Det är mycket information som måste finnas med när du ska ta betalt med faktura. Har du koll på alla 15 delar? Vi hjälper dig att lista dessa och förtydligar vilken information krävs och efterfrågas.
Vad ska en faktura innehålla?
Fakturanummer
Varje faktura behöver ett löpnummer som är unikt. Det skrivs i en obruten nummerserie under hela ditt företags räkenskapsår, exempelvis 2024-1, 2024-2 och så vidare. För kredit- och påminnelsefaktura krävs ett unikt fakturanummer.
Faktura- och leveransdatum
Fakturadatum innefattar det datum som fakturan skickas och leveransdatum är det datum då sålde din tjänst eller vara. Går det inte att ange ett specifikt datum för leverans kan du skriva vilken månad det var. Dessa två kan skilja sig, exempelvis om du skickar din produkt den 7 maj och fakturan skickar du några dagar senare, den 10 maj.
Kundadress
Adressen till din kund som ska betala fakturan. Uppge kundens namn och adress utan förkortningar.
Betalningsvillkor
Villkoren för betalning för fakturan, kan handla om 30, 20 eller 15 dagar och utgår från fakturadatumet.
Förfallodatum
Det är den sista dagen för betalning och behöver stå med på fakturan.
Dröjsmålsränta
Om kunden inte betalar i tid har du rätt till att begära ränta efter förfallodagen. Det behöver du meddela kunden om i förväg, om inte kunden är näringsidkare eller en myndighet. Räkna ut dröjsmålsränta: Beräknas på hela fakturans belopp inklusive moms, men ingen moms läggs till på själva räntebeloppet. Normalt fungerar Riksbankens referensränta plus åtta procentenheter som dröjsmålsränta, ska du som säljare ta ut högre ränta än det behöver det vara särskilt avtalat.
Specifikation
Krävs på ditt företags faktura, noggrant specificerat, vilka tjänster eller varor som levererats, som antal och enhet.
Pris
Skrivs exklusive moms på dina varor eller tjänster.
Kontaktuppgifter
Ditt företags namn, adress, telefonnummer, e-post-adress och om du har en webbsida rekommenderas stå med på fakturan. Är det ett aktiebolag du fakturerar från behöver även organisationsnummer och orten för huvudkontoret finnas med. Hela företagsnamnet och adress behöver stå med.
Företagsnamn
Behövs till fakturamottagaren och dennes adress behöver också stå med.
VAT-nummer
Fungerar som ditt registreringsnummer för moms. Är ditt företag registrerat för moms innehar ditt företag ett unikt Value Added Tax-nummer och är det ett svenskt företag börjar det alltid med SE. Ditt VAT-nummer hittar du på registreringsutdraget från Skatteverket.
Bank- plusgironummer
Det nummer som betalningen ska skickas till är viktigt att ha med så att kunden ser vart betalningen ska gå. Läs mer om bankgiro.
F-skatt
Om ditt företag erbjuder tjänster behöver du uppvisa att du är godkänd för F-skatt, det gör du genom att skriva på fakturan att du har en F-skattsedel. En F-skattsedel fungerar som ett bevis för att det är företagaren (fakturautställaren) som ansvarar för att betala sociala avgifter och skatter för utfört arbete.
Momssats
Läggs på ditt pris och ska finnas utskrivet. Det är tre olika momssatser: 25 procent (de flesta varor och tjänster), 12 procent (restaurangbesök eller matvaror), 6 procent (konsertbesök, taxi etc.) Även om det är momsfritt ska det anges på fakturan och momsen skriver du i kronor och ören. Således blir totalbeloppet, som köparen ska betala dig: Ditt pris + moms (25/12/6 procent).