Varför är den svenska kronan så svag just nu?
– Kronan halkade efter redan under fjolåret. Skakiga marknader har historiskt varit en dåligt för den svenska valutan. 2022 var inget undantag och under hösten försvagades kronan mot euron när den europeiska centralbanken förväntades höja räntan mer än Riksbanken. En ytterligare faktor är Sveriges höga räntekänslighet, med stor skuldsättning bland hushåll, vilket utländska investerare nog ser som en ökad risk med Sverige.
– Men det handlar också om att dollarn stärkts. De flesta västvalutor har försvagats mot dollarn den senaste tiden. Och det finns fler skäl till det. Den amerikanska centralbanken har höjt räntan mer och snabbare än andra centralbanker vilket lockat investerare till USA. USA har också relativt sett gynnats av höga oljepriser och geopolitisk osäkerhet lockar till investeringar i dollar som den stora ”reservvalutan”.
Vilka effekter får det på ekonomin?
– En svag krona slår åt två håll. För exporterade bolag ökar konkurrenskraften med en svagare krona vilket är bra för ekonomin. Men den andra sidan av myntet är att en svagare krona spiller över på allt möjligt som vi importerar, inklusive många insatsvaror hos företagen. Det är också en bidragande orsak till att inflationen (även rensat för energi och livsmedel) är högre i Sverige än i många andra länder.
Hur ser ni på kronan framöver?
– Vår utgångspunkt är att kronan är undervärderad mot både euron och dollarn och att den borde förstärkas på lite sikt. Hur lång tid detta tar påverkas bland annat av den aktuella konjunkturcykeln, inflationsutvecklingen och centralbankernas styrräntor. Så länge osäkerheten kring konjunkturen består, och så länge inflationsbekämpningen och räntor i olika grad avviker från det normala i olika länder kommer kronan vara svag. Först när riskaptiten på marknaden stabiliseras ser vi en gradvis förstärkning.
– Våra prognoser är att en euro i slutet av 2025 kostar 10,20 kronor och en dollar 8,70 kronor. Det finns också sådant som talar för en trendmässig förstärkning efter det. Då är det mer strukturella faktorer som avgör.
Vad bestämmer ett lands växelkurs?
Kort sikt
Kapitalflöden
RänteskillnaderRelativ konjunkturutveckling
Osäkerhet
Lång sikt
(jämvikt, ca 5 års sikt)
Strukturella faktorer såsom relativ produktivitet, bytesbalans och bytesförhållande
Genomsnittlig inflation relativt handelspartner