Löneväxling − så här fungerar det

För dig som har en högre lön kan löneväxling vara ett bra sätt att pensionsspara. Du byter bort din lön idag för att istället spara den till din pension.

Vad är löneväxling?

Löneväxling som pensionssparande

Löneväxling är ett förmånligt sätt att öka ditt pensionssparande, speciellt idag när den allmänna pensionen förväntas blir cirka hälften av din månadslön. För att tjäna på att löneväxla bör din lön överstiga 51 245 kronor efter löneväxlingen (avser 2024), för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt.

Ett enkelt sätt att förstärka din framtida pension. Det är också bra nu när avdragsrätten för privat pensionssparande i pensionsförsäkring har upphört. När du löneväxlar behöver du inte betala inkomstskatt på beloppet som du avsätter till pensionsförsäkringen. Du kommer istället betala inkomstskatt vid utbetalningen av din pension. I många fall blir skatten då lägre än vad du idag betalar i inkomstskatt på din lön. 

Arbetsgivaren kan skjuta till extra avsättning

Eftersom det är mer förmånligt för arbetsgivaren att göra avsättningar till pension till sina anställda än att betala ut lön kan företaget skjuta till cirka 6 procent extra i avsättning till pension om du löneväxlar. Avstår du 1 500 kronor av din lön per månad kan det bli 1 590 kronor som arbetsgivaren betalar in till din pensionsförsäkring.

Så här går utbetalningen till

Pengarna som du har avstått på grund av löneväxling sätts in i en pensionsförsäkring och du kan tidigast ta ut pensionen när du fyller 55 år. Du väljer själv hur du vill att pengarna ska betalas ut, kortaste utbetalningstid är 5 år. Om du inte gör ett eget fondval i din pensionsförsäkring placeras pengarna i den av försäkringsbolaget gällande entrélösning, med förvalda fonder. Du behöver då inte själv vara aktiv. Självklart kan du även välja andra fonder.

När bör man löneväxla? 

Löneväxling är förmånligt för dig som har en månadslön över 51 245 kronor (avser år 2024) efter att löneväxlingen är gjord och som har ekonomiska möjligheter att avstå del av din lön. Om din bruttolön understiger 51 245 kronor (avser år 2024) efter löneväxling minskas den allmänna pensionen när du växlar lön mot pension. 

Gränsen för när det är förmånligt beror på nivån på inkomstbasbelopp, som kan förändras varje år. Du som valt löneväxling behöver därför varje år se över att det fortsatt är lämpligt att löneväxla. Du kan själv välja vilket lönebelopp du vill löneväxla, och du kan välja att justera beloppet när du vill under din anställningstid. När du löneväxlar öronmärks pengarna för din pension genom att placeras i en pensionsförsäkring. Du bestämmer själv när du vill ta ut pensionen, dock tidigast från 55 års ålder. 

Din arbetsgivare kan skjuta till cirka 6 procent extra på det belopp du väljer att växla. Dessutom blir ofta skatten lägre på pensionsutbetalningen, jämfört med inkomstskatten på en löneutbetalning. 

En man som sitter framför sin dator.
Har du valt att löneväxla är det bra att årligen se över storleken på det belopp som du avstår om din lön eller basbeloppet förändras.

Viktigt att tänka på vid löneväxling

 • En lägre bruttolön efter löneväxling kan även påverka ersättningen från andra trygghetssystem som föräldrapenning, sjukpenning och a-kassa. Att växla lön mot pension passar därför inte alla. Har du en sjukpension i din kollektivavtalade tjänstepension blir den lägre om du väljer att löneväxla.

 • Du som har en kollektivavtalad tjänstepension där premien beräknas på lönen innan skatt kan få lägre premieinsättningar vid en löneväxling. Det här kan kompenseras genom att premien till den kollektivavtalade tjänstepensionen istället läggs på löneväxlingsavtalet.

 • Hos Handelsbanken Liv är det lägsta beloppet som du kan löneväxla 300 kronor i månaden. Hur stort belopp du vill löneväxla väljs i ansökan när du startar din försäkring.

För vem passar löneväxling?

 • Löneväxling passar dig som har en bruttolön som är högre än 51 245 kronor per månad efter löneväxlingen (avser 2024).
 • Om du inte har kommit i gång med ditt pensionssparande, jobbat deltid eller varit mycket föräldraledig är löneväxling ett bra sätt att snabbt komma ikapp med ditt pensionssparande.
 • Om du vill gå i pension tidigare kan löneväxling göra att du kan få upp ditt pensionskapital på kortare tid. 

Så här gör du när du vill löneväxla

 1. Prata med din arbetsgivare
  Börja med att prata med din arbetsgivare om företaget erbjuder löneväxling. 

 2. Skriv ett avtal
  Arbetsgivaren och medarbetaren undertecknar ett avtal om löneväxling där det lönebelopp som medarbetaren vill avstå framgår. Därefter tecknar arbetsgivaren en pensionsförsäkring för medarbetaren. 

 3. Välj fonder och se över löneväxlingen
  När försäkringen har tecknats kan du välja egna fonder, eller välja att behålla den förvalda placeringen. Glöm inte att årligen se över storleken på det belopp som du avstår om din lön eller basbeloppet förändras, så att det fortsatt är fördelaktigt för dig att löneväxla. 

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Ett par står och håller om varandra framför en rödmålad stuga.

Hur stor blir tjänstepensionen?

Flera faktorer som lön, arbetstid och kollektivavtal kan påverka din tjänstepension.
En mamma som försöker mata sin bebis som hon har i knät.

Hur jämställd är din pension?

Lär dig mer om vad som påverkar och hur du kan stärka din egen pension.
En mamma lutar sig över sin bebis som ligger på sängen.

Pension och föräldraledighet?

Se tips på vad du kan göra för att kompensera för förlorad pension till följd av en föräldraledighet.