Två unga som sitter och surfar på deras mobiltelefoner. Två unga som sitter och surfar på deras mobiltelefoner.

Börja spara i fonder som nybörjare

Att fondspara är både populärt och enkelt. Men är det något för nybörjare? Absolut! Här går vi igenom hur du sparar i fonder.

En nybörjarguide till fondsparande

Skillnaden mellan att investera i aktier och fonder

När du sparar i en fond placerar du dina pengar i en samling av olika värdepapper – som aktier, obligationer eller andra räntebärande värdepapper. En fondförvaltare tar sen hand om fondens innehåll och placerar kapitalet, det vill säga köper och säljer värdepapper i fonden.

Investerar du i aktier, köper du andelar i ett aktiebolag och investerar därmed i ett specifikt bolag. Du väljer själv när du vill köpa eller sälja en aktie och det ger dig full kontroll över ditt innehav. Dina investerade pengar i företaget följer aktiens värdeökning, eller värdeminskning, på börsen och du kan även ha möjlighet till aktieutdelning. 

Fördelar med att börja spara i fonder

Att spara i fonder kan passa bra för dig som är nybörjare när du vill ge dina pengar en större möjlighet att växa, få högre avkastning, jämfört med vad de till exempel skulle göra på ett vanligt sparkonto med ränta. Här är tre fördelar med att spara i fonder:

  1. Pengarna jobbar åt dig. Fondens värdeökning kallas avkastning. När du sparar i en fond får du inte bara avkastning på fonden utan även avkastning på avkastningen – den så kallade ränta-på-ränta-effekten

  2. Du sprider risken. I och med att en fond består av flera olika innehav får du en automatisk riskspridning, till skillnad om du skulle investera i en enskild aktie.

  3. Det är enkelt att fondspara. Du bestämmer själv hur mycket du vill spara och hur aktiv du vill vara. Du behöver inte vara en expert då en fondförvaltare gör jobbet åt dig. I utbyte av en förvaltningsavgift sköter förvaltaren alla köp och försäljningar av värdepapper i fonden.

Olika typer av fonder

Det finns en mängd olika fonder att välja bland, med olika riskprofiler och avkastningspotential. Exempelvis har aktiefonder hög risk men samtidigt bättre möjlighet till högre avkastning. Och räntefonder som har lägre risk, men också lägre förväntad avkastning.

Fonder har också olika inriktningar. Brinner du för en speciell bransch, en viss region eller marknad? Möjligheterna är många och bara du sätter gränserna. De vanligaste fonderna är:
  • Aktiefonder – investerar främst i aktier.

  • Räntefonder – placerar i räntebärande värdepapper, exempelvis obligationer.

  • Blandfonder – investerar, precis som namnet antyder, i både aktier och räntebärande värdepapper.

Investera i fonder som nybörjare - 4 tips

  • Vad har du för mål och sparhorisont? Vill du spara för framtiden eller behöver pengarna redan om något år? 

  • Vilken risk är du beredd att ta? Investerar du i fonder med högre risk ökar oftast möjligheterna till högre avkastning, samtidigt som risken ökar att kapitalet kan sjunka i värde. 

  • Vilken inriktning vill du ha på ditt sparande? Brinner du för en speciell bransch, en viss region eller marknad? Möjligheterna är många och bara du sätter gränserna.

  • Hur aktiv vill du vara och hur mycket vill du spara? Vill du investera ett engångsbelopp eller månadsspara?

Så kommer du igång med ditt fondsparande som nybörjare

  1. Öppna ett konto och för över kapital

    För nybörjare kan vara ett alternativ, då behöver du inte deklarera och skatta för dina affärer, istället betalar du en schablonskatt. Andra konton kan vara aktie- och fondkonto eller Kapitalförsäkring. Läs mer om våra olika
  2. Hitta fonder som du vill investera i

    Hos oss kan du handla fonder i appen eller internetbanken. Vi har ett stort att välja bland. Utgå från vilken risknivå och sparhorisont du har.
  3. Starta månadssparande

    Det enklaste sättet att komma igång att spara i fonder är att starta ett . Då väljer du ett belopp som automatiskt investeras varje månad.

Om risk: Historisk utveckling är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan på handelsbanken.se/fonder.

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Ett tält på en klippa i skärgården.

Vilken risk finns när man köper fonder?

Att spara i fonder innebär en risk. Men det finns också ett samband mellan risk och avkastning. En högre risk kan ge möjlighet till en bättre utveckling.

En pappa med sin son vid sitt grönsaksland.

Välj en fond som passar dig

Hur vet man vilken fond man ska välja och vad behöver man tänka på när man ska utvärdera fonder? Vi guidar dig till olika sätt att jämföra fonder på. 

En man kollar på börsutvecklingen på sin mobil.

Håll koll på ditt fondinnehav

Hur får man koll på hur fonderna presterar? Här får du tips om hur du kan tänka när du har köpt fonder samt vilka verktyg som följer upp fondinnehav.