Handelsbanken.seHandelsbanken.se

Få koll på företagets klimatavtryck

Nu kan du som är företagskund hos Handelsbanken få koll på hur just ditt företag påverkar klimatet.

Minska koldioxidutsläpp med hjälp av bokföringen

Webbverktyget Hållbarhetskollen kartlägger verksamhetens koldioxidutsläpp och levererar en tydlig sammanställning av utsläppen.  

– Det är ett nytt sätt att arbeta med hållbarhet, säger Kalle Nilvér, grundare av GoClimate, som står bakom Hållbarhetskollen. 

Samarbetet med GoClimate innebär att Handelsbanken nu kan erbjuda företagskunder en automatiserad analys av företagets klimatavtryck.  

– Kraven på information om företags klimatpåverkan växer, och vi ser ett behov av stöd hos våra kunder för att ta fram dessa uppgifter. Vi som bank tittar också mer och mer på hållbarhetsrisker när vi gör en kreditbedömning, säger Anna Blomstergren, hållbarhetsansvarig på Handelsbanken finansiering.  

Information direkt från bokföringen 

Hållbarhetskollen baserar analysen av företagets koldioxidutsläpp på uppgifter om verksamheten, i stället för schablonuppskattningar eller manuellt insamlade siffror.  

– Det gör vår tjänst revolutionerande. Företag får snabbt översikt över sitt faktiska klimatutsläpp, säger Kalle Nilvér. 

Som underlag för analysen använder Hållbarhetskollen företagets leverantörsfakturor och kvitton. Materialet tillgängliggörs genom en integration med bokföringssystemet. Hållbarhetskollen läser av detaljer i underlagen, exempelvis hur många kilowattimmar som använts på företagets kontor. Alla utgifter värderas i koldioxidutsläpp och sammanfattas i en analys av bolagets klimatavtryck. Utifrån hur utsläppen ser ut presenteras även konkreta råd om hur företaget kan minska sin klimatpåverkan.  

För företag som vill minska sina koldioxidutsläpp erbjuder Handelsbanken grön leasing av elfordon, grön finansiering av vagnpark och även tjänstepensionslösningar med hållbara fonder, berättar Anna Blomstergren.  

Följ förändringarna

Företagskunder i Handelsbanken har tillgång till verktyget via internetbanken. Där kan man godkänna att Hållbarhetskollen får tillgång till företagets betalningsunderlag. De bokföringsprogram verktyget har koppling till är i nuläget Fortnox, Björn Lundén och PE Accounting.  

– Vi kopplar på fler system så snabbt vi hinner. Tanken är att alla bokföringssystem ska vara kompatibla med Hållbarhetskollen, säger Kalle Nilvér. 

För de företag som redan tidigare har arbetat med klimatberäkningar innebär tjänsten en rejäl besparing av både tid och kostnad. I stället för att använda Excel, involvera olika avdelningar på företaget och kanske ta hjälp av konsulter för beräkningar automatiseras processen.  

Dessutom kan företag få uppdaterade hållbarhetsrapporter varje månad, vilket gör det möjligt att löpande följa sitt klimatavtryck. 

– Om företaget inför en ny resepolicy i maj kan man redan i juni logga in för att se hur förändringen har fallit ut. Det blir ett helt nytt sätt att jobba med hållbarhet, säger Kalle Nilvér. 

Informationsunderlag för dig som underleverantör 

Det nya EU-direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) innebär att allt fler företag behöver hållbarhetsrapportera. Standardanalysen i Hållbarhetskollen uppfyller inte kraven på en sådan rapportering, men i verktyget finns också möjlighet att beställa en mer djupgående analys som uppfyller kraven. Ska man däremot endast lämna underlag i egenskap av underleverantör räcker den information som Hållbarhetskollen erbjuder normalt sett väl. 

– För ett litet eller mellanstort bolag är analysen ett perfekt sätt att komma i gång med sitt hållbarhetsarbete, säger Kalle Nilvér. 

Kalle Nilvér
Kalle Nilvér, vd GoClimate
Anna Blomstergren, Handelsbanken
Anna Blomstergren, hållbarhetsansvarig Handelsbanken finansiering

Webbinarium om hållbarhet

Handelsbanken.se

Så här gör du för att få koll på företagets klimatavtryck

Se vårt inspelade webbinarium från den 6 februari. Du får konkreta tips på hur du som företag kan mäta ditt klimatavtryck med hjälp av verktyget Hållbarhetskollen. 

Du kanske också är intresserad av

Glada medarbetare på ett möte på jobbet

Trappa ner och gå i pension på deltid?

Att fortsätta jobba, men få mer fritid? Läs experterna tips om deltidspension.
En grupp med människor har ett möte

Förnya med egna idéer

De flesta företag behöver förnyelse – men det händer inte av sig själv. Hur får man fart på idéerna? 

En företagare undviker att bli lurad

Företagskapning

Företagskapning, falska mejl och bluffakturor – bedrägerier ger förluster på flera miljarder varje år.