Trygg start med kort och Swish för barn

Har du barn som ska börja ta hand om sina egna pengar? Då kommer här några tips på hur du kan hjälpa ditt barn att bli redo för att sköta kort och Swish.

Dags att börja tänka på pengar?

Barnens banktjänster

Småbarnsåren går fort och plötsligt är det dags för ditt barn att börja göra saker mer självständigt. Köpa mellanmål efter skolan? Gå och handla med kompisarna? Ta sig till en kompis på egen hand, kanske åka på läger på ett lov? Köpa presenter själv. Ja, exemplen är förstås många. Så här har du som förälder ytterligare en viktig uppgift: att lära dina barn om ekonomi helt enkelt. 

Så är det inte gjort än, så kan det vara dags att prata om pengar med barn

Veckopengen är början!

Ett första steg mot en egen ekonomi är förstås veckopengen. Eller månadspeng som det brukar bli när barnet är lite äldre. Att få egna pengar att ansvara för hjälper ju till att förstå pengars värde. Det blir ju väldigt tydligt om man till exempel förköper sig och pengarna tar slut. Här får du som förälder varsamt lotsa ditt barn med tips och stöd. Nästa naturliga steg för barnet kan vara att få sina pengar på ett eget konto och tillgång till Swish och bank-app. 

Kund i Handelsbanken?

Om ditt barn är kund i Handelsbanken kan du enkelt skaffa både konto och kort åt barnet i internetbanken. Där kan du även teckna ett Handelsbanken ID för barnet - en begränsad version av BankID som endast fungerar för Handelsbankens app och för Swish. När ditt barn fyllt 12 år kan barnets Handelsbanken ID bytas till ett Mobilt BankID, som kan användas för identifiering hos både myndigheter och många företag, men också i andra sammanhang. 

Kom igång så här

För att få ett kort att använda behövs förstås ett eget konto. Det brukar vara det allra första steget. Sen är nästa naturliga steg att skaffa sig någon form av e-legitimation. Antingen Handelsbanken ID eller ett Mobilt BankID, om barnet är över 12 år. När detta är på plats är det enkelt att komma vidare med att ladda ner vår app och komma igång med Swish.  

Om ditt barn inte är kund än?

Det kan ju vara så att ditt barn inte är kund i Handelsbanken än, utan ska bli det. Då behöver du eller ni som är vårdnadshavare besöka ett bankkontor för att få hjälp och komma igång. Här kan du hitta närmaste
girls walking and watching mobile - Handelsbaken.se
När är det dags att få köpa vad man vill för veckopengen?

Vilka banktjänster finns för barn?

Här ser du vad som finns
  • Konto
  • Kort
  • Swish
  • Handelsbanken ID
  • BankID

Veckopengen

Hur mycket är rimligt att ge? Med vår Veckopengshjälp får du en rekommendation på belopp baserat på barnets ålder. 

Handelsbanken ID

Hos oss får ditt barn möjlighet att ansvara för sitt konto och swisha pengar, men inte göra egna kortköp på nätet. 

Frågor och svar

Läs fler artiklar om ekonomi

Man med laptop

Undvik investeringsbedrägerier

Handelsbanken.se

Ta snacket om pengar tidigt