Spartips för ditt barns framtid

Egen lägenhet, körkort eller studier? Drömmar kostar pengar. Se tipsen på hur du sparar smart till ditt barn.

Att börja tidigt kan göra stor skillnad

Ge barnet en bra start på vuxenlivet 

Att komma igång tidigt med ett barnsparande kan göra stor skillnad, ju tidigare desto bättre. Med lite planering, och genom att tidigt börja spara regelbundet kan du ge ditt barn eller barnbarn en bra hjälp på vägen.

Men innan du startar ett sparande till barnen, se till att du själv har en ordentlig sparbuffert.   

Glöm inte heller att prata om ekonomi och pengar med ditt barn, det kan ge barnet större självförtroende kring pengar. Uppmuntra till att spara själv, och lär barnet förstå pengars värde utifrån sin ålder. Börja gärna tidigt. Vad ska veckopengen räcka till, och hur mycket kan barnet spara till lite större saker? Låt dem tjäna egna pengar genom olika uppdrag hemma, eller erbjud att matcha det belopp barnet själv sparar med lika mycket. Och med delaktighet är chansen större att barnet hanterar pengarna ansvarsfullt.

Hur mycket ska du spara till ett barn? 

När barnet närmar sig tjugoårsåldern sker ofta flera stora förändringar samtidigt. Det kan innebära att själv försörja sig eller börja studera, ta helhetsansvaret för sin ekonomi och kanske flytta till eget boende. Då kan ett extra tillskott vara välkommet. 

Men en stor summa pengar kan lika gärna stjälpa som hjälpa. Börja därför med att sätta ett tydligt mål när du ska spara till ditt barn. Det gör det lättare att bestämma hur mycket du behöver spara, och en större chans till att pengarna går till det du vill. Sparar du till barnets första bostad kan det vara bra att fundera kring vad det kan kosta att köpa en lägenhet när barnet ska flytta ut. Hur mycket krävs i kontantinsats då? Och hur mycket ska barnet klara av att spara ihop till själv? 

För den som till exempel har möjlighet att spara 1 250 kronor i månaden, motsvarande barnbidraget, och placerar det i en global aktiefond kan sparkapitalet växa till runt 350 000 kronor* efter skatt, avgifter och justerat för inflation på 18 år. En bra insats till första lägenheten. Alla har olika förutsättningar och alla sparar inte heller till barnen. 

Att komma igång tidigt gör stor skillnad. Ju längre tid du sparar och ju mer du sparar, desto mer hinner kapitalet växa till sig.  

Spara på rätt sätt

Det finns flera olika alternativ för dig som vill börja spara till barn. Den viktigaste frågan att fundera kring är om du själv vill bestämma när och hur barnet ska få pengarna, eller om de ska vara tillgängliga direkt på 18-årsdagen. Beroende på hur länge du ska spara till ditt barn, hur stor risk du är beredd att ta samt hur och när du vill att pengarna ska betalas ut finns det olika val. Så här kan du tänka: 

  • Ska barnet få tillgång till pengarna på sin 18-årsdag? Då kan ett i barnets namn vara ett bra val. Då får det själv bestämma över sina pengar så fort det fyllt 18 år. Fram till dess är det barnets förmyndare som förvaltar pengarna. Om sparandet överstiger 8 basbelopp, runt 470 400 kronor år 2025, måste en överförmyndare kopplas in. 

Många tonåringar är ansvarstagande och agerar rationellt, men det är ändå vanligt att föräldrar kan känna en oro över att barnet tidigt i vuxenvärlden får tillgång till ett större penningbelopp.

  • Vill du styra över när barnet ska få pengarna? Då kan ett Investeringssparkonto (ISK) i ditt eget namn vara ett bra alternativ. Då är det upp till dig att själv välja en tidpunkt att ge pengarna till barnet. Men tänk på att pengarna juridiskt sett är dina, och det kan vara bra att komplettera med ett där du försäkrar dig om att sparandet går till barnet om du avlider.
  • Vill du ha full kontroll på utbetalningarna? Då kan istället en  vara ett alternativ.  är en kapitalförsäkring där du kan sätta barnet som förmånstagare. Då kan du vara säker på att barnet får pengarna vid en tidpunkt som du bestämmer.  

