Varför ska jag pensionsspara?
Många svenskar funderar på hur de ska få en trygg ekonomi som pensionärer. Vi har pratat med Viktor Carlsson, placeringsstrateg på Handelsbanken, om varför privat pensionssparande är viktigt och hur mycket man egentligen bör spara.
Måste jag spara själv till pensionen?
− Det beror på vilken pension du vill ha. För de flesta räcker den allmänna pensionen och tjänstepensionen inte till för att nå 80 procent av slutlönen, en nivå många behöver nå upp till för att kunna behålla levnadsstandarden som pensionär. Ett eget sparande behövs för att fylla ut gapet. Det kan dessutom göra det möjligt att gå i pension tidigare om man vill det.
Hur mycket ska jag spara till min privata pension?
− Det beror på din lön, hur länge du vill jobba och vilken pension du vill ha. För den som arbetar fram till sin riktålder (den ålder som styr när du kan få ta del av allmänna pension), är vår tumregel att spara 2,5 procent av lönen efter skatt från 30 års ålder. För var tionde år du väntar med att komma igång, behöver du spara dubbelt så mycket. Det innebär 5 procent av nettolönen om du kommer igång i 40-års åldern, eller 10 procent om du väntar till du fyllt 50 år.
Hur många sparar på egen hand till sin pension?
− Enligt undersökningar sparar ungefär hälften av svenskarna på egen hand till sin pension, men ofta för lite. Ett regelbundet sparande kan ha stor effekt över tid, det är därför vi tagit fram tumregler för hur mycket man behöver spara för att det ska göra ordentlig skillnad. Börjar man tidigt behövs inte stora belopp.
När ska jag börja pensionsspara?
− Så tidigt som möjligt! Ju tidigare du börjar, desto längre tid kan ditt kapital växa genom ränta-på-ränta-effekten. Om du börjar i 30-årsåldern räcker ett lägre sparande, medan du behöver spara betydligt mer om du börjar vid 50.
Varför ska jag pensionsspara själv?
− För att ha kontroll över din ekonomi som pensionär. Många vill fortsätta leva ungefär som de gjort under arbetslivet, och då räcker inte alltid den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Ett eget sparande kan också hjälpa till om du vill gå i pension tidigare än den så kallade riktåldern.
Behöver jag pensionsspara om jag har hög lön?
− Det beror på. Har du hög lön är det troligt att pensionen också blir hög i absoluta tal, men relativt din höga lön blir oftast den allmänna pensionen och tjänstepensionen lägre än för normalinkomsttagare. I slutändan handlar det om hur du vill leva ditt liv som pensionär och vilka kostnader du kommer att ha. Har du höga marginaler idag och inte avser öka dina kostnader kan den allmänna pensionen och tjänstepensionen räcka långt. Men har du möjlighet att löneväxla kan det också vara ett effektivt alternativ.
Är det viktigt att ha tjänstepension?
− Saknar du tjänstepension från jobbet bör du kompensera för detta genom ett eget sparande. Det motsvarar cirka 6 procentenheter mer i ett privat sparande, för löner under 50 000 kronor i månaden. Ha det i åtanke redan vid löneförhandlingen. För höginkomsttagare kan uppemot halva pensionen komma från din tjänstepension. Därför påverkar det mycket om du har pension från jobbet eller om du sparar motsvarande själv och hur du placerat de pensionspengarna.
När bör jag löneväxla?
− Löneväxling passar dig som har en högre bruttolön än 54 204 kronor per månad efter löneväxlingen (avser 2025).
Kolla in möjligheterna till löneväxling.
Hur fungerar privat pensionssparande?
− Det finns olika sätt att spara privat. Investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring är populära alternativ eftersom de oftast ger skattefördelar jämfört med ett vanligt sparkonto eller direktsparande i fonder eller aktier. Många väljer att spara i fonder med en hög aktieandel för att få möjlighet till högre avkastning över tid.
Vår tumregel för privat pensionssparande
- Spara 2,5 % av lönen efter skatt, från 30 års ålder.
- För var tionde år du väntar efter 30 år, dubblas det månatliga sparbehovet.