Bli pensionär utomlands
Tanken på att leva utomlands efter ett avslutat arbetsliv är lockande för många. Men att flytta utomlands som pensionär innebär en del ekonomiska överväganden och praktiska göromål. Genom att vara väl förberedd och ha god kännedom om hur din pension påverkas kan du få en smidig övergång till ditt nya liv utomlands.
Vad gäller för själva pensionen?
Din egna intjänade pension kan betalas ut oavsett var i världen du bosätter dig. Det gäller både din allmänna pension och tjänstepension. Inkomstpensionstillägget fortsätter att betalas ut om du flyttar utomlands till ett EU-land, ESS-land Schweiz eller ett land som Sverige har avtal med, men vid flytt till ett flertal länder upphör Inkomstpensionstillägget att betalas ut. När det gäller garantipension så betalas den inte ut till den som flyttat utomlands. Däremot kan du ansöka om liknande stöd i det land där du bosätter dig.
Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd erhålls endast om du är bosatt och skriven i Sverige.
Skattefrågor för utlandspensionärer
När du flyttar utomlands kan det bli aktuellt med andra skatteregler. Skatteverket gör skillnad på om du är begränsat eller obegränsat skattskyldig och det påverkar nivån på skatten och om du behöver deklarera eller inte. Om du är begränsat eller obegränsat skattskyldig beror på hur mycket du bor utomlands och hur stark din anknytning är till Sverige. Mer information om skatteregler för utlandsskattepliktiga Öppnas i nytt fönster finns att läsa hos Skattemyndigheten.
Bo utomlands på halvtid?
Om du kommer bo utomlands under kortare perioder och ha kvar din stadigvarande bostad i Sverige, då är du fortsatt obegränsat skattskyldig i Sverige. Du betalar alltså svensk inkomstskatt på din pension, precis som om du bott på heltid i Sverige.
Bo utomlands på heltid?
Bor du utomlands större delen av året och inte har kvar någon anknytning till Sverige kan du bli begränsat skattskyldig och betala särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, SINK.