Gör en hushållsbudget − få bättre koll på vardagsekonomin

Ta kontroll över din ekonomi genom att göra en budget. Det ökar känslan av trygghet. Här får du reda på fler fördelar och tips på hur du kan lägga upp en budget.

Så gör du en budget

1. Summera inkomster

Börja med att ta reda på vilka inkomster du har varje månad. Lön eller pension? Olika bidrag eller andra sorters ersättningar? Försäkringar? Räkna hur mycket det blir varje månad efter skatt. 

2. Summera utgifter

Nu ska du se på dina utgifter. Ta hjälp av din betalningshistorik i internetbanken eller appen. Titta på din korträkning och hitta återkommande utgifter. Du kan använda Min ekonomi-funktionen i vår app för att få hjälp. Konsumentverket har också mallar att utgå ifrån.  

3. Sortera kostnader

Dags att börja sortera. Vad har du för fasta kostnader? De som återkommer varje månad. Till exempel hyra, försäkringar, prenumerationer, mat och liknande. Och hur är det med de rörliga? Till exempel nöjen, kläder, resor. Här ryms det som inte är absolut nödvändigt. 

4. Hur mycket blir det kvar?

Ja, nu får du summera och dra ifrån. Hur mycket blir det kvar? Räcker det? Kan du spara så mycket som du vill? Testa gärna vår sparkalkyl.

5. Dags att vässa din privatekonomi

När du har all fakta, kan du göra något för att få ännu bättre koll? Och kan du göra något för att minska utgifterna, för att till exempel få mer över till ditt egna sparande? Det kan ge snabbare resultat att direkt skära i utgifterna än att försöka öka inkomsterna. 

Budget för barnfamiljen

Att ha barn innebär stora kostnader som påverkar familjens ekonomi. För en barnfamilj är det extra viktigt att ha koll på de kostnader som hör till när du har barn.

Min ekonomi finns i Handelsbankens app
I vår app finns verktyget Min ekonomi som tydligt visar vart dina pengar tar vägen.

Kostnader − vad är normalt?

Här är två riktmärken att förhålla sig till när det kommer till kostnader: 

  • Fasta kostnader ska ligga på högst 50 % av din inkomst.
  • Rörliga kostnader ska ligga på högst 40 % av din inkomst.

4 fördelar med en hushållsbudget

  • Optimera din ekonomi genom att tydligt fördela dina pengar till olika områden och undvika onödiga utgifter.
  • Förutse och planera för kommande kostnader, vilket gör dig bättre rustad att hantera oväntade utgifter. Med en månadsbudget får du koll.
  • Prioritera dina mål och drömmar för att skapa en balans mellan nöje och sparande.
  • Minska ekonomisk stress genom att ha kontroll över dina pengar och undvika överraskningar. Att göra en budget är en bra början.

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

En kvinna som pratar i telefon.

Sparar du tillräckligt?

Att spara minst 5 procent av din lön är ett bra riktmärke. Ta hjälp av våra enkla tumregler för att planera och komma igång med ditt sparande.
-  Handelsbaken.se

Är din ekonomi jämställd?

Många par har stort fokus på att leva jämställt i vardagen, men ofta glöms det ekonomiska bort. Hur ser dt ut för dig och din ekonomi? 

watching the sunset from the rocks  - Handelsbanken.se

Är du rustad för inflation?

Blir du orolig när priserna stiger? Du är inte ensam. Vår expert ger tips och råd om hur du skyddar dina pengar i inflationstider.