Jämställd pension

Minska pensionsgapet med medvetna val. Lär dig mer om hur du kan stärka din egen pension. Kolla in vår checklista för att pensionen ska bli jämställd.


Checklista för en mer jämställd pension

1. Arbeta heltid om du kan

Om det är möjligt, jobba heltid. Är deltid nödvändigt, är det ofta bättre att dela lika än att en tar hela ansvaret. Den som tar större ansvar för familjen och hushållet bör kompenseras ekonomiskt. 

2. Kolla tjänstepensionen 

Fråga om din arbetsgivare fortsätter att betala in till din tjänstepension även när du är föräldraledig. Om du helt saknar tjänstepension, diskutera detta med din arbetsgivare. Läs mer om tjänstepension här.

Som företagare behöver du själv säkerställa att du har ett sparande och rätt trygghetsförsäkringar. 

Du hittar mer information här om pension för egenföretagare.

3. Spara till dig själv

Om du inte sparar själv blir skillnaden ofta stor i inkomst mellan arbete och pension. Se därför till så att ni båda har ett eget sparande. Glöm inte bort att skriva äktenskapsförord så att sparandet blir enskild egendom. Annars ingår det i giftorättsgods som ska delas vid en eventuell skilsmässa. Om du väljer en kapitalförsäkring kan du också välja förmånstagare. Här kan du läsa mer om privat pensionssparande.

4. Kompensera varandra ekonomiskt

Kompensera den part som tar större ansvar för föräldraledighet och vab, eller som har den lägre lönen. 

Gifta par/registrerade partners kan föra över sin premiepension till den som tjänar mindre, eller som tagit större ansvar för föräldraledighet och eventuellt deltidsarbete. Det kan vara ett sätt att kompensera för det pensionsbortfall som uppstår. 

Du gör din överföring hos  Pensionsmyndigheten.se. Öppnas i nytt fönster

5. Dela på föräldraledigheten

Få familjer delar lika på föräldraledigheten. Män tar i genomsnitt ut 30 procent av all föräldraledighet medan kvinnor tar ut 70 procent av de utbetalda dagarna.

Att dela lika bidrar till att pensionen blir mer jämställd. Och båda föräldrar kan utveckla sina karriärer i framtiden få en högre lön. 

Försäkringskassan har ett bra planeringsverktyg om du vill räkna på just din ekonomi.

Vad är pensionsgapet?

Kvinnor har i genomsnitt 6 700 kronor lägre pension i månaden än män. Detta brukar kallas pensionsgapet och beror framför allt på skillnader i inkomster mellan kvinnor och män under arbetslivet. 

För att täppa till gapet kan du göra en hel del själv. Börja med att ta reda på hur det ser ut just för dig och hur du kan stärka din egen pension.

Fler tips för jämställdhet i familjen

  1. Dela på hushållsarbetet
    Undersökningar visar att i familjer där män tagit ut en större andel av föräldraledigheten så tar de också ett större ansvar för hem och barn. En förutsättning för att det avlönade arbetet, och därmed pensionen, ska bli jämställt är att även det oavlönade hemarbetet fördelas rättvist.

  2. Dela på vabbandet
    Ett ojämnt uttag av vab mellan föräldrar är en bidragande orsak till att kvinnor kan få en lägre pension. Om du vabbar ofta kan även din tjänstepension påverkas. Prata om hur ni vill fördela dagarna så att det blir rättvist. Eller kompensera den som tar ett större ansvar för sjuka barn ekonomiskt. 

  3. Pension och försäkringar
    Prata med oss om dina trygghetsförsäkringar och om pensionen. Vi kan hjälpa dig att se över vad du har och vad du behöver. Du kan också samla allt ditt pensionssparande hos oss för bättre koll. 

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Man köper choklad i affär

Hur stor blir tjänstepensionen?

Flera faktorer som lön, arbetstid och kollektivavtal kan påverka din tjänstepension.
En mamma lutar sig över sin bebis som ligger på sängen.

Pension och föräldraledighet?

Se tips på vad du kan göra för att kompensera för förlorad pension till följd av en föräldraledighet.

Glad kvinna som sitter vid sin dator och pratar i telefon

Hur mycket ska man spara till sin pension?

Det är inte lätt att veta hur mycket man ska spara till sin pension. Här är några tips!