet så sträva efter att båda parter ska kunna behålla sitt egna sparande – det ger en plattform att stå på.

Kvinnors pensioner lägre än männens

− Unga kvinnor är mer välutbildade än unga män så egentligen finns ingenting som talar för att de ska ha lägre inkomst säger Mats Nyman, placeringsstrateg Handelsbanken. Men kvinnors pensioner är fortfarande knappt 70 procent av männens, vilket motsvarar drygt 6 700 kronor mindre i genomsnitt varje månad. Att hålla fast vid ett regelbundet sparande till pensionen är därför helt nödvändigt.

Att hålla ut och fortsätta spara till sin pension är viktigt och det finns flera verktyg att ta till hjälp, som inte kostar något här och nu. Linda Haraké berättar mer:

− För gifta par kan den som har högst inkomst föra över framtida premiepensionsrätter till sin partner, och det kan du göra när som helst i livet innan premiepensionen börjar tas ut. Om du inte har hemmavarande barn, och din partner har god ekonomi, kan det också finnas skäl att fundera på om du ska ha kvar återbetalningsskydd på alla dina pensioner. Tar du bort det får dina efterlevande inte dina pensionspengar om du dör, men det innebär också att din egen pension blir lite högre.

Räkna på hur föräldraledighet och deltidsjobb påverkar

− Ett sätt för att få en mer jämlik ekonomi är att växeldra karriärerna – om en partner tar huvudansvaret när barnen är små får den andra partnern ta det lite lugnare med karriären åren därefter säger Mats Nyman.

Att inte dela lika på vabbandet, det kan vara en riktig kvinnofälla. I många fall är det också så att mannen tar ut färre dagar föräldraledighet än kvinnan under barnens första år för att man tror att det blir dyrt om han stannar hemma. Men faktum är att om du väger in den extra ersättning som de flesta arbetsgivare erbjuder och skatteeffekterna blir det ofta ingen större skillnad. Använd gärna Föräldrakollen på Försäkringskassans hemsida för att planera uttagen. Ett bra verktyg för att räkna på hur deltidsjobb påverkar pensionen är vår deltidskalkyl.

Mats Nyman
Mats Nyman, placeringsstrateg Handelsbanken
Linda Haraké
Linda Haraké, hållbarhetsansvarig Savings & Pension, Handelsbanken

Fler artiklar att läsa

En mamma som lutar sig över sin bebis som ligger på sängen.

Föräldraledig och pension

Visste du att din framtida pension påverkas av att du är föräldraledig? 
Familj som handlar mat

Hur sparar man jämställt?

Tänk att det är skillnad på hur män och kvinnor sparar. Går det här att ändra på? 
Par som stretchar på en strand

Få koll på din finansiella hälsa

Vad är finansiell hälsa och varför är det viktigt? Läs våra tips på hur du kan tänka.