I grund och botten är ett Investeringssparkonto och en Kapitalförsäkring mycket lika som sparformer. Gemensamt är att båda sparformerna schablonbeskattas, vilket innebär att när pengarna tas ut är de skattade och klara. Du behöver inte heller deklarera för byten, försäljningar och uttag. 

Den största skillnaden är att du med en kapitalförsäkring på förhand kan styra till vem, hur och när utbetalningen ska ske, vilket du inte kan göra med ett Investeringssparkonto. Ett Investeringssparkonto är däremot helt avgiftsfritt. 

En mamma och dotter tittar på något på en läsplatta.
Att komma igång tidigt gör stor skillnad. Ju längre tid du sparar och ju mer du sparar, desto mer hinner kapitalet växa till sig.

Sparhorisont och mål spelar roll

Barnets ålder och vad pengarna är tänkta att användas till är en bra utgångspunkt när du väljer hur mycket du ska spara och till vilken risk. Tänk på att även om det kan vara nära barnets 18-årsdag så ska sannolikt inte pengarna användas direkt. Placeringshorisonten är oftast längre än vad man först tänkt.   

Med en lång placeringshorisont är det bra att fundera kring om du är beredd att ta högre risk för att få möjlighet till högre avkastning på sparandet. Oftast lönar det sig om du sparar under lång tid, men värdet kan svänga kraftigt från dag till dag om du sparar i till exempel aktiefonder, så det lämpar sig framförallt när du sparar just på längre sikt.  

Att spara på konto med låg eller ingen ränta är i de flesta fall en alltför försiktig strategi om du sparar långsiktigt. Risken i detta avseende är att värdet av ditt sparande minskar i och med inflationen. Ska pengarna användas inom kort kan det vara klokt att placera på ett sparkonto för att undvika att sparandet tappar i värde vid en eventuell börsnedgång. 

* Förväntat värde om du sparar i vår fond Auto Criteria 100. Utfallet kan bli både bättre och sämre och beräkningen tar inte hänsyn till eventuella skatter. 

Räkna på ett sparande

Med vår sparkalkylator kan du räkna på ett sparande och se hur snabbt det kan växa. Ett enkelt sätt att komma igång.

I vår mobilapp, under Spara och placera, hittar du även en Barnsparguide.

Spartips när du vill spara till ditt barn

  • Se till att du har ett eget sparande först, till buffert och till pension. 

  • Börja spara till ditt barn tidigt och spara regelbundet, det gäller både till dig själv och barnet. 

  • Även ett litet belopp gör stor skillnad och blir en bra insats till en lägenhet, körkort eller annat sparmål. 

  • Ju längre sparhorisont desto högre risk kan du ta.  

  • Sprid risken genom att till exempel välja en bred fond som placerar i flera olika marknader eller välj flera olika fonder. 

  • Som kund hos oss kan du få hjälp med juridiska avtal och familjejuridik via vår samarbetspartner Lexly. 

  • Boka gärna ett rådgivningsmöte så kan vi ge dig individuella råd. 

Kom igång med ett barnspar

En pappa badar med sin bebis i en pool.

Ju tidigare du kommer igång desto bättre. Vi hjälper dig gärna att komma igång.

  • Räkna på sparande
  • Välj sparform
  • Öppna sparande

Du kanske också är intresserad av

En bestämd kvinna tittar rakt in i kameran.

Lär dig mer om bedrägerier

Kunskap och medvetenhet är två viktiga verktyg för att kunna stå emot bedragarna. Så håll dig uppdaterad.
Ett par vid ett frukostbord.

Köpa bostadsrätt?

Att köpa bostadsrätt är en stor affär. Här har vi sammanfattat allt du behöver veta för en lyckad bostadsaffär.

En kvinna som läser något på sin mobiltelefon.

Sparar du tillräckligt?

Att spara minst 5 procent av din inkomst är ett bra riktmärke. Ta hjälp av våra enkla tumregler för att komma igång med ditt sparande.