Pensionsspara i fonder

Att pensionsspara i fonder är enkelt sätt att ge dina pengar en möjlighet att växa och ge dig en bättre tillvaro som pensionär. Så här kommer du igång!

Vad innebär det att spara i fonder till pensionen?

Att fondspara passar de flesta

Att spara till pensionen är ofta ett långsiktigt sparande och det ger dina pengar möjlighet att växa under lång tid. Om du placerar dina pengar i fonder finns större möjligheter till högre avkastning än om du till exempel skulle ha pengarna på ett vanligt sparkonto med ränta.

I ett fondsparade får du dessutom inte bara avkastning på fonden utan även avkastning på avkastningen, en fin ränta-på-ränta.

Att spara i fonder passar de flesta eftersom du själv väljer hur mycket du vill spara och hur aktiv du vill vara. Du behöver heller inte vara en expert då en fondförvaltare gör jobbet åt dig, det vill säga tar hand om fondens innehåll och placerar kapitalet i fonden. Ett fondsparande ger även en automatisk riskspridning, eftersom en fond består av flertalet värdepapper, till skillnad om du skulle investera i en enskild aktie.

Så här kan du tänka när du väljer fonder till ditt privata pensionssparande

Tänk på vilken sparhorisont du har på ditt privata pensionssparande. Hur lång tid är det kvar tills du ska gå i pension? Det kan vara avgörande för olika val du gör för ditt fondsparande. Som till exempel:

 • Vilken risk är du villig att ta? Det finns en mängd olika fonder med olika riskprofiler och avkastningspotential. Är du 20 år så kanske du vill välja fonder med högre risk, som till exempel fonder med högre andel aktier, då de på sikt har bättre möjlighet till värdeökning. Är du istället nära din pensionsålder så kanske du istället vill välja fonder med lägre risk, för att minska risken att kapitalet ska minska i värde inför kommande utbetalning.

  För de flesta står den allmänna pensionen för störst del av den totala pensionen, och därför är den totala risken i ett privat pensionssparande lägre än många tror.

 • Hur aktiv vill du vara? Vårt fondutbud har något för alla smaker. Du som gillar att välja själv har obegränsade möjligheter till att sätta samman ett fondurval som passar dig.

  Tycker du om att göra det enkelt väljer du en av våra pensionsfonder, eller generationsfonder som de även kallas. Särskilda fonder som är anpassade efter varje generation och hur lång tid det är kvar till pensionen. Allt för göra sparandet tryggare inför utbetalningen.

 • Se över ditt sparande, följ upp dina fonder och justera ditt fondinnehav efter behov. Glöm heller inte att planera inför den kommande pensionsutbetalningen som att se över risknivåerna ju närmare pensionen du kommer. Kanske vill du göra en risknedtrappning på delar av ditt sparande.

 • Fondavgifter spelar också stor roll över tid, så håll koll på avgiften och försök hålla den låg när du väljer fonder till din pension.

En man som tittar på sin mobiltelefon.
Att pensionsspara i fonder är enkelt sätt att ge dina pengar en möjlighet att växa.

Välj fonder och påverka din premiepension

Utöver att själv välja fonder för ditt privata pensionssparande har du även möjlighet att påverka andra delar av din pension, som den allmänna pensionen.
  
Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen där du själv kan välja vilka fonder pengarna placeras i. Premiepensionen hanteras av Pensionsmyndigheten och vill man se sina innehav eller byta fonder kan man göra det på pensionsmyndigheten.se Öppnas i nytt fönster.

Mer om att se över och byta pensionsfonder

Välj fonder och påverka din tjänstepension

Erbjuder din arbetsgivare tjänstepension har du viss möjlighet att själv välja fonder ditt kapital ska placeras i, framför allt inom den kollektivavtalade tjänstepensionen, eller avtalspension som den även kallas.

Här kan du ofta välja att byta förvaltningsform till en fondförsäkring och placera ditt kapital hos ett fondförsäkringsbolag. Fondförsäkringen har alltid en förvald placering, entrélösning, där försäkringsbolaget valt ut en fondportfölj som passar för ett långsiktigt pensionssparande. Ofta har denna låga avgifter och är lämplig för de flesta. Dessutom ingår ofta automatisk nedtrappning av risk inför själva pensionsutbetalningen.

Gör du inget val för avtalspensionen placeras ditt kapital i en traditionell försäkring, hos det försäkringsbolag som är utvalt av arbetsmarknadens parter.

Fondförsäkringar består ofta av en högre andel aktier än traditionella försäkringar. Därmed har de ofta högre risk vilket även innebär större möjlighet till högre avkastning.

Prata pension med oss

Oavsett om du har nära eller lång tid kvar till din pension så är du välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar. 

Flytta och samla din pension

Har din pension bättre förutsättningar hos oss? Vi hjälper dig med råd och hela flytten.

Så kommer du igång med ditt privata pensionssparande i fonder

 1. Öppna ett konto

  Många väljer att pensionsspara i en Kapitalförsäkring, . Då behöver du inte deklarera eller skatta för dina affärer, istället betalar du en schablonskatt, vilket kan passa om du köper och säljer fonder ofta. I en Kapitalförsäkring ingår även en smidig utbetalningsfunktion. 

  På ett betalar du också en schablonskatt men här får du till exempel hantera utbetalningarna själv. Läs mer om våra olika .
 2. Hitta fonder som du vill investera i

  Hos oss kan du handla fonder i appen eller internetbanken. Vi har ett stort att välja bland. Utgå från vilken risknivå och sparhorisont du har. Våra , generationsfonder, passar dig som vill göra det enkelt.
 3. Starta månadsparande

  Det enklaste sättet att komma igång att spara i fonder är att starta ett . Då väljer du ett belopp som automatiskt investeras varje månad.

Om risk: Historisk utveckling är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan på handelsbanken.se/fonder.  Sammanfattning av investerares rättigheter

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Ett butiksbiträde i en butik.

Hur stor blir tjänstepensionen?

De allra flesta som arbetar har tjänstepesnion. Flera faktorer som lön, arbetstid och kollektivavtal kan påverka din tjänstepension.

En kvinna sitter och skriver på sin laptop.

Lär dig allt om hur du sparar i fonder

Vad är fonder, hur handlas de och vad påverkar en fonds utveckling? Lär dig grunderna och vad du behöver tänka på innan du börjar investera i fonder.

En leende kvinna pratar i sin mobiltelefon.

När ska man börja pensionsspara?

Det är inte lätt att veta hur mycket man ska spara till sin pension. Men här finns flera bra tips att läsa och inspireras av.