I samband med att ditt bolags räkenskapsår är slut behöver du deklarera bolagets resultat. Lämnar du in deklarationen för sent riskerar du att behöva betala förseningsavgift. Datumen är olika för dig som driver enskild firma och för dig som driver företag i annan bolagsform. Det går såklart bra att ta hjälp av en redovisningsekonom men i många fall går det bra att hantera deklarationen själv.
Anki Lenksjö, företagsmarknadschef på Handelsbanken Kungsträdgården
Öppnas i nytt fönster i Stockholm, reder ut vad som gäller och svarar på några frågor.
Vad skiljer sig åt mellan de olika bolagsformerna?
– Alla bolag är inte skattesubjekt, men de behöver ändå deklarera. Exempelvis så är en enskild firma inte skatteskyldig, utan det är istället den enskilde näringsidkaren, det vill säga den som driver firman, som ansvarar för företagets deklaration och skatt. Ett aktiebolag är däremot ett skattesubjekt och lämnar in en egen deklaration. Ett handelsbolag skulle man kunna säga är ett slags mellanting, där bolagets inkomster ska skattas av alla delägare, men där bolaget skattar för bland annat mervärdesskatt och fastighetsskatt. I aktie-, handels-, och kommanditbolag styrs dessutom deklarationsdatumen av bokslutsdagen.
Vad händer om deklarationen lämnas in för sent?
– Om du driver enskild firma är förseningsavgiften 1 250 kr. Den fördubblas efter tre månader och tredubblas om du är mer än fem månader sen. För aktiebolag är avgiften 6 250 kr, och den tredubblas om deklarationen lämnas in mer än fem månader försent.
Vilken blankett ska man använda vid deklarationen?
– För enskild firma används Inkomstdeklaration 1 hos Skatteverket, alltså samma deklaration som för din privatekonomi. Aktiebolag och ekonomiska föreningar lämnar in Inkomstdeklaration 2. Aktiebolagets delägare redovisar också sina andelar i bolaget i den privata inkomstdeklarationen. Om det är ett fåmansaktiebolag används bilaga K10 för att deklarera respektive andelar. I handelsbolag betalar alla delägare skatt på resultatet i förhållande till sin respektive andel i bolaget, och där används blanketterna N3A för fysiska personer och N3B för juridiska. Även bolaget behöver lämna in Inkomstdeklaration 4 till Skatteverket.