Två killar står i ett kök och dricker kaffe. Två killar står i ett kök och dricker kaffe.

Gemensam ekonomi − så kan ni dela på utgifterna

Vad innebär gemensam ekonomi och hur fungerar det i praktiken? Se våra tips på hur du kan tänka när ni ska dela på hushållets kostnader på ett rättvist sätt.

Vad innebär gemensam ekonomi?

Gemensam ekonomi kan betyda långt mycket mer än att båda parter tar ansvar för hushållets gemensamma räkningar och utgifter.  Det kan betyda gemensamma målsättningar och drömmar. På så sätt kan det bli ett kitt som svetsar er samman och stärker relationen.

10 tips för att lyckas med gemensam ekonomi:

 1. Vad är viktigt?: Diskutera finansiella mål och konsumtionsvanor. Det underlättar om ni har liknande prioriteringar, men ni behöver inte hålla med varandra i allt. En del av ekonomin kan ju fortfarande vara privat. Se punkt 4.

 2. Gemensam budget: Utveckla en gemensam hushållsbudget tillsammans som visar inkomster och utgifter. Vad finns kvar efter att räkningarna är betalda? Hur mycket kan ni spara? Det hjälper att följa upp utgifter och arbeta mot gemensamma ekonomiska mål.

 3. Buffert: Oväntade utgifter kommer förr eller senare. Det kanske är en ömmande tand som måste dras ut eller en dyr reparation av bilen. Skapa en ”nödfond” för att täcka sådana utgifter. En tumregel för ett buffertsparande är minimum två månadslöner efter skatt.

 4. Hur mycket ska vara gemensamt?: Bestäm om ni ska ha separata bankkonton, gemensamma konton eller en kombination. Detta beror bland annat på era intressen och ekonomiska mål. Något som brukar underlätta mycket är ett gemensamt ”matkonto” som båda har betalkort kopplat till.

 5. En schyst fördelning: Hur mycket bör ni bidra med till gemensamma utgifter? Det kan vara baserat på en procentuell andel av inkomsten, vilket kan vara ett sätt att få en rättvis och jämställd ekonomi.  

 6. Sätt finansiella mål: Identifiera kortsiktiga och långsiktiga ekonomiska mål, som att spara till semester, köpa bostad eller bli ekonomiskt oberoende. Arbeta tillsammans för att uppnå era mål. Använd olika konton för olika mål och gläds tillsammans när ni ser målen närma sig.

 7. Regelbundna uppföljningar: Avsätt tid för att gå igenom er budget, följa upp framsteg mot målen och ta upp eventuella bekymmer eller förändringar i er ekonomiska situation.

 8. Planera för stora utgifter: Om det finns stora utgifter på horisonten, som att köpa ett hus eller få barn, planera för dem tillsammans och fatta ekonomiska beslut i samförstånd.

 9. Var flexibel: Livet kan vara oförutsägbart. Var öppen för att anpassa er ekonomiska plan när omständigheterna ändras och stöd varandras ekonomiska strävanden.

 10. Professionell rådgivning: Handelsbanken bistår er gärna i ekonomiska frågor i stort som frågor om sparande och pension eller bolån.

Tänkvärda punkter för att undvika konflikter

 • Vad har ni för drömmar och mål?

 • Hur mycket ska vara gemensamt?

 • Vad är en schyst fördelning?

 • Ha utrymme för sparande

"Ett kitt som svetsar er samman och stärker relationen"

Text: Lars Westberg, placeringsstrateg, Handelsbanken.

Olika alternativ och upplägg för gemensam ekonomi

Hur ni vill dela upp er gemensamma ekonomi är upp till er. Ska den vara gemensam, separat eller ska ni hitta en lösning där emellan? 

Helt gemensam ekonomi

Här spelar det ingen roll vem som tjänar vad. Ni lägger ihop samtliga inkomster och använder dem till samtliga utgifter för hushållet. 

Dela lika

Här kan ni välja att ha ett gemensamt konto där ni sätter in samma summa varje månad. Ni bestämmer vilket belopp som ska sättas in och vad pengarna ska användas till. Till exempel kostnader för hushållet som hyra, mat och bil. Vid sidan om kan ni ha en egen ekonomi för privata utgifter. Detta alternativ kan passa om ni tjänar ungefär lika mycket.

Procentuell fördelning

Ett sätt att få en rättvis och jämställd gemensam ekonomi är att bidra procentuellt av det man tjänar. Den som tjänar mest, äger större delen av boendet eller har eventuella barn från tidigare förhållande bör till exempel betala mer av de gemensamma utgifterna. Om du till exempel tjänar 60 % av hushållets totala inkomst så står du för 60 % av de gemensamma utgifterna.

Gemensamt sparande

En familj sitter utomhus och äter middag.

Med ett gemensamt sparkonto kan ni spara tillsammans mot gemensamma drömmar och mål. Ni kan använda olika konton för olika mål.

 • Spara mot drömmar och mål – bostad, resa eller bröllop
 • Spara till buffert – om något oväntat skulle inträffa
 • Spara till barn – sätt av en del av barnbidraget 

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Ett ungt par står vid köksbänken och diskuterar.

Få koll med en budget

Att veta exakt hur mycket du har att röra dig med varje månad ökar känslan av trygghet. Så här gör du en budget.

En mamma försöker mata sin bebis som hon har i knät.

Hur jämställd är din pension?

Minska pensionsgapet med medvetna val. Lär dig mer om vad som påverkar pensionen och hur du kan stärka din egen pension.

Ett ungt par står i en skog och håller om varandra.

Ska ni flytta ihop?

Grattis! Här är några viktiga tips och råd på vägen om ni ska flytta ihop och bli sambos.