Så fungerar förmånsbil

Få reda på hur det funkar med förmånsbil och lär dig mer om skatteregler, kostnader och skillnaden gentemot tjänstebil.

Vad är en förmånsbil?

Är du intresserad av förmånsbil? För dig som åker en del bil  i tjänsten men som också önskar köra fordonet privat kan förmånsbil vara en smart lösning. 

En förmånsbil är i praktiken en löneförmån som innebär att du får tillgång till en bil genom din arbetsgivare som bekostas genom förmånsbeskattning, vilket innebär ett löneavdrag som motsvarar det beskattade förmånsvärdet.

Med förmånsbil följer en rad fördelar, en av dessa är så klart att leasing innebär möjlighet att välja nya, populära bilmodeller. Men du får även en riktigt bra överblick av dina kostnader utan utrymme för obehagliga överraskningar i form reparationskostnader eller skatter. Arbetsgivaren står nämligen för leasingavgift, trängselskatt, fordonsskatt och vägavgifter. 

Du kan även få kostnader för försäkringar, service, däckbyten, biltvätt m.m. täckta av din arbetsgivare. Det är viktigt att du hela tiden för en körjournal när bilen används privat respektive i tjänsten för att separera vad som ska förmånsbeskattas och inte så det överensstämmer med gällande skatteregler. 

För dig som önskar hjälp med finansiering av vagnpark eller företagsbil, har vi kunniga experter som gärna diskuterar olika alternativ utifrån vad som passar i ert fall.


Skillnaden mellan förmånsbil och tjänstebil

Skillnaden mellan en förmånsbil och en tjänstebil kan ibland vara förvirrande små. Ofta används ordet tjänstebil lite slarvigt i vardagligt tal, inte sällan som ett samlingsnamn för både förmånsbil och servicebil/yrkesbil. 

En tjänstebil, även kallad servicebil eller yrkesbil, är ett fordon som helt och hållet tillhandahålls av arbetsgivaren för att uteslutande användas i tjänsten, medan en förmånsbil också kan användas privat av den anställde. 

Det är viktigt att förstå denna skillnad för att göra rätt val från början och nyttja förmånen på ett korrekt vis som överensstämmer med gällande skatteregler.

Man köper en bil av kvinnlig bilförsäljare
Från arbetsgivarens håll kan det vara smart att teckna särskilda avtal med sina anställda kring ev. avvikelser och oförutsedda händelser i samband med leasing. T.ex. hur hanterar företaget om den anställde slutar sin anställning eller blir sjukskriven?

Regler för förmånsbil

En förmånsbil är en fordonsform som erbjuds av arbetsgivaren som en del av den anställdes löneförmåner. Det innebär att du förmånsbeskattas genom att förmånsvärdet läggs till på din beskattningsbara inkomst. Bilen får då användas fritt både i arbete och för privat bruk.

För att förstå reglerna för förmånsbil är det viktigt att känna till att det finns specifika kopplade till denna förmån. 

Vad kostar en förmånsbil?

Kostnaden för en förmånsbil kan variera beroende på olika faktorer såsom bilmodell och bränsletyp.

Förutom den skatt som den anställda kan behöva betala för förmånen, kan det också finnas andra kostnader såsom försäkring, service och underhåll. 

Det är viktigt att noggrant utvärdera de totala kostnaderna innan man väljer att skaffa en förmånsbil.

Räkneexempel för kostnad vid förmånsbil:

Månadslön ex. 40 000 kr

Förmån (förmånsbil) ex. 6 000 kr 
Skatt 30% på 46 000 kr (40 000 kr + 6 000 kr) = 13 800 kr

Nettolön (40 000 kr – 13 800 kr) = 26 200 kr

Nettokostnad förmånsbil ex.
 Summa skatt på nettolön med förmånsvärde 13 800 kr - ordinarie nettolön 12000 kr = 1 800 kr

Arbetsgivaravgifter 31,42% (46 000 * 0,3142) = 14 453 kr

Vad som styr förmånsvärdet är:
  • Fordonsskatten
  • Om du kör minst 3000 mil i tjänsten.
  • Bilens nypris
  • Bilens extrautrustning
  • Om det är en miljöbil eller inte
Tips: Hos kan du få hjälp med uträkningen av förmånsvärdet.

Frågor och svar

Fixa finansieringen

köp ny bi - Handelsbanken.se
Behöver du hjälp med finansiering för en eller flera bilar till företaget?
Inga problem. Kontakta en av våra rådgivare för hjälp och vägledning

Läs fler relaterade artiklar

Handelsbanken.se

Personalförmåner för anställda

Locka och behåll talanger genom att erbjuda personalförmåner och stärk ditt varumärke som attraktiv arbetsgivare

Handelsbanken.se

Är löneväxling något för dig?

Vad är löneväxling och när är det fördelaktigt? Få koll på beloppen som gäller och hur du kan göra om du vill börja löneväxla.

Handelsbanken.se

Minska lönegapet

Undersökningar visar att jämställda arbetsplatser är mer kreativa, och dessutom är de mer lönsamma.