Det finns en mängd myter och missförstånd runt sparande, investeringar och placeringar i aktier och fonder. Något som givetvis förvirrar och försvårar för dig som vill komma igång med ett eget sparande. Mot den bakgrunden lät vi vår mångårige placeringsexpert Mikael Forssén räta ut några frågetecken, ge oss rätt förväntansbild för avkastning på aktiemarknaden samt förklara varför ett sparkonto och investeringssparkonto också är förenat med risk. Här är listan med 6 vanliga myter kring sparande och investeringar.
1. Jag behöver ha mycket pengar för att kunna investera
2. Det krävs kunskap för att lyckas med sina placeringar
3. Det tar mycket tid
4. Att investera innebär att försöka ”hitta vinnarna”
Det är lätt att tro att vägen till hög avkastning går via att sätta ihop en koncentrerad portfölj med bolag som man tror kommer att vara framtidens vinnaraktier, nästa Nvidia eller Spotify. Men att välja ut enskilda aktier är mycket svårt. Och om en sådan placering kraschar utan chans till återhämtning kan det bli direkt förödande för den långsiktiga avkastningen.
Diversifiering, det vill säga att sprida riskerna väl, är en svårslagen strategi. Eller som den amerikanska fondförvaltaren Vanguards grundare John C Bogle en gång så träffande uttryckte det: ”Leta inte efter nålen i höstacken, köp hela höstacken” .
5. Att tajma marknaden är nyckeln till framgång
Många fäster för stor vikt vid att försöka ”tajma” sina placeringar, investera i aktiemarknaden när den är ”billig” eller när optimism råder, och sälja när den upplevs som ”dyr” eller då det är oroliga tider. Men att lyckas med tajming är svårt och leder i regel bara till missade möjligheter.
Den legendariska investeraren Warren Buffett har sagt: ”Aktiemarknaden är en mekanism för att föra över pengar från de otåliga till de tålmodiga”. Se till att du tillhör rätt grupp så blir du en vinnare.
6. Att ha pengar på konto är riskfritt
Allt sparande har risker, även pengar placerade på ett bankkonto. Om du sparar på konto får du en låg men stabil avkastning. Men det finns ingen garanti för att pengarna växer i värde när du har betalat skatt och inflationen har gjort sitt.