Här får du tips och råd om hur du och din expartner kan komma överens om hur ni ska dela på barnens kostnader. Alla vet att en separation och skilsmässa är en stor omställning, särskilt när det finns barn med i bilden.
Delad vårdnad med olika inkomster
Det är viktigt att ni pratar öppet om era ekonomiska förutsättningar och kommer överens om en lösning som känns rättvis för båda parter. Ett sätt kan vara att dela kostnaderna proportionerligt utifrån era inkomster. Då blir det mer rättvist än att dela kostnaderna rakt av.
Undvik konflikter
Att ha en tydlig plan för ekonomin vid delad vårdnad är avgörande för att undvika konflikter. Gör en lista över alla kostnader som rör barnen som kläder, fritidsaktiviteter och försäkringar. Diskutera hur ni ska dela på dessa kostnader och skriv ner överenskommelsen för att undvika missförstånd.
Kostnader för barn vid delad vårdnad
Hur stora barnens kostnader är varierar beroende på deras ålder och behov. När det gäller till exempel matkostnaderna kan en lösning vara att utgå från hur mycket tid barnen tillbringar hos varje förälder. Är det varannan vecka som gäller kanske det är enkelt att var och en står för de kostnader som uppstår. Annat gäller förstås om barnet bor mer hos en av föräldrarna. När det gäller kläder och skor är det bra att komma överens om hur ni ska dela på dessa kostnader.
Fritidsaktiviteter och hobbies kan också vara en betydande utgift, så glöm inte bort att diskutera hur ni ska dela på dessa kostnader. Om barnet eller barnen har många aktiviteter kanske det är svårt att fortsätta med alla. Kostnader för barnomsorg och skola bör också delas rättvist mellan föräldrarna. Om man har delad vårdnad men barnen bara bor hos den ena föräldern, varaktigt, kan den andra föräldern betala underhåll.
Hur mycket kostar det?
Försäkringskassan har listat ungefärliga kostnader för barn i olika åldrar.
Ålder
|
Månadskostnad*
|
---|---|
3-5 år
|
3 100 kr
|
6-9 år
|
3 300 kr
|
13-15 år
|
3 700 kr
|
16-18 år
|
3 900 kr
|
*Månadskostnaden inkluderar kläder skor, personlig hygien, fritid och mobiltelefoni.
Källa: Försäkringskassan.
Hur ni kan fatta rättvisa beslut tillsammans?
För att fatta rättvisa beslut tillsammans är det viktigt att ni har en öppen och ärlig kommunikation. Ta er tid att sätta er ner och prata om era ekonomiska förutsättningar och barnens behov. Skapa en gemensam budget där ni listar alla kostnader och hur ni ska dela på dem. Var beredda att justera överenskommelsen om era ekonomiska förutsättningar förändras. Skriv ner vad ni har kommit överens om för att undvika framtida missförstånd.
Viktigt att komma ihåg:
- Öppen kommunikation: Prata öppet om era ekonomiska förutsättningar och barnens behov.
- Gör en budget: Skapa en gemensam budget och skriv ner överenskommelsen.
- Var flexibla: Justera överenskommelsen vid behov och undvik konflikter genom att vara flexibla.
För mer rådgivning om ekonomi, kontakta oss på Handelsbanken. Vi hjälper dig att hitta de bästa lösningarna för din familj.
Viktigt att prata om:
- Matkostnader: Växande tonåringars matkostnader kan vara något att prata om. Självklart spelar det roll var barnet bor och äter mest.
- Kläder och skor: Bra att ha en strategi runt de dyrare kläderna. Märkeskläder eller inte? Vad är basbehov och vad är mer lyx? Vad tycker ni som är föräldrar är rimligt?
- Fritidsaktiviteter: Se över totala kostnaderna för barnens aktiviteter. Är det rimligt? Har ni fortfarande råd? Vad är roligast och viktigast? Ha en dialog med varandra.
- Barnomsorg, försäkringar, vård, medicin: Diskutera och se till att bli överens och ha en plan.