Löneväxling – en förmån som inte kostar

Löneväxling är attraktivt för anställda samtidigt som det inte kostar något för arbetsgivare. Men håll koll på gränserna för när det lönar sig.

Fördelar med att erbjuda löneväxling

För många företag är det en utmaning att attrahera och behålla personal. Löneväxling, exempelvis till tjänstepension, är en attraktiv förmån för högavlönade anställda och för arbetsgivaren kostar det ingenting.

– Att erbjuda löneväxling kan vara ett sätt att behålla nyckelpersoner i företaget, säger Martin Björgell, pensionsexpert i Handelsbanken.

Undersökningar visar att tjänstepension är den förmån som anställda uppskattar mest. Det enda som prioriteras högre är lönen.

Byter lön mot pension

Löneväxling innebär att den anställde avstår från en del av sin lön som i stället sparas till framtida pension. Eftersom den skatt företaget betalar för pensionsavsättningar är lägre än skatten för lön, blir summan som sparas till pensionen högre än den lön som avstås. För varje tusenlapp som den anställde avstår kan företaget sätta in 1 060 kronor till tjänstepensionen.

– Det låter kanske inte så mycket, men eftersom man sparar till pensionen under väldigt lång tid blir effekten stor, säger Martin Björgell.

Aktuellt vid lön över 51 245 kr

För att löneväxling ska löna sig ska den anställde ha kvar en lön på minst 51 245 kronor* efter löneväxlingen, enligt den gräns som gäller 2024. Upp till den lönenivån görs insättningar till den allmänna pensionen, vilket är dumt att missa.

Gränsen baseras på inkomstbasbeloppet och ändras varje år, så det är viktigt att hålla reda på att det fortfarande är lönsamt att löneväxla. Företag som redan erbjuder löneväxling kan hjälpa sina anställda att se över om det fortfarande är fördelaktigt.

– Har en anställd löneväxlat ett tag bör man kontrollera att man fortfarande ligger över taket för den allmänna pensionen, säger Kristina Kamp som är pensionsekonom på Min Pension.

Pengarna låsta

En viktig fråga inför löneväxling är om den anställde faktiskt kan avvara lönen. Pengar som sätts av i en tjänstepension kan inte tas ut senare om man ångrar sig. Då får man vänta till pensionen, eller åtminstone tills man fyller 55 år.

– Den som vill löneväxla måste ställa sig frågan: har jag råd med detta? Du kan inte få tillbaka pengarna om räntorna går upp och elräkningen rusar, säger Kristina Kamp.

Som arbetsgivare är det bra att vara så flexibel som möjligt och inte binda de anställda i långa avtal om löneväxling, eftersom omständigheterna kan ändras.

Löneväxling för företagare

Även för företagare kan det vara lönsamt att löneväxla. Men först bör man se till att ta ut en lön på minst 50 000 kronor i månaden. En fördel med att sätta av till tjänstepension som företagare är att pengarna är skyddade ifall något händer med företaget. Tjänstepensionen kan inte plockas ut i förtid för att täcka förluster, utan kommer att finnas kvar som en trygghet inför framtida pension.

*51 245 kronor motsvarar 8,07 prisbasbelopp

Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension

"Att erbjuda tjänstepension är mycket viktigare än både fruktkorgar och friskvårdsbidrag"

Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension.

Frågor och svar

Prata tjänstepension med oss - för dig och dina anställda

 - Handelsbanken.se

Oavsett vilken bransch eller hur stort ditt företag är, kan vi hjälpa dig att hitta en lösning som passar just ditt företag. Har du frågor om pension och försäkring är du välkommen att ringa oss på 0771-78 22 25, öppet vardagar 9-17. Du kan också välja att bli kontaktad. Fyll i dina uppgifter och vad du vill ha hjälp med, så ser vi till att en rådgivare kontaktar dig.  

Du kanske också vill läsa

 - Handelsbanken.se

Skatteavdraget du inte vill missa

Se pensionsexpertens tips om lön, utdelning och pensionsavsättning.

Martin Björgell, pensionsexpert i Handelsbanken.

Höjt inkomstbasbelopp

Inkomstbasbeloppet har höjts 2023 vilket påverkar gränsbeloppen för både lön och pension.

Hand som ändrar element

Sänk föreningens energianvändning

Vilka åtgärder för energieffektivisering har bäst effekt? Få tips för hur du kan sänka föreningens energianvändning.