Många företag har på senare tid vaknat upp i en ny ekonomisk verklighet med handelstullar, svängningar på börsen och en potentiell inbromsning i tillväxten. Utvecklingen i omvärlden fortsätter att väcka frågor hos våra kunder och svenska folket. I ett samtal med vår chefsekonom Christina Nyman lyfter Maria Lidström Andersson, kontorschef i Solna, några av de mest aktuella frågorna just nu.
Hur ser du att läget med handelstullar utvecklas framåt?
– Jag tror man ska räkna med att det kommer vara fortsatt fram och tillbaka och att USA i slutändan kommer att ha betydligt högre tullar på i princip all sin import, från lite drygt 2 procent till mellan 10-15 procent. I vår senaste Konjunkturprognos från den 21 maj har vi antagit att USA kommer lägga en generell tull på europeisk import på runt 10 procent. Troligtvis med högre nivåer på vissa sektorer som till exempel fordon. Mot den bakgrunden tror vi att EU svarar, men inte nödvändighetsvis med exakt samma motdrag. Det betyder för EU att vi ökar den genomsnittliga tullnivån på vår import från drygt 2 till cirka 4 procent . Det här får negativa effekter på den globala ekonomin, främst USA men även andra länder. Och det leder till högre inflation i USA, medan vi tror att inflationen snarare dämpas i Europa till följd av svagare efterfrågan.
Vilka konsekvenser tror du det får på svensk tillväxt?
– Vi är en liten öppen ekonomi och vi kommer att påverkas. Så jag ser framför mig att återhämtningen i svensk ekonomi fördröjs. Det finns två saker vi antog tidigare i år där det ena var att vi skulle få ett milt tullscenario. Det har inte hänt. Det andra var att hushållen skulle få tillbaka sin tillförsikt att börja konsumera i linje med sina inkomster. Det ser vi också utmanas av den allmänna oron. Jag tror att hushållen skjuter på större inköp och företag skjuter upp investeringar och nyanställningar, vilket sammantaget leder till att återhämtningen fördröjs.
Vilka branscher påverkas?
– Dels är det dem som exporterar till USA. Här har vi till exempel motorfordonsindustrin och vi ser att stämningsläget i Västra Sverige har försämrats påtagligt enligt Konjunkturinstitutets barometer. Läkemedelsindustrin har än så länge inga tullar, men vi bedömer att det kommer att komma ökade tullar där också. Sen har vi detaljhandeln som på vissa områden har det ganska kämpigt. Om hushållen håller hårdare i plånboken så kan det bli tufft där. Samtidigt innebär ökade försvarsinvesteringar att företag inom denna sektor gynnas.
Vad tror du om ränteutvecklingen framöver?
– Innan handelskriget eskalerade trodde vi att räntan skulle ligga kvar på 2,25 %. Nu har förutsättningarna ändrats med handelstullarna och en återhämtning som fördröjs. Det betyder att vi räknar med att Riksbanken sänker räntan med början i juni och fortsätter i augusti ner till 1,75 % för att stödja den ekonomiska utvecklingen.
Hur utvecklas inflationen då?
– Vår bedömning är att inflationen i Sverige inte kommer att stiga av tullkriget, till skillnad från i USA där vi kan se en kraftig inflationsutgång. Inflationen är fortfarande förhöjd i Sverige men vi bedömer att den svagare efterfrågan i världen och i Sverige tillsammans med den starkare kronan gör att inflationstrycket successivt dämpas och att inflationen kommer ligga nära Riksbankens mål på 2 procent. Det här ger utrymme för Riksbanken att sänka räntan för att mildra de negativa effekterna på ekonomin och minska risken att inflationen blir för låg längre fram
Hur kommer kronan utvecklas i rådande läge?
– Den snabba förstärkning vi har sett av kronans växelkurs har överraskat. Framförallt är det en allmän försvagning av den amerikanska dollarn som ligger bakom. Men vi har även sett att kronan har stärkts mot euron. Vi räknar med att dollarn kommer att försvagas ytterligare när det blir alltmer uppenbart att den amerikanska ekonomin påverkas negativt av handelskriget. Det finns också mycket som talar för kronan som har goda statsfinanser, det vill säga bra förutsättningar för en återhämtning när osäkerheten lättar och inflationen är under kontroll. Vi har också en långsiktig syn att kronan ska ligga på starkare nivåer än idag. Men tidpunkt och hastighet är svårt att bedöma. Vår bedömning är en fortsatt succesiv förstärkning, mer mot dollarn än euron. Vid årets slut är vår prognos att en euro kostar 10,80 och en dollar 9,15.
– Tack så mycket för pratstunden, Christina Nyman. Vi på bankkontoret får många frågor just nu och om du som är företagare känner att du behöver professionell rådgivning kring sådant som påverkar ditt företag är du välkommen att kontakta en rådgivare på ditt lokala bankkontor, avslutar Maria Lidström Andersson, kontorschef Handelsbanken Solna.