Flytta utomlands som pensionär − så fungerar det!

Drömmer du om ett pensionärsliv utanför Sverige? Ta reda på vad som gäller med hjälp av vår checklista.

Är du redo att bli utlandspensionär?

Bli pensionär utomlands

Tanken på att leva utomlands efter ett avslutat arbetsliv är lockande för många. Men att flytta utomlands som pensionär innebär en del ekonomiska överväganden och praktiska göromål. Genom att vara väl förberedd och ha god kännedom om hur din pension påverkas kan du få en smidig övergång till ditt nya liv utomlands. 

Vad gäller för själva pensionen?

Din egna intjänade pension kan betalas ut oavsett var i världen du bosätter dig. Det gäller både din allmänna pension och tjänstepension. Inkomstpensionstillägget fortsätter att betalas ut även om du flyttar utomlands, men garantipension betalas inte ut till den som flyttat utomlands. Däremot kan du ansöka om liknande stöd i det land där du bosätter dig.

Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd erhålls endast om du är bosatt och skriven i Sverige.

Skattefrågor för utlandspensionärer

När du flyttar utomlands kan det bli aktuellt med andra skatteregler. Skatteverket gör skillnad på om du är begränsat eller obegränsat skattskydlig och det påverkar nivån på skatten och om du behöver deklarera eller inte. Om du är begränsat eller obegränsat skattskyldig beror på hur mycket du bor utomlands och hur stark din anknytning är till Sverige. Mer information om skatteregler för utlandsskattepliktiga finns att läsa hos  Skatteverket Öppnas i nytt fönster

Bo utomlands på halvtid? 

Om du kommer bo utomlands under kortare perioder och ha kvar din stadigvarande bostad i Sverige, då är du fortsatt obegränsat skattskyldig i Sverige. Du betalar alltså svensk inkomstskatt på din pension, precis som om du bott på heltid i Sverige. 

Bo utomlands på heltid?

Bor du utomlands större delen av året och inte har kvar någon anknytning till Sverige kan du bli begränsat skattskyldig och betala särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, SINK. 

Ett äldre par på promenad tittar ut över en sjö
Går du också och drömmer om ett pensionärsliv i ett varmare land? Förbered dig noga så du är redo när det är dags!

Viktigt att tänka på när det gäller valutor

Din svenska pension betalas ut i svenska kronor, vilket innebär att valutaväxlingskurser kan påverka det belopp du får ut i din nya hemlandsvaluta. Att ha ett buffertkonto i det nya landets valuta kan vara fördelaktigt. Du kan också behöva ett valutakonto. Kontakta oss om du vill ha hjälp att planera och om du vill öppna ett valutakonto.

Glöm inte adressändring

Vid flytt till utlandet är det viktigt att meddela din nya adress till Pensionsmyndigheten och de pensionsbolag där du har din tjänstepension. Du gör din adressändring på Skatteverket Öppnas i nytt fönster. Var också beredd på att årligen bekräfta att det fortfarande är aktuellt med pensionsutbetalningar för din del. Du behöver skicka in ett så kallat levnadsintyg till de som betalar ut dina pensioner. Annars riskerar du att utbetalningarna upphör.  

Bra att tänka på

Konto för pensionen utomlands 

Eftersom din pension alltid betalas ut i svenska kronor är det bra att vara medveten om att din pension påverkas av när svenska kronans värde sjunker eller stärks i förhållande till den lokala valutan i det land du bor. Ett valutakonto kan vara bra att ha. Kontakta oss för råd om hur du kan tänka och för att hitta den lösning som passar bäst för just din situation.  

Informera berörda myndigheter

Du behöver meddela Pensionsmyndigheten och dina pensionsbolag var du bor. Och även dina kontonummer dit du vill ha pension utbetald. Varje år kan du behöva skicka in ett levnadsintyg. Reglerna för vad som gäller kan variera mellan olika pensionsbolag, så kontrollera vad som gäller för dig. 

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Handelsbanken.se

Undvik att gå miste om pension

Företagare bör höja lönen för att säkra pensionspengar.
pensioner couple in autumn  Handelsbaken.se

Dags att gå i pension?

Vad man ska tänka på när det närmar sig.
 hållbara fonder - Handelsbanken.se

Orange kuvertet

Vad står det egentligen?