Växla upp firman till aktiebolag

För företagare med enskild firma är det ofta fördelaktigt att ombilda och starta aktiebolag. Men det finns lägen där det inte är det.

Enskild firma eller aktiebolag?

Enklare att bilda aktiebolag nu

Sedan några år tillbaka är det enklare att bilda aktiebolag eftersom kravet på aktiekapital har sänkts till 25 000 kronor. För den som startar nytt är rekommendationen ofta att välja aktiebolag som företagsform. Men vad gäller för äldre enskilda firmor – när är det en god idé att ombilda till aktiebolag?

– Om du har ambitionen att driva bolag på heltid och få företaget att växa, då är aktiebolag bästa formen, säger Matilda Lembke, rådgivare på Almi företagspartner.

En viktig anledning är att ägaren endast har ett begränsat personligt ansvar för ekonomin i ett aktiebolag. I en enskild firma däremot har den som driver firman fullt ut ansvar för företagets affärer.

Bättre överblick över ekonomin

En annan stor fördel med aktiebolag är att det finns en tydligare skillnad mellan företagets ekonomi och den privata. Det gör det lättare att överblicka ekonomin och förutse skatterna. 

– Många företagare som byter till aktiebolag vittnar om en lättnadskänsla i att ha en klar åtskillnad mellan företagets pengar och privata pengar, säger redovisningsexperten Peter Berg, som föreläser och driver ekonomibloggen Consultjourney.com. 

En situation när det definitivt är läge att växla upp till aktiebolag är när man är på väg att anställa, vilket innebär ett utökat ekonomiskt åtagande. En annan situation är när man ska söka finansiering till verksamheten.

– Vill du ta lån i verksamheten är det bra att ombilda innan du ansöker, eftersom det kan vara svårt att föra över en skuld från en enskild firma till ett aktiebolag, säger Matilda Lembke.

Enskild firma är bra för sidoverksamhet

Det finns lägen där enskild firma kan vara att föredra. Framför allt gäller det när företagandet är en sidoverksamhet bredvid en annan anställning. Då kan det vara onödigt att ta på sig den extra administration som ett aktiebolag innebär. Dessutom slipper man lägga in 25 000 kronor i aktiekapital med enskild firma.

Men om inkomsten av tjänst går över brytpunkten för statlig skatt och inkomstgränsen för inbetalningar till allmän pension är uppnådd kan det vara värt att starta aktiebolag även för en deltidsverksamhet.

Ett aktiebolag öppnar möjligheten att ta ut intäkterna som utdelning i stället, vilket ger en lägre skatt.*

En grupp som så gott som alltid bedriver sin verksamhet i enskild firma är skogsägare. Rör det sig om en mindre skogsverksamhet är det klokt att behålla enskild firma, eftersom det så kallade skogskontot ger möjligheter att sprida inkomsterna från skogen över flera år. Dessutom krävs ett särskilt förvärvstillstånd för att överlåta skogen till en juridisk person, som ett aktiebolag är.

*Se belopp och procent för inkomstår 2024 på skatteverket.se Öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer?

Mer om att välja företagsform hittar du på verksamt.se Öppnas i nytt fönster

Fördelar med aktiebolag och enskild firma

Aktiebolag

  • Ägaren har inte personligt ansvar för bolagets affärer.

  • Bättre överblick över företagets ekonomi.

  • Lägre skatt om företaget gör vinst och överskottet plockas ut som utdelning.

  • Fördelaktigt vid försäljning – om firman säljs behöver man inte skatta för vinsten direkt, utan kan ta ut pengarna som utdelning.

  • Bra val när man är flera ägare. När flera personer driver enskild firma ihop heter det handelsbolag, då har alla ägare personligt ansvar för företagets åtaganden. I ett aktiebolag finns inte samma personliga ansvar.

Enskild firma

  • En smidig företagsform vid deltidsverksamhet.

  • Administrationen är enklare och det krävs ingen årsredovisning.

  • De sociala avgifterna är lägre.

  • Vid sjukdom kan man ha rätt till sjukersättning från andra dagen. I ett aktiebolag täcker företaget sjukersättningen de två första veckorna.

  • Inget aktiekapital krävs.

Frågor och svar

Vi kan även hjälpa dig med

En egen företagare arbetar på sitt kontor

Driver du företag?

Bli företagskund hos oss och få hjälp och rådgivning vid företagsfrågor. Vi har smidiga tilläggstjänster som förenklar din vardag, oavsett om ditt företag är litet eller större. 

Läs fler artiklar om att driva företag

En person visar sina visioner.

Tips för ett lyckat mentorskap

En mentor är ett stöd för både nya och erfarna företagare. Att själv vara mentor kan ge ny energi till sitt eget företagande.

man med laptop

Så kan du skydda företaget

Bedragare är ofta mer aktiva under sommaren och semestertider. Se våra tips på hur du kan skydda ditt företag.

Handelsbanken.se

Gå i pension på deltid?

Som företagare passar det ofta bra att ta pensionen ett steg i taget, och trappa ner på deltid. Men vad är viktigt att tänka på?