5 tips för dig som söker extrajobb

Söker du extrajobb är det viktigt att du inte glömmer bort dina rättigheter. Här listar vi fem saker att ha koll på.

Får du ett extrajobb – tänk på dina rättigheter

Ett bra sätt att skaffa sig erfarenhet och tjäna extra pengar är att sommarjobba, jobba på loven eller ha ett extrajobb vid sidan av skolan. Men när du får ett extrajobb – tänk då på dina rättigheter, för vissa arbetsgivare kan glömma bort sina skyldigheter. Har du koll på dina rättigheter upptäcker du också om din arbetsgivare är oseriös. Här har vi listat 5 saker att ha koll på:

1. Provjobba – då ska du ha betalt

Att provjobba är ett bra sätt att visa vad du går för, speciellt bra för dig som kanske saknar referenser. Det är också ett bra sätt för en arbetsgivare att se att allt fungerar med dig som person, med arbetsuppgifter och att du passar in i teamet och så vidare. men om du provjobbar har du rätt att få betalt för tiden du jobbar.

Tänk även på att ha ett lönekonto förbetett när du väl får din första lön. 

2. Acceptera inte ett solskensavtal

Ett solskensavtal innebär att du kan bli hemskickad från arbetet utan lön vid dåligt väder. Detta blir vanligare och vanligare för personal anställda vid till exempel glasskiosker och på sommarcaféer. Du ska också få veta i förväg när du ska jobba. Det är alltså inte okej att ställa in samma morgon och förvänta sig att inte behöva betala lön.

3. Jobba inte svart

Det finns flera anledningar till att du inte ska jobba svart. Framförallt så är det olagligt, men även för din egen säkerhet ska du inte jobba svart eftersom att du då jobbar oförsäkrad och frånsäger dig alla rättigheter du har som anställd. Du kommer inte heller kunna använda jobbet som merit eftersom du varken kommer få anställningsavtal eller anställningsintyg. 

Sist men inte minst, om arbetsgivaren föreslår svartjobb för att du ska få behålla mer av lönen när du inte betalar skatt, så tänk på att om du bara jobbar några veckor på lovet så kommer du sannolikt ändå inte behöva betala skatt. På skatteverket.se kan du läsa om både jämkning och om hur mycket du får tjäna utan att behöva betala skatt. 

4. Se till att få anställningsavtal

I ditt anställningsavtal eller anställningsbevis som det också kallas ska det finnas information om anställningen; vilken sorts anställning det är, hur länge du ska jobba, vilka arbetsuppgifter du ska utföra, hur mycket lön du har och så vidare. Ett anställningsavtal är bra både för dig och för arbetsgivaren för då har ni en skriftlig överenskommelse om vad du ska göra och hur mycket du ska få betalt och på så sätt kan ni undvika missförstånd senare. Senast en månad efter att du har börjat, om din anställning är längre än 3 veckor ska du ha fått ett anställningsavtal.

5. Ha koll på semesterersättningen

Semesterersättningen får inte inkluderas i lönen utan måste specificeras separat på lönebeskedet. 

En ung tjej som jobbar som lärare står i ett klassrum.
Tänk på dina rättigheter när du får ett extrajobb, för vissa arbetsgivare kan glömma bort sina skyldigheter.

Vad är ett extrajobb? 

Ett extrajobb är något man gör vid sidan av sina studier eller vid sidan av sitt ordinarie jobb för att tjäna extra pengar. Som gymnasieelev eller som student är det vanligt att kunna få extrajobb inom butik, café och restaurang. Du kan till exempel också söka jobb som ungdomsledare eller inom läxhjälpsföretag. Ett bra sätt att få in en fot på ett företag som håller på med det du utbildar dig inom är att göra praktik.

Ett annat sätt att tjäna extra pengar är att hålla utkik efter studenterbjudanden.

Fördelar och nackdelar med extrajobb

Fördelarna med extrajobb är både att skaffa sig erfarenhet och tjäna extra pengar. Men om extrajobbet gå ut över din huvudsysselsättning så att du inte hinner med dina studier eller ditt ordinarie jobb blir det till en nackdel. Det kan också bli en nackdel om du tjänar så mycket att ditt studiemedel påverkas. På CSN kan du läsa mer om fribeloppet.

Checklista:

 • Provjobba inte gratis

 • Acceptera inte solskensavtal

 • Jobba inte svart

 • Se till att få ett anställningsavtal

 • Ha koll på semesterersättningen

Öka chanserna att få jobbet du vill ha

Att söka jobb kan kännas svårt och tidskrävande.  För att öka chanserna att få jobbet du vill ha ska du tänka på att anpassa din ansökan, personligt brev och CV, efter tjänsten och motivera varför du vill ha jobbet. 

Personligt brev

 • Lyft fram dina egenskaper och erfarenheter som passar tjänsten. Ta gärna upp exempel på i vilka sammanhang du uppvisat de egenskaperna och färdigheterna som arbetsgivaren efterfrågar.

 • Berätta vad du kan bidra med och vad företaget kan förvänta sig av dig. 

 • Motivera gärna varför du vill jobba på det företaget. Det signalerar ett genuint intresse för tjänsten. 

CV

 • Dina chanser ökar också om du har ett tydligt och överskådligt CV. 
 • Se till att allt är uppställt i omvänd kronologisk ordning – alltså att dina senaste erfarenheter listas först.
 • Dela upp ditt CV med tydliga rubriker, t. ex Arbetslivserfarenhet och Utbildning

Utvecklas med oss under din studietid

Ett gäng ungdomar står och håller om varandra.

Student eller nyexaminerad?

Vi på Handelsbanken kan erbjuda dig som är i början av ditt yrkesliv möjligheter att utvecklas inom olika delar av banken och inom olika yrkesroller i Sverige och på våra övriga hemmamarknader. 

 • Se lediga jobb kombinera studier med jobb

 • Examensarbete och praktik

 • Program för studenter

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

En ung kille kikar in i ett kylskåp.

Knapert som student?

Livet som student är ofta knapert, men med en budget räcker pengarna längre. Så här kan en studentbudget se ut.
En kvinna som pratar i telefon.

Sparar du tillräckligt?

Att spara minst 5 procent av din inkomst är ett bra riktmärke. Ta hjälp av våra enkla tumregler för att komma igång med ditt sparande.
En ung man sitter i ett rum fullt med flyttlådor.

Första lägenheten?

För att göra övergången och själva flytten till din första lägenhet lite enklare har vi listat saker du kan tänka på.