Är du rätt placerad?

Det kan vara bra att se över dina placeringar nu när styrräntan har sänkts och förväntas sjunka ytterligare. Vår expert delar med sig av sina tips.

Så här ser du över ditt sparande – 4 tips

Riksbanken inledde sina räntesänkningar i maj 2024 och fler sänkningar av styrräntan är på väg. Det kan därför vara ett bra tillfälle för dig att se över dina placeringar. Vi har träffat Yasmine Hagberg, stf kontorschef på Handelsbanken Uppsala City, som här ger oss sina bästa tips.

  1. Välj rätt sparkonto

    Ett   för oförutsedda händelser behöver alla, och den passar bäst på ett vanligt   med fria uttag. Men har du pengar utöver det som du behöver det närmsta året kan du få högre avkastning på ett  , där kapitalet binds i tremånadersperioder. Se också till att du inte har för mycket pengar på lönekonto och kreditkortskonton, det är även bra ur ett säkerhetsperspektiv.
  2. Se över din likviditet

    När räntan varit hög har många valt att placera på konto. Nu när räntan är på väg ner kan det löna sig att istället sätta pengar som du kan avvara under en längre tid i arbete. Är du osäker på vad du ska välja är mitt tips är att testa Sparguiden i vår mobilapp. Där kan du få förslag utifrån din placeringshorisont och den risk du är villig att ta.

    Tänk också på att inte ha pengar stående i onödan på ditt   som inte är placerade. Att placera på ISK kan vara bra om du förväntar dig en hög avkastning, eller vill slippa tänka på skatten vid varje nytt placeringsbeslut. Men du ska helst få en avkastning på tre procent eller mer för att det ska löna sig att ha pengarna på ett investeringssparkonto. Dock kommer de första 150 000 kronor som du har på ISK att bli skattefria nästa år, om regeringens förslag godkänns av Riksdagen.
  3. Välj placering utefter sparhorisont

    Börsen är alltid osäker på kort sikt. Chansen för att den ska gå upp eller ned imorgon är ungefär som att singla slant, 50 procent. Om du   ökar chansen för att börsen går upp, till 90 procent om du har en placeringshorisont på fem år och till 99 procent på tio års sikt*. Över tid avkastar  , om vi går efter historiken, uppåt 7-8 procent per år, minst det dubbla jämfört med ränteplaceringar. Men var beredd på att det kommer att svänga en hel del längs vägen. Ränteplaceringar har lägre risk men ger ofta inte någon avkastning alls om man räknar bort skatt och inflation.
  4. Sätt tydliga mål

    Börja med att fundera över varför du sparar och sätt tydliga mål. Frågan du behöver ställa dig är på vilken sikt du placerar och om du kan leva med att kapitalets värde svänger med börsen. Ett bra sätt att öka uthålligheten är att vara noga med att hitta en bra  , balans mellan aktier och ränteplaceringar, som passar just dig och att ha en strategi som du kan leva med över tid. Se också till att sprida risken mellan olika marknader och branscher, det minskar risken för stora nedgångar..

*Bygger på historisk data för Stockholmsbörsen.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Fokus Placeringar nr 4, 2024. Senast uppdaterad 7 november 2024.

Bild på intervjuperson.

”Börja med att fundera över varför du sparar och sätt tydliga mål” 

Yasmine Hagberg, stf kontorschef, Handelsbanken Uppsala City.

Ge dina pengar möjlighet att växa

Support  - Handelsbanken.se

Sparpengar är bra att ha både när tråkiga saker händer och för att kunna göra roliga saker. Det finns många olika sätt att spara eller placera pengar på. Ge dina pengar möjlighet att växa på konto, i fonder eller i aktier. Våra rådgivare hjälper dig gärna att hitta rätt alternativ. 

Du kanske också vill läsa

Ett äldre par kopplar av i sitt vardasrum.

Spara rätt när räntan sänks

Riksbanken sänkte styrräntan 8 maj. Hur brukar finansmarknaderna reagera när styrräntan sänks? Och hur kan det påverka ditt sparande?

Handelsbanken.se

Ränta på ränta

Lär dig förstå ränta på ränta-effekten och hur du kan använda det för att få ditt sparande att växa över tid.

Handelsbanken.se

Lär dig styrränta på mindre än 5 minuter

Vad menas egentligen med styrränta? Hur sätts den och hur påverkar den mina bolån? Här reder vi ut begreppen.