Skilsmässa

Vad gäller när det är dags att flytta isär? En guide med praktiska tips på vägen.

Vem har rätt till vad?

Få koll på det ekonomiska

Ibland blir livet inte som man tänkt. Eller så är separationen just ett första steg mot en positiv förändring. Oavsett hur skilsmässan känns för dig så finns det saker som är bra att ha koll på vad det gäller de ekonomiska aspekterna av skilsmässan.

För vad är det som påverkar er ekonomi egentligen? Och vad är best practice för ett så rättvist avslut som möjligt? Dags att reda ut vem som har rätt till vad med andra ord.

Så här skiljer du dig – skilsmässans 3 steg

 1. Ansök om skilsmässa
  Ansökan skickas till tingsrätten i din hemkommun tillsammans med hemorts- och personbevis. Är ni övers om att gå isär skickar ni en gemensam ansökan.

 2. Gör en bodelning
  En bodelning handlar om att fördela tillgångar och skulder. Utvärdera först vad ni har. Sen – fördela det på vardera person så att den får det hen har rätt till. 

 3. Lös det för barnen
  Är ni överens om hur ni gör med barnen vad gäller vårdnad och umgänge bestämmer ni förstås själv spelreglerna. Om ni inte kan enas – vänd er till domstolen.   

Frågor att ställa sig

Ändrad civilstatus ger mycket att tänka på. Här kommer en lista som hjälper alla parter att ställa rätt frågor och underlätta det praktiska, både tillsammans och på varsitt håll.

Se över vardagsekonomin
Som gifta har ni troligtvis haft en gemensam ekonomi. Vilka kostnader delar ni och hur ska de omfördelas nu när ni går skilda vägar?

Vem ska komma åt vad?
Vem har rätt att disponera över pengarna? Gå igenom era gemensamma konton och se över rätten att disponera över varandras konton.

Hur gör ni med bostaden?
Hur ser det ut med gemensamt lån och delning av bostaden? Hemmet och bolånet är viktiga frågor som behöver diskuteras när skilsmässan är ett faktum.

Har ni gemensamt konto?
Det är vanligt att ha kort och konton gemensamt. Fundera på vad ni behöver justera nu. Och om ni ska ha kvar ett gemensamt konto för utgifter för barnen. 

Vem ärver vem?
Nu är det bra att se över låneskyddets och placeringsförsäkringens förmånstagare. Hör av dig om du vill ändra ditt förmånstagarförordnande.

Gör en plan för framtiden
Nu när din ekonomi förändras är det bra att lägga upp en plan för att du ska ha råd trots förändrade förutsättningar. 

En första att-göra-lista

 • Se över er gemensamma ekonomi
 • Ändra autogiro och e-faktura
 • Kolla barnens ekonomi och sparande

Hör av dig när det är dags att sköta relaterade bankärenden. Vi finns här genom hela processen. 

Hjälp, någon behöver flytta!

Handelsbanken.se

Att bestämma hur man ska bo är en av de svåraste bitarna vid en skilsmässa. För hur ska man dela? Vem ska bo kvar? Och vem har ens råd? Det finns flera sätt att tänka här. 

Ni kan sälja den gemensamma bostaden och istället köpa varsin ny. Eller istället låta en stanna medan den andre flyttar. Oavsett vad ni väljer behövs finansiering. Och med det nya låneansökningar och säkerheter. Boka ett möte med oss så leder vi er rätt. 

Frågor och svar

Ta hjälp av en jurist

Handelsbanken app company - Handelsbanken.se

Som kund i Handelsbanken kan du få juridisk stöd och hjälp via Lexly. Så kontakta dem om du behöver stöd för att skilsmässan ska bli så rättvist som möjligt.

Läs fler artiklar om ekonomi

Handelsbanken.se

Köpa bostadsrätt − så fungerar det

Att köpa bostadsrätt är en stor affär, för många den största enskilda affären i livet. 

 - Handelsbanken.se

Ta kontroll över din pension

Vår pensionsexpert delar med sig av sina bästa tips och förklarar finessen med tjänstepension.

Handelsbanken.se

Alla behöver vi spartips ibland

Ett sparat kapital ger alltid glädje sägs det. Men hur gör du det bäst?